Trabzon'un ''Büyükşehir'' olması

Trabzon'un ''Büyükşehir'' olması yönünde önemli bir adım olarak görülen, 7 belde ve 29 köyün kente katılarak ''Bütünşehir'' yapılması için belediye meclisince oy birliği ile alınan karara, belde belediye başkanları ile muhtarlar tepki gösterdi. Trabzon Ga

Trabzon'un ''Büyükşehir'' olması yönünde önemli bir adım olarak görülen, 7 belde ve 29 köyün kente katılarak ''Bütünşehir'' yapılması için belediye meclisince oy birliği ile alınan karara, belde belediye başkanları ile muhtarlar tepki gösterdi.

Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde toplanan belde belediye başkanları ile muhtarlar adına basın açıklaması yapan Pelitli Belde Belediye Başkanı Ömer Kayıkçı, alınan kararın hukuki bir geçerliliğinin olmadığını iddia etti.

Belde ve köylerin Trabzon Belediyesi sınırlarına katılabilmesi için Belediye Kanunu'nun 8. maddesi gereğince referandum yapılması gerektiğini savunan Kayıkçı, şunları söyledi:

''Trabzon'un geleceği için hayati önem vardır diyerek kamuoyuna lanse ettikleri bu kararı, ilgili belde ve köylerde yaşayan insanlara anlatarak, 'bütünşehir' kavramının ne olduğunun izahını yaparak bu projeyi yürütmek varken, bunun tam aksi istikametinde hareket etmelerini akıl dışı ve izah edilemez buluyoruz. Bu hukuki zemin ortadayken Belediye Kanunu'nun hangi maddesine dayanılarak bu belde ve köylerde yaşayan insanların hayatlarını direkt olarak ilgilendiren bu karar, onlara rağmen uygulamaya konulmaya çalışılıyor.''

Hizmeti vatandaşın ayağına getirmek yerine, vatandaşın hizmeti giderek almasının çağdaş belediyeciliğe ters bir durum olduğunu ifade eden Kayıkçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Amaçları imar bütünlüğünü sağlamaksa, bununla ilgili plan, proje ve fizibilite çalışmaları var mıdır? Bu beldeler ve köyler, BELDES ile KÖYDES kapsamında İl Özel İdaresi'nden aldıkları yatırım paylarından mahrum kalacaklardır. Trabzon Belediyesi bu ekonomik zararı nasıl karşılayacaktır?''

Amaçlarının söz konusu 7 belde ve 29 köy sınırları içinde yaşayan 80 bin insanın haklarını korumak olduğunu belirten Kayıkçı, şunları kaydetti:
''Bizlerin koltuk sevdasında olduğu gibi hiç yakışmayacak bazı söylemler oldu. Şunu belirtmek istiyoruz ki eğer bu proje hayata geçerse zaten kanuni olarak bizim görevlerimiz bir dahaki seçime kadar devam edecek. Zaten seçimde kime ne olacağı hiç belli olmaz. O yüzden herkesin bizim koltuk sevdasında olmadığımızı bilmesi lazım.''

-''BÜYÜKŞEHİR'' OLMA YOLUNDA ÖNEMLİ ADIM OLARAK GÖRÜLÜYOR

Bir süre önce toplanan Trabzon Belediye Meclisi, İmar Komisyonuna havale edilen ve Trabzon'un ''Büyükşehir'' olması yönünde önemli bir adım olarak görülen projeyi görüşerek karara bağlamıştı.
Trabzon'un Akyazı, Gürbulak, Çukurçayır, Akoluk, Çağlayan, Pelitli ve Yalıncak beldeleri ile 29 köyün, Trabzon belediye sınırlarına alınması yönündeki karar için resmi olarak Trabzon Valiliğine başvuru yapılması kararlaştırılmıştı.

Buna göre Trabzon Valiliğinin projeye onay vermesi halinde karar İçişleri Bakanlığı'na bildirilerek gerekli izin istenecek. İçişleri Bakanlığı konu hakkında Danıştaya görüş soracak. Danıştaydan olumlu görüş alınması durumunda proje için üçlü kararname çıkacak. Resmi Gazete'de yayınlanacak uygulama, resmen yürürlüğe girecek.

Böylece Trabzon Belediyesinin sınırları 18 bin 577 hektara, belediye nüfusu da 292 bine ulaşmış olacak.

-''GÖRÜŞLERİNİ ALDIK'' DEMİŞTİ

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, alınan karar sonrası yaptığı açıklamada, çeşitli kurum, kuruluş ve kişilerden görüş aldıklarını söylemişti.

Gümrükçüoğlu, ''Ortaya attığımız proje konusunda kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin, belediye başkanlarının, siyasi partilerin, milletvekillerinin görüşlerini aldık. Bunları bir dosya haline getirdik. Bu karardan sonra Trabzon Valiliğine resmi başvurumuzu yapıp, süreci takip edeceğiz'' demişti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri