TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, ''Yeniçam Tersanesi öyle bir proje ki, 'Bu paraya bu mendirek bitirilmez' deniyordu. Şu anda Türkiye'nin en büyük mendireği yapılmış durumdadır'' dedi.
Sürmene ilçesindeki ''Sürmene Günleri'' etkinlikleri kapsamında düzenlenen ''Yeniçam Tersanesi ve Yan Sanayi'' konulu panelde konuşan Cevdet Erdöl, ilçede yapımı süren Yeniçam Tersanesi'ni oluşturma konusunda birçok kişinin emeği olduğunu söyledi.
İlçede KTÜ'ye bağlı gemi inşaat mühendisliği bölümünü de barındıran deniz bilimleri fakültesi yapılarak önemli bir adım atıldığını ifade eden Erdöl, bundan gurur duyduğunu ve fakültenin Türkiye'ye örnek olduğunu kaydetti.
İlçede yeni bir sektör doğduğuna dikkati çeken Erdöl, ''Eğitimsiz bu işlerin başarılamayacağına inanan bir kişi olarak, meslek lisesini de yapmamız gerektiğini düşündük. Türk Telekom, özelleşmeden önce son okul yatırımını buraya yaptı ve bitmek üzere, bu yıl eğitime başlayacak'' diye konuştu.
Erdöl, yan sanayi açısından bundan sonra atılacak çok adım olduğunu vurgulayarak, ''Bunları da birlikte atacağız. Yeniçam Tersanesi öyle bir proje ki, 'Bu paraya bu mendirek bitirilmez' deniyordu. Şu anda Türkiye'nin en büyük mendireği yapılmış durumdadır. Türkiye'nin en derin limanı konumundadır aynı zamanda. Bundan sonra, 5 bin kişinin çalışacağı bir iş alanı oluşacak'' dedi.
Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş ise gemi inşa sanayiinin geçmişi ve bugünü hakkında sunum yaptı.
İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Odabaşı ise ''Tersaneciliğe Bakış'' konulu sunumunda, gemi inşa sanayiinin diğer sanayi dallarından yapısı itibariyle farklı olduğunu dile getirerek, ''Gemi yapımında ana unsur, gemi inşaatıyla beraber tersaneye getirilip monte edilen ve 'yan sanayi' denilen ürünlerin bu vesileyle, gemiyle beraber satışa sunulabilmesidir. Tek başına pazarlamanızın mümkün olmayacağı pek çok ürünü, gemiyi satınca satabilirsiniz'' diye konuştu.