Turizm sektöründe eğitimin kalitesini ve çevre duyarlılığını güçlendirmeyi hedefleyen 'Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi' (TUYUP) kapsamında düzenlenen Yeşil Yıldız Bilgilendirme Toplantısı Trabzon'da bir otelde yapıldı.
Toplantıya Trabzon Vali Yardımcısı Abdurrahman Koçoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bölgede turizm sektöründe faaliyet gösteren birlikler, sivil toplum kuruluşları, üniversitelerin ilgili bölümlerinden akademisyenler ve eğitim kuruluşları katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Abdurrahman Koçoğlu, turizmin istihdam sağlayan, döviz kazandıran bir sektör olduğunu belirterek "Daha gün yüzüne çıkarılmamış birçok tarihi eserimiz var. Bu konuda herkese görev düşüyor” dedi.
Bununla ilgili şehrimizde sıkıntılarımız oldukça fazla olduğunu, özellikle turizmde turizme katılanların taleplerinin artması zaman içerisinde beklenmedik bir hızla olduğu sürece bundan sonrada bu sıkıntıyı yaşayacağız demektir. O yüzden bizlerin turizmde tanıtımı hızlandırırken bunun yanında eğitim faaliyetlerinin de hızlandırmamız, diğer taraftan da iş verenler yatırım faaliyetlerini hızlandırmamız gerekir” diye konuştu.
Turizme bölge olarak bakmak gerektiğini söyleyen Başkan Hacısalihoğlu, “Turizmde istenileni almak konusunda daha önceki yıllarda yapmış olduğumuz mastır planı ve bunun devamında da stratejik ve eylem planlarımız hayata geçmek üzere ve bazıları da geçmiştir. Ama tabi bu sabit kalmıyor her gecen gün gelişim noktasında çalışmalarımız sürüyor. Çeşitlilik konusunda da çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor” şeklinde konuştu.
Öte yandan yapılan konuşmalarda programın amacı ile ilgili olarak şu bilgiler verildi:
"Çevrenin korunması, Çevre bilincinin geliştirilmesi, Turistik konaklama işletmelerinde çevreye duyarlı yapılaşmanın ve işletmecilik özelliklerinin teşvik edilmesidir. Çevreye Duyarlılık Kampanyasının Kapsadıkları ise, Su tasarrufunu, Enerji verimliliğinin arttırılmasını, Çevreye zararlı maddelerin tüketiminin ve atık miktarının azaltılmasını, Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesini, Konaklama işletmelerinin yatırım aşamasından itibaren çevreye duyarlı olarak planlamalarını, Turistik tesisin çevreye uyumunu, çevreyi güzelleştirici düzenleme ve etkinlikleri, ekolojik mimariyi, Çevreye duyarlılık konusunda bilinçlendirmeyi, eğitim sağlanmasını, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılmasını, Kültür ve Turizm Bakanlığının 1993 yılından itibaren bu konudaki tecrübelerini, ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerini ve bu konudaki AB kriterlerinin (Eco-label) genelini içermektedir."
Dünya turizm sektörü içinde 38 milyona yaklaşan yıllık yabancı ziyaretçi sayısı ile dünyada 6. sırada yer alan Türkiye’de yıllık 32,3 milyar dolarlık turizm geliri elde ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2023 yılı vizyonu olan 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri hedefi doğrultusunda hayata geçirilen TUYUP Projesi ile sektörün eğitim ihtiyaçlarının giderilmesine destek vermek hedefleniyor. Bu kapsamda turizm sektörü iş gücü araştırması ile eğitim planlamalarının daha etkin yapılması ve çevreye duyarlı tesis (Yeşil Yıldız) uygulamalarının teşviki ile doğal kaynakların etkin kullanımı destekleniyor.