Trabzon'da bazı sivil toplum kuruluşları, Myanmar'ın batısındaki Arakan bölgesinde Budistlerin katliamlarına maruz kalan Rohingyalı Müslümanlar için yardım çağrısında bulundu.
Gazeteciler Cemiyeti'nde bir araya gelen Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Grup adına hazırlanan metni okuyan Eğitim Bir-Sen Trabzon Şube Başkanı Mehmet Kara, Rohingyalı Müslümanlara yönelik başlattığı katliamlar akıl almaz boyutlara ulaştığına dikkat çekti. Yaşanan bu trajedinin sorumlusunun Rakhine etnik grubunu Rohingyalı Müslümanlara karşı yıllardır kışkırtan Myanmar rejimi olduğunu ifade eden Kara, "Son yaşanan olaylarda uluslararası insan hakları kuruluşlarının tahminlerine göre binlerce Rohingyalı Müslüman hayatını kaybederken 100 binlercesi de zorunlu yerinden edilmeye maruz bırakılmıştır. Bugün itibariyle Bangladeş'e sığınan Arakanlı mülteci sayısı 300 bini aşmıştır. Arakanlı Müslümanların yaşadığı sıkıntılar ve karşı karşıya kaldığı insanlık dışı muameleler Bangladeş'te de devam etmektedir. Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanların bir bölümü ise Tayland gibi diğer komşu ülkelere sığınmakta ve bu yolculuklarda nice umutlar Andaman Denizi'nde yok olmaktadır." dedi.
Trabzon'daki sivil toplum kuruluşları olarak bu insanlık vahşetinin son bulması için ilgili taraf ve ülkelere çağrıda bulunmak istediklerini ifade eden Kara, taleplerini şöyle sıraladı: "BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Bangladeş'i Myanmar'da yaşanan trajediden kaynaklı yükün altında tek başına bırakmamalı ve zengin ülkeleri yük paylaşımına ortak etmelidir. BM Güvenlik Konseyi, Rohingyalı Müslümanların maruz kaldığı ırkçı etnik temizliğe seyirci kalmamalıdır. İslam İşbirliği Teşkilatı, Myanmar'da Müslümanlara dönük işlenen etnik temizlik felaketini bir an önce kendi gündemine ve BM gündemine getirmelidir. AB ve uluslararası toplum, Budist cunta sonrası Myanmar'da yapılan seçimlerle her şeyin tamamlandığı yanılgısına kapıldığını görmeli ve bir ülkede yaşayan insanların temel insan hakları, azınlık hakları, hür ve eşit yurttaşlık hakları olmadan yapılan seçimlerin demokrasi demek olmadığını anlamalıdır. Mazlumun yanında olma erdemine sahip Türkiye, zulmün son bulması için bölgesel ve küresel platformlarda girişimlerde bulunmalıdır. Ülkemizdeki yardım kuruluşları başta olmak üzere uluslararası yardım kuruluşlarının Arakan içerisinde ve mülteci kamplarında yardım dağıtabilmeleri için gerekli adımları en kısa sürede atmalı ve mutlaka sonuç almalıdır. Türkiye, dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan vicdanlı Budistlerin konuya müdahil olmasını sağlamalı ve bölgedeki zulmü durdurmak için sorumluluk almalarına zemin hazırlamalıdır."
Trabzon halkından da Rohingyalı Müslümanların içerisinde bulunduğu duruma duyarsız kalmamalarını beklediklerini kaydeden Kara, sözlerini şöyle tamamladı: "İslam ülkeleri olarak hep birlikte sahip olduğumuz nimetlerin şükrünü eda etme adına fitrelerimizi, fidyelerimizi, zekatlarımızı sadakalarımızı tercih edeceğimiz güvenilir yardım kuruluşları ve diğer vasıtalarla geçen Ramazan ayında kıtlıkla boğuşan Somalili kardeşlerimize uzattığımız eli Arakan Müslümanlarına da uzatma zamanıdır."
Memur-Sen, Hak-İş, Mazlumder, İHH, Kimse Yok Mu, Cansuyu, Araştırma Kültür Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Yavuz Selim Vakfı, Medine Vakfı, Anadolu Gençlik Derneği, Trabzon Belediyesi Gençlik Meclisi, Hür Gençlik Platformu, Karadeniz Uluslararası Öğrenci Derneği, İlim Yolcuları Derneği ve Genç Öncüler'in destek verdiği açıklamada, Kimse Yok Mu, İHH, Yardımeli, Cansuyu ve Deniz Feneri gibi yardım kuruluşları aracılığı ile Rohingyalı Müslümanlara yardım ulaştırılabileceği belirtildi.