TTSO Şubat Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Şubat ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy başkanlığında yapıldı.Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun misafir olarak katıldığı meclis toplantısının açılışında konuşan TTSO Yönetim Kuru

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Şubat ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy başkanlığında yapıldı.

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun misafir olarak katıldığı meclis toplantısının açılışında konuşan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, TOBB ve Kredi Kayıt Bürosu işbirliğiyle hayata geçirilen ve ticaret yapılan firmaların sicil bilgilerine ulaşma imkanı sağlayan uygulama hakkında bilgi verdi, naylon faturalarla ilgili yaşanan sıkıntıların önüne geçilmesi için de bazı taleplerde bulundu.
 
“Artık ticaret yapılan firmaların sicil bilgilerine ulaşma imkanına kavuşacağız”
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Kredi Kayıt Bürosu arasında imzalanan protokol ile ticaret hayatında çok önemli bir sistemin uygulamaya konulduğunu belirten Başkan Hacısalihoğlu, bu sistem sayesinde birbiriyle iş yapmak isteyen firmaların karşılıklı izin vererek birbirlerinin çek, senet ve kredi sicillerini görebileceğini söyledi.
 
TOBB’a bağlı odalar ile Kredi Kayıt Bürosunun işbirliği sayesinde ticaret yapılan firmaların sicil bilgilerinin cep telefonlarıyla sorgulanabileceğini dile getiren Hacısalihoğlu, “Çek mahkumiyeti kaldırıldı ama karşılıksız çek ve vurgunculuğun önüne geçilemedi.
 
Artık bu sistem sayesinde bunun önüne geçileceğini düşünüyoruz. Biz de Odamızdan iki personeli bu konuda eğitim alması için Ankara’ya göndereceğiz ve daha sonra bu sistem odamız bünyesinde kurulacak. Bu sistemi hayata geçiren Hükümetimize teşekkür ediyoruz. Ticaret hayatımız açısından çok önemli bir konuyu hayata geçirmiş oldu” dedi.
 
“Naylon fatura mağduriyetinin önlenmesi için çalışma yapılması gerekiyor”
 
Ticaret hayatında mağduriyetlere yol açan bir başka konunun da naylon faturalar olduğuna dikkat çeken Başkan Hacısalihoğlu, şunları kaydetti:
 
“Bizleri yakından ilgilendiren bir başka konu a naylon fatura olayıdır. Vergi daireleri bunları görüyor ama biz göremiyoruz. Bu firmalar ile ticaret yapıldığında da ilerleyen tarihlerde bizlere önemli miktarda cezalar gelebiliyor. Bizim bu istediğimiz vergi dairelerinin gördüğü bu firmaları bizlerin de görmesi ve cezai durumlarla karşılaşmamamız. Bu konudaki talebimiz de inşallah hayata geçecektir.”
 
“Teşvikte gerçek yerimiz olan 4. bölgeye alınmalıyız”
 
Başkan Hacısalihoğlu, konuşmasında daha sonra 2012 yılı sonunda uygulaması sona eren ancak Başbakan Erdoğan’ın açıklamasıyla yeniden gündeme gelen teşvik konusuna değindi.
 
2009 yılında 49 ilde başlayan ve ticaret ve istihdam hayatında önemli kazanımlar sağlayan teşvik uygulamasının 2012 yılı sonu itibariyle sona erdiğini hatırlatan Başkan Hacısalihoğlu, “Ancak biz buna rağmen çalışmalarımızı sürdürdük ve Başbakanımızın bu konuya duyarsız kalmayacağını dile getirdik. Sayın Başbakanımız istediğimiz müjdeyi bize iki hafta önce verdi.
 
Kendisine çok teşekkür ediyoruz.  Teşvik uygulamasına 3 yıl içinde bağlı olarak 49 ilde yapılan üretimde ve bu üretime bağlı olarak da verilen vergilerde yüzde 60’ın üzerinde bir büyüme oldu. Ve yine bu illerde ihracatta da yüzde 61 oranında artış kaydedildi. Bu rakamlar bize istihdamı teşvik sisteminin yerinde olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
 
“Trabzon ili olarak teşvikte gerçek yerimiz olan 4. bölgede olmalıyız” diyen Başkan Hacısalihoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
 
“Bizim üzerinde durduğumuz önemli bir konu var. Yatırım teşvikinde bölgesel sıralamada 3. Bölgedeydik. Aldığımız bilgiye göre önümüzdeki dönem istihdamı teşvik sisteminde bölgelere bağlı olarak bir uygulama yapılacak. Bizim başından beri savunduğumuz bölge olarak bizim 3. değil 4. bölgede olmamız gerektiğidir. Bununla ilgili bakanlıklara yazışmalarımızı yaptık.
 
Türkiye’deki 6 bölgenin illere göre dağılımını gösteren tabloyu da gönderdik. Bu tabloda biz 4. bölgedeyiz. Biz başka bir şey değil, hakkımız olan yeri istiyoruz. Ancak ne yazık ki aldığımız cevapta sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksinin bir prosedür dahilinde yapıldığını ve uygulamanın bu şekilde yapıldığı yönünde. Bizim buna itirazımız yok. Umuyoruz bu yazışmalar sonucu 2012 sıralamasında gerçek yerimiz olan 4. bölgeye alınarak gerek yatırım teşvik gerekse istihdamın teşviki sisteminde yerimizde oluruz.”
 
Başkan Hacısalihoğlu, Uzun Sokak AVM Projesi ve Trabzon Müzesi ile ilgili olarak da şunları dile getirdi:
 
“Uzun Sokak ve diğer paralel sokakların açık AVM olması konusunda dar kapsamda çalışmaları dinledik ve bir toplantı yaptık. Önümüzdeki dönem daha kapsamlı toplantılar yapacağız”
 
“Trabzon’la ilgili kültürel yapıdaki gelişmede önemli adımlar atılıyor. Meydan Parkı civarı eski Merkez Bankası binasının müze olması, Trabzon Müzesi ve orada oluşabilecek diğer müzelerle birlikte Trabzon gerçekten bir kültür merkezi olma yolunda adımlar atıyor. Biz Trabzon’da turizmi geliştireceksek kültür turizmini bir kenara atamayız. Kültür turizmi yönünden Türkiye’de çok büyük adımlar atıldı. Türkiye’nin kültür turizmine verdiği önemi bakanlığın yurt dışından getirdiği eserlerden ortaya çıkıyor.”
 
Başkan Hacısalihoğlu, Meclis toplantısına katılan Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu’na teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi.
 
Toplantıda daha sonra Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, görev dönemlerinde yapılan çalışmalar ve devam eden projelerle ilgili Meclis üyelerine bilgi verdi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri