Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) tarafından, 300 kişi üzerinde ''Bölgesel ve Sektörel Teşvik'' anketi gerçekleştirildi.
TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anketin meclis yönetim kurulu, meslek komite üyeleri, iş adamları ve firmaların katılımıyla 300 kişi üzerinde yapıldığını belirtti.
Anket sonucunda, Bölgesel ve Sektörel Teşvik Sistemi'nin katılımcılar tarafından benimsendiğinin gözlendiğini ifade eden Eren, ''Bu teşvik sisteminin uygulanmasının bölgemize ve ülkemize faydalı olacağı sonucu büyük oranda benimsenmiştir. Önümüzdeki dönemde sektörel teşvik konusunda gerçekleştirilecek araştırma çalışmalarında, bölgemiz ve ülkemiz açısından gelişmeye açık desteklenmesi gereken sektörlerin daha detaylı şekilde belirlenmesi sağlanacaktır'' dedi.
-MEVCUT SİSTEMDEN MEMNUN DEĞİLLER-
Eren, ankete katılanların yüzde 58'inin mevcut teşvik yasasından faydalandığını, yüzde 42'nin ise faydalanmadığını belirterek, şöyle devam etti:
''Ankete katılanların yüzde 74'ü bölgesel ve sektörel teşvik sistemini desteklediklerini belirtirken, yüzde 20'lik bölümü ise mevcut teşvik sisteminin devamından yana, yüzde 6'lık bölümü ise olumsuz yönde görüş belirtti.
Katılımcıların yüzde 35'lik bölümü imalat sanayinin, yüzde 27'lik bölüm turizm, yüzde 18'lik bölüm ise tarım, hayvancılık ve ormancılık sektörlerinin desteklenmesini istedi.
Enerji yatırımları ise yüzde 8'lik oranla 4. sırada yer aldı. Bu alanlar dışında yüzde 12'lik kısım önceliklerine göre sağlık, inşaat, denizcilik, bilişim, madencilik, ihracat ve eğitim sektörlerinin teşvik kapsamına dahil edilmesi yönünde görüş belirtti.''
-SERBEST DEĞERLENDİRME-
Eren, ankete katılanların serbest değerlendirme yaptıkları bölümde şu görüşlere yer verdiklerini kaydetti:
''Sektörel Teşvik Sistemi'nin mutlaka uygulanmalı. Teşvik konusunda firmaları aydınlatıcı organizasyonlar yapılmalı. İşsizliği azaltacak ve istihdam yaratacak alanlara teşvik verilmeli. Bölge insanı için ileriye dönük gelişimi olan sektörler teşvik edilmeli. Haksız rekabet yaratacak bir ortam yaratılmamalı. Özellikle fuar turizmi, sağlık turizmi ve yer altı kaynaklarını değerlendirildiği sektörlere önem verilmeli. Turizm sektörü öncelikli olarak olarak ele alınmalı. Son dönemde gelişme gösteren madencilik ve enerji yatırımlarına öncelik verilmeli, gerçekleştirilecek yatırımlara yönelik nitelikli eleman ihtiyaçlarını karşılayacak projeler gerçekleştirilmeli. 25'e yakın süt peynir fabrikası olmasına karşın süt üretimi çok az. Bu nedenle hayvancılık desteklenmeli. Teşvik sistemi suiistimale imkan vermeyecek şekilde düzenlenmeli.''