Kentin turizmden daha fazla pay alabilmesi amacıyla tarihi değerlerin ön plana çıkarılacağı projeler yürütülüyor.
Vali Kızılcık: ''Çalışmalarımız sonunda Trabzon'umuz çok ciddi bir tarih ve kültür kenti, marka kent olarak ön plana çıkacak''
Trabzon'un turizmden daha fazla pay alabilmesi amacıyla tarihi değerlerin ön plana çıkarılacağı projeler yürütülüyor.
Trabzon Valisi Recep Kızılcık,yaptığı açıklamada, dünyada turizm algısının değiştiğini, turistlerin ziyaret ettikleri yerlerde sadece güneş, deniz ve kum üçlüsünü aramadıklarını söyledi.
İnsanların turizm anlamında farklı olanın, kültürün ve tarihin peşinden gittiklerini belirten Kızılcık, ''Günümüze kadar ayakta kalabilen değerleri ve eserleri görme arzusundalar. Biz de tarihi ve kültürel değerlerimizi ve aynı zamanda küresel ısınma nedeniyle de bölgemizin avantajını kullanmayı planlıyoruz. Bu avantajları göz önünde bulundurarak Trabzon'umuzu alternatif turizm destinasyonu merkezi yapma gayreti içindeyiz'' dedi.
Bu yönde stratejik plan hazırlayarak özellikle tarih, kültür, doğa, kongre ve kruvaziyer turizmini canlandırmak için bir dizi projeleri hayata geçirmeye başladıklarını ifade eden Kızılcık, şöyle devam etti:
''Tabi ki bizim en önemli değerimiz kültürümüz. Çünkü Trabzon imparatorluklara başkentlik yapmış hem Osmanlı'nın hem Bizans'ın hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin çok önemli bir merkezi. Bu tarihi önemi Fatih'in, Yavuz'un ve Kanuni'nin buradan çıkması, doğması ve yönetmesi, ayrıca Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ziyaretleri göstermektedir. Bugün de durum aynıdır. Marka şehir olma arzusu taşıyan bir değeri insanlık ile paylaşmak gerektiğini düşünüyoruz. Aynı zamanda da ekonomik olarak turizm pastasından daha fazla pay almak istiyoruz.''
Dünya turizminde insan sayısının 1 milyarı geçtiğini anımsatan Vali Kızılcık, ''Bu pastadan insanımızın üzerine düşen refahı alması için değerlerimizi ön plana çıkarmamız gerektiğini düşündük. Bu çerçevede her şeyden önce tarihi mekanlarımızdan ihtiyacı olanların restorasyonunu gerçekleştirip, ulaşımlarını kolaylaştırmak ve tanıtılması gerektiğini düşünerek, bir stratejik plan çerçevesinde turizmimizi geliştirmek için çaba sarf ediyoruz'' diye konuştu.
-17. yüzyıldan kalma Alacahan restore ediliyor-
Vali Kızılcık, bu çalışmalar çerçevesinde kent merkezinde 17. yüzyıldan kalma Alacahan'ın restorasyonun yapıldığını ve çalışmaların kısa zamanda bitirilmesinin planlandığını belirterek, ''Özellikle kültür turizmi için gelen misafirlerimiz burada hem tarihi yaşayacaklar hem de geleneksel telkari, bakır ürünleri ve keşan satın alma imkanı bulacaklar. Böylece hem tarihimizi ihya edeceğiz hem de gelen insanların çok arzu ettikleri tarihi havayı koklamayı, yaşamasına da imkan sağlamış olacağız'' dedi.
Sürmene ilçesinde bulunan tarihi Memiş Ağa Konağı'nın restorasyonun önceki yıllarda yapıldığını anımsatan Vali Kızılcık, ''Şimdi ise bu konağın hemen yanındaki Yakup Ağa Konağı'nın restorasyonunu gerçekleştiriyoruz. Yakup Ağa Konağı ile Memiş Ağa'yı ortak butik otel olarak işletip, özellikle ekoturizme hizmet edecek şekilde turizme kazandırmak istiyoruz. Böylece hem tarihi koruyoruz, geliştiriyoruz hem de ince mimari zevkimizin ortaya çıkmasını sağlıyoruz. Misafirlerimizin Karadeniz'in derin ve geçmiş kültürünü yaşamalarına imkan sağlamış oluyoruz'' diye konuştu.
-Tarihi Ortahisar Projesi-
Yürütülen projeler içinde en fazla önemi hak eden projenin Tarihi Ortahisar Projesi olduğuna dikkati çeken Vali Kızılcık, şunları söyledi:
''Ortahisar, fetihle beraber ilk Müslüman ahalinin yerleştiği ve oradan mimariyi, kültürel değerleri bugüne kadar devam ettirdiğimiz bir alandır. Ayrıca Ortahisar, büyükşehirle beraber merkez ilçenin de ismi olmuştur. O alanın restorasyon projesi tamamlandı. Bunu belediyemiz, üniversitemiz, TOKİ ve İl Özel İdaresi işbirliğiyle gerçekleştiriyoruz. Proje çerçevesinde 150 civarında tarihi binanın restorasyonu yapılacak hem de fonksiyon verilerek hem Trabzon hem de bölge için bir tarih, kültür feneri olması sağlanacak.''
Vali Kızılcık, Kanuni Sultan Süleyman'ın Ortahisar Mahallesi'nde bulunan bir evde doğduğunu belirterek, ''Kanuni, 15 yaşına kadar burada yaşamıştır. Dolayısıyla Kanuni gibi dünya padişahının netliğinde burayı kültür, tarih turizmine gönül veren insanlık ile paylaştığımız gibi aynı zamanda Trabzon'un tarihi derinlikleri ve kültürel değerleri anlamında ne kadar ince bir zevke ve geçmişe sahip olduğunu da çocuklarımıza, gençlerimize anlatma imkanını da yakalamış olacağız. Ben proje ile beraber Trabzon'umuzun daha da fazla tarih ve kültür merkezi olarak ön plana çıkacağını değerlendiriyorum. Şehrin tüm aktörleri bu projeye sahip çıkıyor'' dedi.
Vali Kızılcık, Tarihi Ortahisar Projesi'nin yaklaşık 3-4 yıl sürecek bir proje olduğunu kaydetti.
-5 yıldızlı 3 otel yapılacak-
''Tarih ve kültür turizminin ihyası'' çerçevesinde yürüttükleri projeler sayesinde kente gelecek turistleri ağırlayacak tesis sayısının ve kapasitesinin artırılması ihtiyacını da göz ardı etmediklerini ifade eden Kızılcık, şöyle devam etti:
''Bunu gerçekleştirmek için 3 tane 5 yıldızlı otelin tahsis çalışmaları bitmek üzere. Onları da 2014'ün sezonuna yetiştirecek şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu bizim için fevkalade önemli, zira 3 tane daha 5 yıldızlı otel yapıldığı takdirde Trabzon'umuzun hem coğrafi lokasyonu hem tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri hem de iklimi hasebiyle özelikle kongre turizmi için de fevkalade avantajlı konuma geleceğiz.
Nitekim gerçekleştireceğimiz üçüncü otelin altını bin 500-2 bin kişilik toplantının yapılabileceği genişlikte hem fuar alanı hem de çok amaçlı salon olarak düzenleyerek, toplantı ve kongre için kullanabilme imkanına sahip olacağız. Bu otel mevcut birkaç otelin de yanında olduğu için 2 bin kişinin aynı lokasyonda rahatlıkla konaklama şansına sahip olacak.''
-Trabzon Kent Müzesi kurulacak-
Vali Kızılcık, Trabzon Kent Müzesi kurma çalışmalarının da devam ettiğini anlatarak, ''Kahramanmaraş Caddesi üzerinde eski Merkez Bankası'nın bulunduğu binayı İl Özel İdaresi olarak belediyemize tahsis ettik. 4 bin yıllık geçmişi olan bu şehrin kent müzesi ihtiyacını da bu anlamda gidermiş olacağız'' dedi.
Kent Müzesi ile eski Trabzon Belediyesi hizmet binasının bulunduğu alanın, tarihi yarımada şekline dönüştürülmesinin mümkün olduğunu ifade eden Vali Kızılcık, ''Bu alan bir bakıma insanların tarihi koklama ve yaşamaları için kültür adacığı olarak değerlendirilebilir.
Trabzon'umuzu tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile özellikle de müzeleriyle bir alternatif turizm destinasyonu haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu yönde sivil toplum kuruluşlarımız, yerel yönetimimiz, üniversitemiz ile ortaklaşa çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalar sonunda Trabzon'umuz çok ciddi bir tarih ve kültür kenti, marka kent olarak ön plana çıkacak'' diye konuştu.