Trabzon'un sorunları konuşuldu

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Trabzon İl Koordinasyon kurulu Trabzon Kent Sorunları raporu 2010 Değerlendirme toplantısı yapıldı.Trabzon Park Restorantaki toplantıya toplantıya İnşaat mühendisler odası, makine mühendisler odası, mimarl

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Trabzon İl Koordinasyon kurulu Trabzon Kent Sorunları raporu 2010 Değerlendirme toplantısı yapıldı.

Trabzon Park Restorantaki toplantıya toplantıya İnşaat mühendisler odası, makine mühendisler odası, mimarlar odası, elektrik mühendisleri odası, jeoloji mühendisleri odası, jeofizik mühendisler odası, ziraat mühendisleri odası, orman mühendisleri odası, şehir plancılar odası peyzaj mimarlar odası, kimya mühendisleri odası, maden mühendisleri odası harita ve kadastro mühendisler odası iç mimarlar odası katıldı.

İnşaat Mühendisleri Odası Mustafa Yaylalı, hazırlamış oldukları Trabzon Kent sorunları 2010 Değerlendirme kitabı ile ilgili bir sunum yaptı.

Yaylalı, 2009 yılında yapıla yerel seçimlerde aday olan yerel yönetici adaylarına kentin sorunları hakkında genel bir sunum yaptıklarını, o dönemde belirtildiği gibi bir yıl sonra sorgulama yapacaklarına dair söz verdiklerini ve bu kitapçıkta TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu Bileşenleri olarak sundukların sorunların bugünkü analizi yaptıklarını kaydetti.

Şehir merkezindeki bir restoranda gerçekleştirilen toplantıda, Türk Mühendis ve Mimar Oodaları Birliği (TMMOB) Trabzon İl Koordinasyon Kurulu Bileşenleri adına Yılmaz Odabaş açıklamalarda bulundu.

2009 yılında yapılan yerel seçimlerde aday olan herkese, içerisinde şehirdeki mevcut sorunları anlatan kitapçığı sunduklarını anımsatan Odabaş, bütün adayların bu konuya hassasiyet göstereceğine dair söz verdiklerini söyledi. 

Kentsel yaşam kalitesine ulaşılması gerektiğini ifade eden Odabaş, şu şekilde konuştu:
     ''TMMOB, kent sorunlarına ilişkin olarak yerel yönetimler, kamu kaynaklarının dağılımı, afetler, çevre, altyapı, doğal gaz, ulaşım, konut, turizm, kentsel koruma, kentsel dönüşüm temalarında sorun tespitlerini ve çözüm önerilerini bugüne kadar birçok kez kamuoyuna sunmuştur. Bu belgede de kentlerimizde yaşanan sorunlar tanımlanmakta, bunların nedenleri açıklanmakta, kentlerin daha yaşanabilir olması için izlenmesi gereken politika ve yöntemler üzerine öneriler sunulmaktadır.'' 

Odabaş'ın açıklamasının ardından,''Trabzon Kent Sorunları Değerlendirme 2010'' kitapçığının içeriğiyle ilgili İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Başkanı Mustafa Yaylalı bir sunum yaptı. 

Trabzon için katılımcı kent yönetiminin önemli olduğunu vurgulayan Yaylalı, bölgede 3 yada 4 ay süren turizm periyotunun, 12 aya çıkarılması gerektiğini belirtti. 

Altyapı, ulaşım ve kentsel dönüşüm konularında belirlenen sorunları dile getiren Yaylalı, şunları söyledi:
     ''Yerel yönetimler, siyasal katılımın ve doğrudan demokrasinin geliştirildiği toplumsal süreçlerin alanı olarak ele alınmalıdır. Böylesi bir yerel yönetim alanının yaratılması, öncelikle halkın örgütlü katılım ve denetiminden geçmektedir. TMMOB, halkın siyasal temsiline değil, siyaseten dışlanmasına dayanan ve örgütsüzleşmesini dayatan mevcut sürece karşı, halkın demokratik katılım ve denetim kanallarının açıldığı yeni bir siyasal ortamın yaratılmasının önemine inanmaktadır.''

Çağdaş ve yaşanabilir bir Trabzon için;

-Kısa süreli planlanan Belediye otoparklarının uzun süreli kullanılmasına karşıyız…

-Dolmuşların ve özel otoların şehir içerisinde korna çalmalarına karşıyız

-Araç trafiğine açık alanlarda konser ve miting yapılmasına karşıyız

-Hastane çevrelerinde otopark sorunlarının çözümlenmemesine karşıyız

-Palmiyelere karşıyız

-Bankamatiklerin kaldırımları işgal etmelerine karşıyız

-Esnafın kaldırımları işgal etmesine karşıyız

-Her türlü gıdanın açıkta satılmasına karşıyız

-Belediye ve camiler önünde dilencilere karşıyız

-Trafik ışıklarında ve Meydan parkında satış yapan çocuklara karşıyız

-Trafik kuralarının uygulanmamasına karşıyız

-Dolmuş sayısının sürekli arttırılmasına karşıyız

-Çarşılı altgeçitlerde seyyar satıcılara karşıyız

-şehir merkezindeki ve sahildeki aydınlatılmaış noktalara karşıyız

Altgeçitlerin pislik içerisinde olmasıan karşıyız

-Yaşı tutmayan çocukların internet kafelere girmesine karşıyız

-Kalitesiz ve kalorisiz kömürün satışına karşıyız

-Yol kenarlarında işyerlerinde temizlik yapan esnafın yolu kirletmesine karşıyız

-Seçim öncesi vaatlerin seçilince unutulmasına KARŞIYIZ!...

diyerek Mustafa Yaylalı konuşmasını tamamladı.

Selahattin Aydınlı / haber61.net

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri