Şirketlerin sicil bilgilerinin reel sektöre açılmasına ilişkin protokol, TOBB ile Kredi Kayıt Bürosu arasında imzalandı.
Ticaret hayatını doğrudan ve olumlu yönde etkileyecek devrim niteliğinde bir adım olan şirketlerin sicil bilgilerinin reel sektöre açılmasına ilişkin protokol, TOBB ile Kredi Kayıt Bürosu arasında imzalandı.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, yaptığı açıklamada, TOBB ile Kredi Kayıt Bürosu arasında imzalanan protokolün iş dünyası ve şirketlerin bundan sonraki dönemde birbirleriyle olan kredilendirme işlemlerinde, veresiyeli mal alış satışlarında çok büyük katkı sağlayacak ve iş dünyasının önünü açacak önemli bir adım olduğunu söyledi.
Ticari sır kavramının iş hayatında çok özel bir yeri olduğunu anımsatanHacısalihoğlu, bütün bilgilerin kişinin kendi izniyle 3. taraflarla paylaşılabileceğini vurguladı. Sistemin uygulanışı hakkında bilgi veren Hacısalihoğlu, şöyle konuştu: "Ticaret yapmak istediğiniz kişilerin kendisi izin verdiği takdirde Kredi Kayıt Bürosu'nda oluşan sicilini görebiliyorsunuz. Şayet kendisi sicilinin görünmesine izin vermiyorsa, o kişi ile ticaret yapıp yapmamak artık size kalmış bir karardır.
Bütün bilgiler kişisel onayla ancak görülebilecek."
Ticaret hayatında yeni bir dönem başladığını ifade eden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hacısalihoğlu, "Reel sektörün sermaye birikimi ziyan olmayacak" dedi.
Başkan Hacısalihoğlu, isteyen şirketin kendi çek-senet-kredi sicilini, vade istediği tüccar-sanayici ile paylaşacağını, malını satmak isteyen, ama karşı tarafı tanımadığı için vadeli satışa tereddütle bakanın da, kime vade yaptığını bilerek iş yapacağını ifade etti ve "Ticaret hayatındaki sisli hava ortadan kalkacak" dedi.
Hacısalihoğlu, TOBB ile Kredi Kayıt Bürosu arasında imzalanan protokolle 81 ildeki Odaların KKB ile birlikte çalışmasına imkan sağlandığını aktardı. Buna göre, kredi ve çek sicilini görmek isteyen firmaların, Odalar vasıtasıyla KKB'ye başvuru işlemlerini tamamlayacaklarını kaydetti.
SİSTEMİN UYGULANMASINA ODALARDAN BAŞLANACAK
Odalarda buna yönelik sistemin kurulması ve bunun işletilmesini sağlayacak eğitimlerin verilmesine önümüzdeki haftalarda başlanacağını belirten TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, şöyle konuştu: "Böylece iç piyasada yaşanan sıkıntıların pek çoğu ortadan kalkacak."
Başkan Hacısalihoğlu, ticarette vadeli alım-satımların önemli bir yer tuttuğunu ve son yıllarda ekonomide artan istikrar ve güvenle, bankaların kredi hacminin hızla arttığını aktardı. Hacısalihoğlu, buna rağmen, vadeli çek ve senet gibi ticari işlemlerin hala şirketler için önemli bir finansman kaynağı olduğunu dile getirdi.
Merkez Bankası verilerine göre, şirketlerin vadeli ticaretten sağladığı finansmanın, bankalardan kullanılan işletme finansmanı kredilerinin tam 1,5 katı olduğunu anımsattı.
2012 yılı sonunda, Türkiye'deki tüm şirketlerin cirolarının, yani toplam yurt içi ticaret hacminin 2,9 trilyon liraya, milli gelirin yaklaşık 2 katına ulaşmış olmasını beklediklerini vurgulayan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yurt içi ticaret hacminin de yaklaşık üçte ikisinin, yani 2 trilyon lirasının, vadeli işlemlerle yapıldığını tahmin ediyoruz. İşte vadeli ticaret, ekonomide bu kadar büyük yer tutuyor"
Çeki ödemeyenlerle ilgili hapis cezasının kaldırılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Hacısalihoğlu, şöyle konuştu: "Dünyada çeki ödemeyeni hapse atan tek ülke bizdik. Modern hukuk düzeninde böyle bir uygulamanın yeri yoktu. Tüccar dışının başında olsa, çalışıp kazansa belki de borcunu ödeyebilecekti.
İyi bir kredi sicil sisteminin kurulmasıyla ticari alış verişlerde her iki tarafın hakları korunmuş olacaktır. Bu konu çok önemli zira çekte hapis cezasının kalkmasından sonra bir önceki yıla göre 2012 yılında kullanılan çek tutarı yüzde 18,9 artmıştı. Merkez Bankası verilerine göre, toplam 350 milyar liralık çek işlem görmüş. Bir günde bir milyar liralık çek işlem görüyor. TOBB'un Kredi Kayıt Bürosu ile yapmış olduğu protokolün ne kadar önemli olduğu buradan görülebilmektedir."