Trabzon Belediyesi’nin, şehrin yağmur ve kanalizasyon sularının birbirinden ayrılması için sürdürdüğü çalışmalar son noktaya geldi. İller Bankası Genel Müdürlüğü ile iki yıldır ortaklaşa sürdürülen çalışmalar neticesinde kentin yağmur ve kanalizasyon sularının birbirinden ayrılması için proje ihalesi yapılarak sonuçlandırıldı. Tamamlanma aşamasına gelen projelerin yapım ihalelerinin gerçekleştirilmesi ile beş yıl içerisinde kentimizdeki yağmur ve kanalizasyon suları ayrı olarak deşarj edilecek. Böylece kanalizasyon atıklarının fiziksel arıtmaları rahatlıkla yapılabileceği gibi sahillerdeki koku da ortadan kalmış olacak.
Öte yandan Trabzon'un içme suyu ana şebekesini yenilemek için İller Bankası tarafından yapılan proje ihalesi tamamlandı. Proje ihalesinin tamamlanmasının ardından yapım ihalesi gerçekleştirilerek kentin tümünün içme suyu şebekesi yenilenecek. Bu projelerin tamamlanmasıyla Trabzon modern ve çağdaş bir altyapıya kavuşacak. Ayrıca Tabakhane ve Zağnos Dereleri’nin üzerlerinin açılması için DSİ ile Trabzon Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalarda sona gelindi. İki derenin güney kesiminde yağmur suları ile kanalizasyon suları birbirinden tamamen ayrıldı.
Başkan Gümrükçüoğlu, Kentin altyapısını tümüyle yeniliyoruz
Şehrin altyapısını geliştirmek ve yenilemek için projeler hazırladıklarını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Trabzon'da yağmur suları ile kanalizasyon sularının birbirinden ayrılması çalışmalarımız sürüyor. İller Bankası Genel Müdürlüğü proje çalışmasını tamamladı. Kentin tümünün yağmur ve kanalizasyon sularının ayrılması çalışmalarını etap etap yapacağız. Bu proje ile birlikte yağmur suları ile kanalizasyon suları ayrılarak derelerin temiz akması ve sahillerin daha da temiz hale getirilmesi sağlanmış olacak. Zağnos ve Tabakhane Derelerinin üzerlerini açık hale getirdik. Bunun yanında yağmur suları ile kanalizasyonların birbirinden ayrılmasını sağladık. Bu çalışmayı bu iki derenin sahile kadar ulaşan kısımlarında kentsel dönüşümlerle paralel olarak gerçekleştiriyoruz. Ayrıca derin deşarj sistemini yeniden uygulamaya koyduk. Akçaabat ile Yomra arasının 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak Atasu barajını tamamlayarak hizmete sunduk" diye konuştu.
Trabzon’un içme suyu şebekesinin en son 40 yıl önce yenilendiğini kaydeden Gümrükçüoğlu, İller Bankası Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa yaptıkları çalışmalar sonucu proje ihalesinin yapıldığını belirtti. Projenin tamamlanmasının ardından yapım ihalesinin gerçekleştirileceğini belirten Gümrükçüoğlu, kentin tüm içme suyu şebekesini yenileyeceklerini söyledi.