Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi ve Trabzon’un Rusya Kapısı’nın açılmasıyla ihracata ilk adımın Sochi ile atıldığını ancak çok ağır bedeller ödenerek elde edilen kazanımların kaybedilmesiyle karşı karşıya olunduğunu söyledi.
Sıfır noktasında aldıkları ihracatı bugün 1 milyar 150 milyon dolar seviyesine çıkardıklarının altını da çizen Başkan Gürdoğan, “Sochi Limanı açıldığı zaman tek bir gemimiz dahi yoktu. Kiraladığımız gemilerle ihracat yapıyorduk. Bugün 35 tane gemisi, TIR filosu olan Antalya gibi Akdeniz illeri ve Ege Bölgesi’nde fabrika sahibi ihracatçılarımız var. Rus pazarına girebilmek için çok bedeller ödedik. Bugün Rusya’da tutuklu bulunan Lider Gıda’nın sahibi hemşehrimizin durumu da buna bir örnek” dedi.
Gürdoğan, bu kazanımların kaybedilmemesi için de Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği olarak yaptıkları çalışmaların önemine değinerek, “Özellikle Sochi’nin kapatılmasından sonra Samsun üzerinden Novorossisk Limanı’na kayan ihracatımızda büyük sorunlar yaşandı. Novorossisk’in büyük bir liman olması, yaş sebze ve meyve ihracatının orada 2 ve 3. derecede değerlendirilmesi, limanda gemilerimizin istenilen şekilde depolama ve gümrükleme yapamaması ve oradaki bürokrasiye gerekli uyumu sağlayamamamız nedeniyle kazanımlarımızı kaybetmek üzereyiz” ifadelerini kullandı.
KAZBEGİ-VERHNİ-LARS KAPISI’NDAN İZİN ÇIKTI
Kış Olimpiyatları nedeniyle Sochi Limanı’nın kapanmasıyla alternatif arayış sonunda Kazbegi-Verhni-Lars Sınır Kapısı’nı açtıklarına vurgu yapan DKİB Başkanı Gürdoğan, bu kapıdan şu ana kadar yaş sebze ve meyve ihracatına izin verilmediğini ancak bu sorunu da aştıklarını dile getirdi. Gürdoğan, bunun da yeni bir gelişme olduğuna işaret ederek, “Artık yaş sebze ve meyve ihracatına da izin verilmeye başlandı. Bunun için de bazı şartlar istendi. Haziran ayı itibariyle yaş sebze-meyve ihracatı da Kazbegi-Verhni-Lars Kapısı’ndan başlayacak.Gürcistan’dan karantina ile ilgili düzenlemeler istiyorlar. Ayrıca oraya giden arabaların mühürlerini kontrol etmek istiyorlar. En büyük hedefimiz olan ve 15-20 günde gidilebilen ancak bizim 3 günde gidebildiğimiz Kazakistan’a yaş sebze ve meyve ile diğer ihraç ürünlerini getirebilme şansını elde ettik. Oradaki talepleri değerlendirebilmek Novorossisk’de yaptığımız hataları yeniden yapmak istemiyoruz” diye konuştu.
ALIM HEYETİ TRABZON’A GELİYOR
15 Haziran’a kadar bir alım heyetinin Trabzon’a gelerek görüşme yapacaklarını hatırlatan DKİB Başkanı A.Hamdi Gürdoğan, “Araçlarımızın yükünü Rus ve Kazak TIR’larına verebilmek için depo ve antreposu olan aktarma istasyonlarının yerini bulduk. Trabzon’a gelecek alım heyeti ile bir görüşme yaparak Kazbegi Kapısı’nı da kullanmaya başlayıp oradan Kazakistan, Türkmenistan başta olmak üzere Türki Cumhuriyetlerine geçmek en büyük hedefimiz. Buraya gelecek olan alım heyetinden bu anlamda bir arsa talebimiz olacak. Onlar bize arsa gösterecek biz de oraya depo ve antrepo kuracağız” şeklinde konuştu.
GÜNEY OSETYA’DAKİ YOLU AÇABİLİRSEK 2023 HEDEFİNE RAHAT ULAŞIRIZ
Başkan Gürdoğan kapılarda yaşanan geçiş belgesi sorunlarına da değinerek, “Amacımız Kuzey Osetya’da açtığımız bir yol gibi Güney Osetya’da bir yol açabilmek. Eğer bu yolu da açabilirsek 2023 hedefimize daha rahat ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Şu anda bir günde kapıdan 300 TIR geçiyor. Ancak Gümrük günde 12 saat çalışıyor, bunu 24 saate çıkarmamız lazım. Çünkü biz kapıyı açtıktan sonra çok orada çok büyük çalışma oldu. Bu konuda Rus Konsolosluğu ile de sürekli temas halindeyiz. Kendilerine de bize verdikleri destekten ötürü teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.