Trabzon'dan Ermenistan'a

Trabzon Sanat Tiyatrosu, Ermeni yazar Hagop Baronyan'ın yazdığı, Hrant Hakobyan'ın yönettiği 'Bağdasar Kardeşler' isimli tiyatro oyununu Ermenistan'da sahnelemek üzere 22 Kasım Cumartesi günü Ermenistan'a gidecek. Trabzon Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönet

Trabzon Sanat Tiyatrosu, Ermeni yazar Hagop Baronyan'ın yazdığı, Hrant Hakobyan'ın yönettiği 'Bağdasar Kardeşler' isimli tiyatro oyununu Ermenistan'da sahnelemek üzere 22 Kasım Cumartesi günü Ermenistan'a gidecek.

Trabzon Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Necati Zengin, Türkiye'den ilk kez bir tiyatro topluluğunun Ermenistan'a davet edildiğini belirterek bunun Türkiye açısından çok önemli bir durum olduğunu söyledi. Türkler ile Ermenilerin yüzyıllardır bir arada yaşadıklarını, 1915'te yaşanan olaylar ve sonrasında Türkiye ile Ermenistan arasında tarihten gelen sorunun günümüze kadar sürdüğünü hatırlatan Zengin, "Bizler barış, sevgi, dostluk ve kardeşlik destekçisiyiz. Oyunda da hiçbir zaman siyasi bir amaç
taşımadık. İki ülke arasındaki bu yabancılaşmanın ve uzaklaşmanın kültür ve sanat yoluyla kaldırılmasına çalıştık. Çünkü sanat insandan insana giden en kısa yoldur. Tiyatronun da bu anlamda çok önemli bir işlevi vardır" dedi.
Trabzon'da düzenlenen uluslar arası tiyatro festivaline Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın davetiyle son 4 yıldır Ermenistan'dan tiyatro gruplarının katıldığını dile getiren Zengin, kendilerinin de Ermenistan'ın Vanadzor Şehri Akademik Devlet Tiyatrosu tarafından Ermenistan'a davet edildiğini ve bu anlamda Türkiye'den Ermenistan'a davet edilen ilk tiyatro grubu olduklarını ifade etti.

"CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN ZİYARETİNİN ETKİLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün milli maç sebebiyle bu ülkeye yaptığı ziyaretin kendilerinin Ermenistan'a davet edilmesinde etkili olmadığını düşünen Necati Zengin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Cumhurbaşkanının bu ülkeye yaptığı ziyaretin çok etkili olduğunu sanmıyorum. Çünkü bu oyunun Ermenistan'da sahnelenmesi, Cumhurbaşkanı Gül oraya gitmeden önce de gündemdeydi. Yalnız iki yıldır yazışmalar yapılıyordu. Dışişleri Bakanlığı üzerinden de bana yazılar geliyordu. Ben oyunun CD'sini Erivan'a gönderdim. Hatta Erivan'da yapılan uluslararası tiyatro festivaline davet edildik ancak bürokratik nedenlerden dolayı gidemedik. Ermenistan'da bürokrasi çok yoğun. Ayrıca iki ülke arasında resmi bir bağ olmadığı için de bütün yazışmalar Gürcistan üzerinden yapılıyor. Yani Cumhurbaşkanının ziyaretinin çok öncesinde böyle bir diyalog vardı. Ayrıca oyunun yönetmeni de Erivanlı bir Ermeni olduğu için o da oyunun ülkesinde sahnelenmesi için büyük çaba sarf etti."

"HRANT DİNK DE BU OYUNUN SAHNELENMESİ İÇİN BÜYÜK ÇABA SARF ETMİŞTİ"
Ermeni asıllı Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinin oyunun sahnelenmesiyle bir ilgili bulunmadığının altını çizen Zengin, "Hrant Dink benim arkadaşımdı. 2004 yılında bir aydınlar grubu ile birlikte Ermenistan'a gitmiştik. Bu oyunun sahnelenme düşüncesi de o zaman kafamda belirdi. İki ülke arasında yakınlaşmaya nasıl katkı sağlarız diye düşündüm ve 'Bağdasar Kardeşler' adlı oyunu belirledim. 2006 yılında da provaya başladık. Sonra tekrar Erivan'a gittim. Oradan yönetmeni alıp geldim. Karadeniz Uluslararası
Tiyatro Festivali'nde 24 kasım 2006'da oyunu sahneledik. Hrant Dink ise 19 ocak 2007'de öldürüldü. Biz sanki Hrant Dink'in ölümünden sonra bu oyunu gündeme getirmişiz türünden haberler yapılıyor. Bunlar gerçeği yansıtmıyor. Zaten Hrant Dink sağlığında bu oyunla çok ilgilenmişti. Agos'ta haberlerini yapmıştı. Ölümünden 3 gün önce de Agos Gazetesi'nde kendisiyle oyunun İstanbul'da sahnelenmesiyle ilgili görüşmüştük. Bize her türlü yardımı yapacağını söyledi. Maalesef 3 gün sonra öldürüldü. Buna rağmen biz
oyunu Mart 2007'de İstanbul'da sahneledik" diye konuştu.

"OYUNDAN DOLAYI OLUMSUZ HİÇBİR TEPKİ ALMADIK"
Oyundan dolayı Türkiye'de hiçbir olumsuz tepkiyle karşılaşmadıklarını, aksine alkışlandıklarını belirten Zengin, insanların meseleye siyasi bir gözlükle bakmadığını söyledi.

Oyunla ilgili bilgi veren Zengin, "Bağdasar Kardeş isimli oyun, ilk kez Trabzon Sanat Tiyatrosu tarafından iki sezon önce sahnelendi. Oyunun yazarı 1842-1891 yılları arasında İstanbul'da yaşayan Osmanlı dönemi Ermeni asıllı tiyatro yazarı Hagop Baronyan. Diran Lokmagözyan tarafından Türkçe'ye çevrildi. Yine Ermeni yönetmen Hrant Hakobyan oyunu Trabzon'da yönetti. Trabzon'da büyük bir ilgi gören oyun daha sonra İstanbul ve Ankara'da da oynandı"

Trabzon Sanat Tiyatrosu'nun 22 Kasım Cumartesi günü Ermenistan'a gideceğini kaydeden Necati Zengin, iki ülke arasında tarihte yaşanmış sorunların çözümüne sanatın, özellikle tiyatronun büyük bir katkı sağlayacağını ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri