Orman içi sularda azalan alabalık popülasyonunun artırılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Trabzon'da başlatılan proje kapsamında, sonbaharda yetiştirilen kırmızı benekli alabalıkların markalanarak doğaya salımına başlandı.
Maçka ilçesinde 2005 yılında faaliyete başlayan Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu'nda Türkiye'nin doğal kaynaklarından alınan alabalık örnekleri, çoğaltılarak tekrar iç sulara bırakılıyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nadir Başçınar, yaptığı açıklamada, proje kapsamında 2014 yılında 8 bin 600 balığın markalama işleminin yapılarak doğaya salındığını belirtti.
Başçınar, ikinci adım olarak balıkların biyolojisi, göç, adaptasyon ve üreme gibi özelliklerini ortaya koymak için markalama yaptıklarını söyledi.
Trabzon'daki derelerden sonbaharda alınarak sağımı yapılan alabalıklardan üretilen yavru alabalıkların doğaya salınma büyüklüğüne eriştiğini vurgulayan Başçınar, şunları kaydetti:
"Bu evrede büyütmüş olduğumuz kırmızı benekli alabalıkları farklı bir renkle markalayarak ebeveynlerini aldığımız sulara geri bırakıyoruz. Stoklarımızı karıştırmamak için bu sefer kırmızı renk markalama yapıyoruz. Geçen yıl yaptığımız markalama rengimiz ise sarıydı. Bunu her iki balık türünü ilerleyen dönemlerde inceleme fırsatımız olduğunda karıştırmamak için yapıyoruz. Şimdi yaptığımız markalama ile akarsu üzerindeki göçlerini, popülasyona katılımlarını ve sosyolojik etkilerini inceleme fırsatı bulacağız. Bu, henüz ikinci adım, bunlar devam edecek."
Başçınar, ilerleyen evrelerde balıkların denizden akarsuyun tepelerine kadar olan göçlerini ve yaşama oranlarını izleme fırsatı bulacaklarını belirterek, "Bu yıl içerisinde 15 bin kırmızı benekli alabalığı ebeveynlerini aldığımız sulara bırakacağız" dedi.
- "Doğaya milyonlarca yavru alabalık salındı"
Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut da Maçka'daki istasyonun 2005 yılından bu yana alabalıkların üretimi ve doğaya salınması konusunda önemli faaliyetler yaptığını belirterek, "Proje başlangıcında 2008 yılında bu istasyonumuz da dahil oldu. 18 ilden ve 47 orman içi su kaynağından alabalık örnekleri sayesinde doğaya milyonlarca yavru alabalık salındı" ifadelerini kullandı.
Projede varılan noktanın tespiti için markalamanın önemine işaret eden Bulut, geçen yıl alabalıkların izlenmesi için proje başlatıldığını söyledi.
Bulut, bu projeyi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi'yle yürüttüklerini dile getirerek, "Markalı balıkların salımını şu anda Trabzon ve Rize'deki üç ayrı derede gerçekleştiriyoruz. Birinci markalama sonbahardaydı, şimdi ise ikinci markalama işlemi yapıyoruz" diye konuştu.