Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır gibi illerde kentsel dönüşüm yaparken aynı anlayışı, aynı gayreti ve aynı birlikteliği sağlamak zorunda olduklarına dikkat çekerek “Üniter yapımızı koruyacaksak şehirlerimizin kenarlarındaki, varoşlarındaki gettolaşmayı da oralardaki gruplaşmayı da engellemek zorundayız” dedi.
Trabzon’da Fatih-Tanjant bağlantı yolunun açılış töreni bugün gerçekleştirildi. Törende konuşan Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu 'Söz verdiğimiz gibi' sloganıyla Trabzon'a hizmet için yola çıktıklarını ve verdikleri sözleri bir bir yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıkları belirterek "Yerel seçimler öncesi Fatih Mahallesi'ne yaptığımız ziyarette vatandaşlarımız Fatih- Tanjant bağlantı yolunun bağlanması noktasında bizden istekte bulunmuşlardı.
Biz de bu yolun yapılacağın kendilerini söz verdik. Bugün burada '61 proje' vaadimizden 15. Proje olan Zübeyde Hanım Caddesi'nin açılışını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Fatih-Tanjant bağlantı yolu kamulaştırma ve yapım olmak üzere 3 milyon 400 bin TL'ye mal oldu. Yol güzergahında bulunan arsanın kamulaştırılması sırasında büyük anlayış gösteren arsa sahiplerine de teşekkür ediyorum. Hayırlı ve uğurlu olsun” diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de büyük bir kentsel dönüşüm, afet dönüşüm seferberliği başlatacaklarını ifade ederek ''Türkiye'de acil ihtiyaç olan deprem aksı üzerinde, deprem kuşağı üzerinde bulunan şehirlerimizi depreme dayanmayan, 6-6.5 şiddetindeki bir deprem olduğu zaman yıkılma riski altında olan veya sel olacağı zaman veya heyelan, yangın tehlikesi altında bulunan tüm binalarımızın envanterini çıkarıyoruz'' şeklinde konuştu.
AŞIRI KAMULAŞTIRMA BEDELLERİ
'''Aşırı kamulaştırma bedelleri Trabzon'daki kentsel dönüşümün önünü tıkar, Türkiye'deki kentsel dönüşümün önünü tıkar” diyen Bakan Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Prensip olarak diyoruz ki bir gayrimenkulün, istimlak edilecek bir binanın normal piyasa şartlarında satış değeri 50 bin liraysa biz ona 55-60 bin lira, 70 bin lira veriyoruz, inanın veriyoruz ama lütfen, yol mu yapıyorsunuz, yol 2-3 bin sene insanlığa hizmet eder. Buradan gelip geçenlerin duası benim 7 ceddime kadar gider. Bu bakımdan bu tip kamulaştırmalarda da ufak tefek açık gözlülük yapanları da elimine etmemiz lazım. Bunları etmezsek bu kadim şehir hak ettiği kamulaştırmayı tamamlayamaz. Kamulaştırmadan vazgeçmek zorunda kalırız. Zağnos Deresi'ne harcadığımız para eski rakamla 250 trilyondur. Bir tek kuruş buradan devlete gitmedi. Helalühoş olsun. Vatandaşa yapılan hizmetlerden dolayı devlet bir şey diyemez. Vatandaş her zaman haklıdır. Toplum olarak haklıdır ama ferden birtakım açıkgözlülükler yapılırsa bunu da engellemek hepimizin görevidir. Tüm Türkiye'de toplumsal iradeyi, toplumsal hafızayı, toplumsal bu işin iklimini oluşturmak zorundayız.''
Bakan Erdoğan Bayraktar, İstanbul'da gecekondu dönüşümü yaparken, İzmir'de Kadifekale'nin dönüşümünü yaparken, Diyarbakır'daki tarihi surların etrafını açarken aynı anlayışı, aynı gayreti ve aynı birlikteliği sağlamak zorunda olduklarını belirterek ''Bu, topyekun kalkınmakla olur. Türkiye'nin 780 bin kilometrekaresini gergef gibi dokumakla olur bu. Üniter yapımızı koruyacaksak şehirlerimizin kenarlarındaki, varoşlarındaki gettolaşmayı da oralardaki gruplaşmayı da engellemek zorundayız. Üniter yapı olsun, herkes birbirini sevsin, kucaklasın. Türkiye'yi 74.5 milyon insanın birbirini kucakladığı ve dünyanın parmak ısırdığı lider bir ülke yapmak zorundayız. Bu yolda çok emin adımlarla ilerliyoruz. Küçük, ufak tefek meselelere bakmayacağız. Türkiye'nin büyük fotoğrafı müthiş fotoğraftır” ifadelerini kullandı.