Trabzon Sanayici İşadamları Derneği Yönetim Kurulunun üyeleri, Eskişehir'de düzenlenen TÜRKONFED 11. "Girişim ve İş Dünyası Zirvesine" katıldı.
TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ında katılım gösterdiği toplantıda Türkiye'nin AB ilişkilerini, ekonomisini ve iş dünyasında kadının yeri konularıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunuldu.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu, Eskişehir'de gerçekleştirdiği "İş Dünyasında Kadın" temalı zirvede, Türkiye'nin genel ekonomik ve siyasal durumunu da değerlendirdi.
TÜRKONFED Yönetim Kurulu, yapılan değerlendirmelerle ilgili olarak yayınladığı sonuç bildirgesinde şu konulara değindi;
CİCİM AYLARI BİTTİ
2007 boyunca uluslar arası piyasalar, büyümemizde küresel kaynakları kullanma konusunda, 2008'den itibaren ciddi risklerle karşılaşacağımız sinyallerini vermektedir. İçerde ise enflasyon yeniden yükselme eğilimine girmiş, büyüme ise ciddi bir biçimde yavaşlamıştır.
Bunun temel nedeni, 2007'nin seçim yılı olması ve bu yüzden reform sürecinin ciddi biçimde yavaşlaması, birçok kritik reformun ertelenmesidir.
Ekonomimizde katma değeri ve verimliliği artıracak bir yapısal dönüşümün stratejisi acilen çizilmeli, ertelenen reformlar yenileriyle birlikte özellikle mikro seviyede uygulamaya konulmalıdır.
FRANSA'YA EN SERT TEPKİNİN ARKASINDAYIZ
Avrupa'daki bazı Türkiye karşıtı hareketler, Fransa'nın devlet ciddiyeti ve Avrupa idealleri ile bağdaşmayan, hukuk dışı tutumuyla en yüksek noktasına ulaşılmıştır. TÜRKONFED, hükümetin Fransa'ya gösterdiği er sert tepkiyi desteklemeye hazırdır. Ancak bugün içende bulunduğumuz durumun önemli bir nedeninin de hükümetin yaklaşık iki yıldır bu alanı boş bırakması olduğunu unutamayız. Engelleme her zaman oldu. Ama Türkiye, sürecin başından beri adım adım hukuksal ve kurumsal kazanımlar elde etmeyi başardı.
Şimdi bir kez daha silkelenme zamanıdır.
Türkiye AB ilişkilerini yeniden gündeminin üst sıralarına taşımalıdır. Müzakere fasılları kapanma aşamasına getirilmelidir.
ANAYASA YAPIM SÜRECİNDE "PARTİ TASLAĞINA KATKI ALMAK" YAKLAŞIMI YANLIŞTIR.
Anayasa bir toplumsal mutabakat belgesidir. Azınlık çoğunluk bakış açısıyla değil, tartışma-uzlaşma-ikna ekseninde şekillenmelidir. Bunun için Anayasa Konseyi kurulmalı, bu konsey mevcut taslakları uzlaşma yolu ile üçe indirerek, Meclis uzlaşma komisyonunda görüşülmek üzere, TBMM Başkanlığı'na sunmalıdır.
Yeni anayasa devlet erkleri arası denge, özgürlükler arası denge ve devlet-birey arası denge üzerine oturtulmalıdır. Anayasal yurttaşlığa, insan haklarına, laiklik ilkesine, devletin ekonomideki yerinin sınırlanmasına, başta kadın-erkek eşitliği olmak üzere genelde eşitlik ilkesine vurgu yapmalıdır.
KADINLAR İÇİN POZİTİF AYRIMCIĞA GİDİLMELİ
TÜRKONFED, kadınların iş dünyasında daha etkin bir yere sahip olması için, başta anayasa olmak üzere tüm ilgili hukuk alanlarında, mali sistemde ve eğitimde, pozitif ayrımcılık da dahil, her türlü etkili düzenlemenin yapılmasını ve bu yolla kadın-erkek eşitliğinin etkin biçimde sağlanmasını talep etmektedir.
Bunun için kadın-erkek eşitliğini kamunun her kademesinde gözetecek yetkili organlar oluşturmayı önermektedir. Burada nihai amacımız, iş hayatında yerini alabilmesi için, kadının önünü açmak ve ona gerekli donanımı sağlamaktır denildi.