Vatandaşlar, çok da alışkın olmamalarına rağmen bu lezzete yoğun ilgi gösteriyor.
Kent merkezinde ilk çiğ köfteci 1 yıl, sonuncusu ise 20 gün önce açıldı. Kentteki 8 çiğ köfteciden 4'ü aynı sokak üzerinde faaliyet gösteriyor. Bunlardan 2'si ülke genelinde çiğ köfte üretimi ve satışını yapan firmaların bayileri.
Kent merkezinde çiğ köfteci açan ve satışlardan memnun olanlar, çevre illerdeki pazar potansiyelini değerlendirme çalışması yapıyor.
Şehrin ticari yoğunluğunun en fazla olduğu merkezlerden biri olan Uzun Sokak'ta 1 yıl önce açılan çiğ köftecinin işletme sorumlusu Sinan İlyas, firmalarının Türkiye genelinde 99, yurt dışında ise 9 şubesi bulunduğunu söyledi.
Markalarının tescilli olduğunu ifade eden İlyas, ''Trabzon'da ikinci şubemiz kısa süre önce hizmete girdi. İlk açıldığımız dönemden itibaren vatandaşlarımızın ilgisi fazla.
Biz her gün acılı ve az acılı olarak 2 çeşit çiğ köfte üretiyoruz. Ancak genellikle müşterilerimiz az acılıyı tercih ediyor. Elbette acılı çiğ köfteyi sevenler de var'' dedi.
Hemen hemen her gün gelip çiğ köfte yiyenler olduğunu belirten İlyas, ''Çiğ köfteyi günlük, et kullanmadan bulgur, ceviz ve 18 çeşit baharatla hazırlıyoruz.
Tek olduğumuz zaman günde 200 kilogram çiğ köfte sattığımız oluyordu ancak çiğ köfteci sayısının artmasıyla bu rakam biraz daha aşağı düştü'' diye konuştu.
İlyas, çiğ köftenin kilosunun 20 liradan, isteğe bağlı olarak tandırda pişirilen lavaşta marul, yeşil soğan, nane, maydanoz, domates, limon ve nar ekşisi konularak hazırlanan dürümün ise 2,5 liradan satıldığını kaydetti.
Türkiye genelinde 40 bayisi olan ve markası tescillenmiş bir firma 4 ay önce ilk iş yerini Kahramanmaraş Caddesi'nde, ikincisini ise 20 gün önce Uzun Sokak'ta açtı.
Firmanın işletme müdürü Nusret Çekin, müşterilerin önce çiğ köfteyi tadını merak ettikleri için denediklerini ifade ederek, ''Artık çiğ köfte sadece tadımlık değil, doymak için yeniyor'' dedi.
-''ÇİĞ KÖFTECİ FURYASI VAR''-
Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Köfteciler, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Genel Başkanı ve Trabzon Lokantacılar Odası Başkanı Kemal Kadakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her ilde olduğu gibi Trabzon'da da zaman zaman bir gıda üzerine çok sayıda iş yeri açılabildiğini söyledi.
Bir dönem Trabzon'da çok sayıda lahmacun satan iş yeri açıldığını anlatan Kadakal, ''Şimdi ise çiğ köfteci furyası var. Kent merkezinde kısa sürede çok sayıda çiğ köfteci açıldı'' diye konuştu.
Çok sayıda vatandaşın odayı telefonla arayarak çiğ köftecilerle ilgili çeşitli sorular yönelttiklerini bildiren Kadakal, şunları kaydetti:
''Vatandaşlarımız satılan ürünlerin temizliği ve kalitesiyle ilgili bize çeşitli sorular soruyor. Buraların denetlenip denetlenmediğini merak edenler var. Zabıta Müdürlüğüne, gelen talepleri ilettim. Yemek üretimi yapan her iş yeri mutlaka ilgililerce denetlenmeli.
Buralarda hijyene önem veriliyorsa, yönetmeliğe uygun şekilde üretim yapılıyorsa problem yok.''
Günlük üretilmesi ve tüketilmesi gereken çiğ köftenin, hazırlanma aşamasından sunumuna kadar çok titizlik gerektiren bir ürün olduğuna dikkati çeken Kadakal, şöyle devam etti:
''Trabzon'da açılan çiğ köftecilerin et kullanmadan ürünlerini hazırladıkları biliniyor. Et kullanılmamasına rağmen yine de çiğ köfte üretildiği gün tüketilmeli.
Şoklanan ürün ise dolaptan çıkarıldıktan sonra kısa sürede tüketilmeli. Çözüldükten sonra tekrar derin dondurucuya koymak ve sonrasında satışa sunmak insanları resmen zehirlemek anlamına gelir.
Mutlaka üretimde kaliteli mal kullanılmalı. Çiğ köfteye katılan baharat rastgele bir yerden alınmamalı. Biber işi çok tehlikeli. Biber adı altında çok farklı şeyler satılıyor insanlara.''
Kadakal, kentte kısa sürede çok sayıda çiğ köfteci açılmasının, vatandaşların yörede çok da alışık olunmayan bu ürüne ilgisi olduğunu gösterdiğini kaydetti.
-''YANINDA SERVİS EDİLEN SEBZELERİN TEMİZLİĞİ DE ÖNEMLİ''-
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Topbaş, çiğ köftenin el değmeden ve steril ortamda üretilmesi gerektiğini söyledi.
Üretimde en önemli faktörün hijyen ve kaliteli ürün kullanmak olduğuna dikkati çeken Topbaş, ''Özellikle çiğ köftenin yapımında kullanılan baharat türü ürünlerin nemli ya da küflü olmaması lazım. Küflü olması durumda bu ürünlerde aflatoksin adını verdiğimiz mantar olabilir.
Bu da sağlık açısından sakıncalı. Bu noktaya çok dikkat edilmeli'' dedi.
Topbaş, et kullanılarak hazırlanan çiğ köftenin üretiminin ardından kısa sürede tüketilmesi gerektiğini, et kullanılmadan yapılanın ise soğukta bulundurulması koşuluyla 48 saat saklanabileceğini belirtti.
Çiğ köfte kadar yanında servis edilen sebzelerin temizliğinin de önemli olduğunu vurgulayan Topbaş, şöyle konuştu:
''Bütün sebzeler özenle yıkanmalı. Özellikle 'atom' diye tabir edilen marulun yapraklarının tek tek yıkanmasına dikkat edilmeli. Bazı çiğ köftecilerin vitrin bölümlerinde bu sebzelerin üst üste konulduğu görülüyor.
Bu sebzeler vitrinlerde değil de temizlendikten sonra uygun koşullarda saklanmalı.''
AA