Trabzon'da TAYAD olaylarında gelişme

 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 2006 yılında Trabzon’da linç edilmek istenen, polis tarafından kapatıldıkları çay ocağından çıkmamak için direnen TAYAD üyeleri hakkında açılan davada, tartışma yaratacak bir tebliğnameye imza attı. Tebliğnamede, yerel m

 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 2006 yılında Trabzon’da linç edilmek istenen, polis tarafından kapatıldıkları çay ocağından çıkmamak için direnen TAYAD üyeleri hakkında açılan davada, tartışma yaratacak bir tebliğnameye imza attı. Tebliğnamede, yerel mahkemenin korku ve endişe nedeniyle polise direndikleri gerekçesiyle verdiği beraat kararının bozulması istendi.
 
2006 yılında F tipi cezaevlerini protesto etmek isteyen TAYAD üyesi bir grup, Trabzon Atatürk meydanında bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması ardından slogan atan TAYAD üyelerine parkta oturan vatandaşlar müdahale ederek, gurubun etrafını sardı. Sözlü sataşma daha sonra linç girişimine dönüştü. Yaklaşık 500 kişi, masa ve sandalyeleri ayaklarını kırarak TAYAD’lılara saldırdı. Olaya müdahale eden polis, eylemcileri tuvalete sokarak korumaya çalıştı.
 
Karakola gitmediler
 
Polisler daha sonra TAYAD’lılar ifadeleri alınmak üzere karakola götürmek istedi. Ancak bu sırada gruptakiler “can güvenlikleri bulunmadığı” gerekesiyle bulundukları yerden çıkmak istemedi. Bu sırada polis ile göstericiler arasında ufak çaplı bir arbede yaşandı.
 
Olayların ardından, TAYAD’lılar hakkında polise direndikleri gerekçesiyle 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Davaya bakan Trbazon 2. Asliye Ceza Mahkemesi ise sanıkların beraatine karar verdi. kararda, sanıkların polisler tarafından kapatıldıkları tuvalette can güvenlikleri bulunmadıkları gerekçesiyle çıkmak istemediklerine dikkat çekilerek, “Tuvaletten çıkarılıp araca binidiriliş sırasında halktan yine satışmalar olduğu taraflar ve halk arasında itiş kakış yaşandığı basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde yaralanmalar olduğu, bununda yaşanan olaylar düşünüldüğünde hayatın olağan akışına uygun oldğu sanıkların görevliye etkin direnme oluşturacak nitelikte ve mahiyette bir eylem olarak görülmemiştir” denildi. Yargıtay Başsavcılığı ise hazırladığı tebliğnamede, beraat kararının bozulmasını istedi. Tebliğnamede, “Sanıkların müşteki polis memurlarına karşı görevlerini yaptırmamak için etkisi basit tıbbi müdahele ili gidirebilir şekilde yaralayarak direndikleri sabit olduğu halde yazılı şekilde berat kararı verilmesi yasa aykırı bulunmuştur. Savcının temyiz itirazları yerinde görülmüştür” denildi. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, tebliğname yönünde karar verirse, 9 TAYAD’lı, bulundukları yerden çıkmak istemedikleri için 3 yıl hapis yatacak

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri