Trabzon'un kurtuluş reçetesi

Trabzon Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Dr. İsmail Sağlam, Trabzon'un mevcut haliyle artık nefes alamaz bir konumda olduğunu belirterek kentin rahatlaması için Güney Çevre Yolu'yla güneye bağlanmasının şart olduğunu söyledi.Trabzon Belediyesi İmar Komis

Trabzon Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Dr. İsmail Sağlam, Trabzon'un mevcut haliyle artık nefes alamaz bir konumda olduğunu belirterek kentin rahatlaması için Güney Çevre Yolu'yla güneye bağlanmasının şart olduğunu söyledi.

Trabzon Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı, Harita Yüksek Mühendisi Dr. İsmail Sağlam, Trabzon'un imar durumu, kentsel dönüşüm projeleri, ulaşım problemi ve çözüm önerileriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

 Trabzon'un imar açısından en önemli problemlerinin kentin topoğrafik yapısı ve planlamada yapılan yanlışlıklar olduğunu vurgulayan Dr. Sağlam, yaşanan problemlerin çözümü için de Güney Çevre Yolu'nun bir an önce projelendirilerek hayata geçirilmesi ve buna bağlı olarak yeni yerleşim merkezlerinin oluşturulmasının şart olduğunu kaydetti.

 Trabzon'un 4 bin yıllık tarihi bir kent olduğunu belirten ve Türkiye'deki ilk imar faaliyetlerinin ise 1957 yılında çıkarılan İmar Kanunu ile başladığına dikkat çeken Dr. Sağlam, “Yerleşmiş bir kent olan Trabzon'un planlama sürecinde ciddi hatalar yapıldı. Kent, merkez olarak sadece Meydan'a mahkum edildi. Alternatif bir merkez oluşturulmadı. Daha çok konut ağırlıklı planlamalar yapıldı. Bunun en bariz örneğini Beşirli'de görüyoruz. Karadeniz Sahil Yolu'nun dışında bir ana arter yok.

Yoğun konut alanları var bu bölgede. Burada oturan bir kişi, işleriyle ilgili kalkıp Meydan'a gelmek zorunda. Herkes Meydan'a geliyor ve burada yoğunluk oluşuyor” dedi.

Kentin topoğrafik yapısının sorunların çözümünü zorlaştıran önemli bir problem olduğunu dile getiren Dr. İsmail Sağlam, kent yerleşim alanının oldukça dar, eğiminin ise fazla olduğunu söyledi. Trabzon'un doğu-batı istikametindeki gelişimini tamamladığını, artık güneye açılması gerektiğini vurgulayan Dr. Sağlam, “Tanjant Yolu ve Sahil Geçişi tamamlandı. Fakat ulaşım sorunları bitmedi. Trafiğe her gün yeni araçlar ekleniyor.

Kenti daha güneye açacak projeler üretmek zorundayız. Mevcut haliyle Trabzon artık nefes alamıyor. Kent güneye doğru açılmalı. Bunu sağlayacak en önemli proje de, Güney Çevre Yolu olacaktır. Bu yol, bir an evvel projelendirilerek hayata geçirilmelidir. Darıca'dan başlayacak bu yol Dünya Ticaret Merkezi'nden sahile bağlanmalıdır.

 Dikey bağlantılarla da Tanjant ve Karadeniz Sahil Yolu'na bağlanmalı ve yeni merkezler oluşturulmalıdır. Bazıları bu yola karşı çıkıyor ama ben bu yolun Trabzon'a çok büyük faydalar sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“İMAR PLANLARINA UYGUN DAVRANMAYARAK KENTİ KATLETTİK”
Trabzon'da uzun vadeli projelerin yapılmadığını kaydeden Dr. Sağlam, bunda ülkedeki siyasi istikrarsızlığın, sık değişen hükümetlerin büyük rolü olduğunu vurguladı. “Kentin yaşadığı imar problemlerinde bizim de hatamız var, özeleştiri yapmalıyız” diyen Dr. Sağlam, şunları kaydetti:

“İmar problemlerindeki en önemli sorunlardan biri de belediyelerin, ki buna mühendisler, mimarlar olarak bizler de dahiliz, daha çok daire yapmak ve satmak için hareket ettik. Kenti katlettik. Bu süreçte topyekun herkes suçlu. Büyük yapılar yaptık, otoparkı, yolu, alt yapısı uygun olmayan konutlar ürettik.

 Trabzon geçmişte yapılan bu yanlışların da cezasını çekiyor. Ancak göreve başladığımızdan bu yana özellikle imar konusunda çok hassas davranıyoruz. Planlara aykırı yapılacak hiçbir işe müsaade etmedik. Geçmişi kötülemek için söylemiyorum ama geçmişte imar planlarına aykırı davranılarak ortaya sorunlar üreten kentler çıktı.”

Kentin mevcut imar durumunun, insan davranışlarına da etkileri bulunduğuna işaret eden Dr. Sağlam, “Caddelerimiz, yollarımız dar. Araçlar yolda durarak ilerliyor. İnsanlar caddelerde güçlükle yürüyor. Bunun ekonomik kaybı söz konusu. Ama daha önemlisi insanlarımız bu yoğun trafikte sıkılıyor. Biz Karadenizliler tez canlı insanlarız.

Çabuk tepki veriyoruz. Tanjant Yolu yapıldıktan sonra orda yürüyen insanların yüz hatları ile Uzun sokakta yürüyen insanların yüz hatlarına bir bakın. Aradaki farkı göreceksiniz. Eğer mekanı uygun yaparsanız, insanlar da orada rahat hareket edecek ve psikolojik olarak da rahatlayacaktır” dedi.

Trabzon'un mevcut eski dokusunun düzeltilmesinin çok uzun zaman alacağını belirten İmar Komisyonu Başkanı Dr. İsmail Sağlam, Kisarna, Aktoprak, Karlık, Çimenli, Geçit, Uğurlu gibi merkez köylerde yeni gelişme alanları oluşturularak buraların kente katılması ve yapılacak iyi bir planlama ile Trabzon'un uzun vadede rahatlamasının sağlanabileceğini ifade etti.

“UZUN SOKAK TRABZON'UN PRESTİJİ”
Uzun sokağın trafiğe kapatılması yönündeki tartışmaları da değerlendiren Dr. Sağlam, trafiğe kapatılma kararına destek verdi. Uzun sokağın Trabzon Müzesi yol ayrımı ile Bağ-Kur binası arasında kalan kısmının trafiğe kapatılacağını belirten Dr. Sağlam, “Bu şekliyle bile alınan karar doğrudur. Bu bir prestij projesidir. Kunduracılar caddesi trafiğe kapalı. İnsanlar orada rahatlıkla yürüyor. Uzun Sokak da öyle olacak.

 Kente gelen bir yabancı rahatça dolaşmak için oraya gidebilir. 'Uzun Sokak esnafı iş yapamaz' diyorlar. Ben buna katılmıyorum aksine esnaf daha çok iş yapacaktır” dedi.

Trabzon'da bazı caddelerin çift yönlü gidiş dönüşü kaldırmadığını belirten Sağlam, trafik sorununu çözmek için yeni arayışlar ortaya konulmasının şart olduğunun altını çizdi. Çift yönlü gidiş-gelişi taşımayan arterlerin tek yöne dönüştürülmesi gerektiğini kaydeden Dr. İsmail Sağlam, bunun yanında yayaların, sürücülerin ve özellikle şoför esnafının da kurallara uyması gerektiğini söyledi.

Trabzon Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yürütülen kentsel dönüşüm projeleri hakkında da bilgi veren Dr. Sağlam, kentlerin zaman içinde yapılaşmada ortaya çıkan kontrolsüzlükler nedeniyle dönüştürülmelerinin şart olduğunu kaydetti. Eskimiş kent dokularının yenilenmesi çalışmalarının batılı ülkelerde de yapıldığını dile getiren Dr. Sağlam, bu şekilde içinde sosyal tesisleri, okulu, camisi, otoparkları olan daha modern ve sağlıklı yapılaşmanın hedeflendiğini vurguladı.

Zağanos Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi çalışmalarının devam ettiğini belirten Sağlam, Tabakhane Vadisi ile ilgili dönüşüm protokolünün de TOKİ ile Trabzon Belediyesi arasında imzalandığını ifade etti. Bu projelerle, şehrin nefes alacağı yeşil alanlara kavuşacağını dile getiren Sağlam, halkın gezip dolaşacağı çok amaçlı rekreasyon alanlarının oluşturulacağını söyledi.

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu projelerle yakından ilgilendiğini ve destek sağladığını belirten Sağlam, “Biz yerel seçimde Trabzon Belediyesi'ni kaybettik ama birçok proje geri bırakılmadı. Bizim için önemli olan Trabzon'dur ve yapılan hizmetlerdir” dedi.

Trabzon Belediyesi'nin yönetiminin CHP'li, Meclisin ise büyük kısmının AK Partili olmasının çalışmalarını zorlaştırmadığını da dile getiren Sağlam, bütün amaçlarının doğru olanları yaparak kenti daha yaşanılır hale getirmek ve insanları da mutlu kılmak olduğunu söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri