TRABZON - TTSO 32. Grup- Mesleki, Bilimsel, Sanatsal, Kültürel Ve Destek Meslek Komitesi adına Meclis Üyesi Veysel Zekai Bak, Aralık ayı meclis toplantısı sektör hakkında bilgilendirmede bulundu.
Vergi sistemimizin özellikle son dönemlerde yeniden yaratılan kavramlardan bir tanesi olan kod listeleri mükelleflerin korkulu rüyası haline geldi. Bir şekilde bu kara listelerde yer alan mükellefler artık çeşitli vergi senaryolarının da konusu haline geliyor. Herkesin çok iyi bildiği örnekler artık basında da sıkça yer almaktadır. Yıllardır süregelen uygulamalar artık öyle bir noktaya gelmiş durumda ki yakında neredeyse kod listelerine girmeyen mükellef kalmayacak gibi görünüyor. Sadece bu listelere girmek değil, çıkmak da bir başka dert.
KOD LİSTELERİ GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN OLUŞTURULAN BİR ÇEŞİT BİLGİ BANKASIDIR
Meclis Üyesi Veysel Zekai Bak, İstanbul ve İzmir Vergi Dairesi Başkanlıkları tarafından 84 seri nolu KDV tebliğine istinaden kendi kod sistemlerini oluşturarak ilk kez başlatılan ve piyasada Kod Gribi olarak adlandırılan uygulama hakkında bilgi verdi. Kod 1'den Kod 9'a kadar olan kod sınıfları hakkında açıklamalarda bulundu.
Uygulamanın yasa, tüzük ve yönetmenlikle hiçbir alakası olmamakla birlikte yaygınlaştığını ve Maliye Bakanlığı da kod sisteminde yaşanan sorunları dikkate alarak başta naylon fatura ile mücadele etmek amacıyla yeni bir sistem kurmaya çalışıyor.
Kod Uygulamasının esasının, mükelleflerin fişlenmesi olarak, tanımlanabileceğini belirten Veysel Zekai Bak, mükelleflerin vergi daireleri ile olan işlerinde ilk önce mükellefin kod sınıflamasında hangi kategoride bulunduğunu ve bu kategoriye göre işlemlerin devam ettirildiğini aktardı.
Sahte fatura uygulamalarının bugüne kadar önüne geçilememesinin nedeni kayıt dışı ekonomi ile gerçek anlamda Maliye Bakanlığının ilgili tedbirleri almadığını ifade eden TTSO Meclis Üyesi Veysel Zekai Bak, bu duruma biraz da mükelleflerin katkı vermiş olduğunun altını çizdi.
GERCEK DIŞI FATURALARA İTİBAR ETMEYİN VE KULLANMAYIN
Kod Uygulamasına henüz Trabzon Vergi Dairesi Başkanlığı nezdinde geçilmemiş olmasına rağmen, mükellefleri bu konuda uyaran Bak, özellikle mal ve hizmet faturalarının zamanında ve gerçeğinin alınmasına özen gösterilmesini istedi.
Kanunda yazılı şekli olan Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge piyasadaki adı naylon olan faturaların işletmede kullanıldığının tespiti halinde bu faturaların işletmeleri büyük zorluklara soktuğunu ve mükelleflere hürriyeti bağlayıcı cezalar ile yüksek miktarda para cezalarının uygulanacağı uyarısında bulundu.
Veysel Zekai Bak, Sahte fatura tamamen sanal bir alış-veriş. Olmayan bir ticarettir. Mükellefler mal ve hizmet alımları ile ilgili faturayı doğru ve zamanında almaya ve vermeye dikkat etmelidirler. Sonradan fatura tamamlamaya kalkmak tehlikeli ve risklidir.dedi
MÜKELLEFLER KIRMIZI, SARI VE YEŞİL GRUPLARA AYRILACAK
Maliye Bakanlığı, bir süredir mükellef odaklı denetimden, risk odaklı denetime geçmek için hazırlık yapıyor. Denetim modelini yenilemek için yapılan çalışmalarda Denetimin renklendirilmesi gündeme geldi. Buna göre Maliye artık yeşil, sarı ve kırmızı renklerle mükellefleri sınıflandırılacağını belirten Veysel Zekai Bak, Kırmızı olanlar en riskli grup, Sarı olanlar biraz sorunlu grup, Yeşil olanlar ise dürüst ve sorunsuz mükellef grubunda yer alacak. Bunun için mal ve hizmet satın alımlarında zamanında ve gerçek tutarında fatura alımı önem kazanmıştır. Fatura ödemelerinin de özellikle 8000,-TL. ve üstü olan tutarları ptt, banka ve finans kurumları aracılığıyla yapmaları konusunda uyardı.
YENİ ÇEK YASASI
TTSO Meclis Üyesi Veysel Zekai Bak, AB normlarının da dikkate alınarak hazırlanmış olan yeni çek yasasının kayıt dışı ekonomiyi önlemeyi hedeflediğini belirtti.
Tacir olan ve tacir olmayan kişilere verilecek çekler ile hamiline düzenlenecek çekler olmak üzere üç ayrı kategoride çeklerin piyasaya gireceğini belirten Bak, tacir olan gerçek ve tüzel kişi mükelleflerin bankalardan aldığı çeklerde, hamiline çek yazılmasının suç teşkil ettiğini ağır yaptırımları bulunduğunu bildirdi.
Tacir olan gerçek ve tüzel kişilerin, çekleri ticari faaliyetlerde alım satım işlerinde kullanılmasına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.
Hamiline çek yazmak isteyenlerin ise, ayrı bir hesap üzerinden bu çeke sahip olabilecekleri ve ticaret dışı işlemlerinde kullanabileceklerini iletti.
1 TEMMUZ 2010 TARİHİNE KADAR ÇEK DEFTERLERİ DEĞİŞECEK
Bankaların 1 Temmuz 2010 tarihine kadar müşterilerine yeni çek defterlerini vereceğini ve eski çekleri imha edeceğini belirtti.
Eski Kanunda vadeli çek uygulamasının 31.12.2009'a kadar yapılmış olduğunu, yeni kanunla birlikte vadeli çek uygulamasının 31.12.2011 tarihine kadar devam edeceğini, 31.12.2001 tarihine kadar, üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz olduğunu (çeklere karşılıksız muamelesi yapılmayacağını) söyledi.
VARLIK BARIŞI 31 ARALIK 2009 TARİHİNDE BİTİYOR
Varlık Barışı Kanunu'nun dan yararlanma süresinin 31 Aralık 2009 tarihinde sona erdiğini tekrar uzatılmasının mümkün olmadığını ifade eden TTSO Meclis Üyesi Veysel Zekai Bak, mükelleflerin durumlarını muhasebecileri ile tekrar bir araya gelerek gözden geçirmeleri gerektiğini yineledi.
Trabzon'da Vergi Dairesi Başkanlığınca incelemede olan veya incelemeye alınacak olan mükelleflere yasadan yararlanmaları konusunda bilgilendirme yapıldığını, herkesin kendi muhasebesini kendisinin yapması gerektiğini salık verdi.
2010 ZOR YIL OLACAK LİKİTDE DE KALIN
Bak, 2010 yılını değerlendirdiği konuşmasının son bölümünde, zor bir yıl beklentisinde olduklarını görüşünü savunarak, özellikle mükelleflerin likitde kalmalarını önerdi.