Dünyada 10 yıl önce Asya'da ortaya çıkan SARS hastalığına sebep olan virüsle aynı aileden gelen ancak tamamen farklı bir virüs olan ‘Yeni Corona Virüsü’ne karşı özellikle Suudi arabistan’a umre ve hac ziyareti için gidecek olanların dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hastalığın ağır zatürree ve solunum yetmezliği ile beraber böbrek yetmezliği gelişmesiyle seyrettiğini söyledi. Hastalığın öncelikle Suudi Arabistan ve Ürdün'de ortaya çıktığına dikkat çeken Özlü “Bu ülkelere seyahat edip, kuş ve kanatlı hayvanlarla teması olan kişilerde görüldü. Kişiden kişiye bulaştığına dair bir kanıt yoktu. Suudi Arabistan ve Ürdün dışında Almanya, İngiltere ve Fransa'da da hastalar görüldü. Bu hastalarda Ortadoğu’ya seyahat öyküsü vardı. Bugüne kadar 34 hastaya tanı kondu ve 18'i ölümle sonlandı. Son olarak Fransa'da ülkenin kuzeyindeki Valenciennes'te Dubai'den döndükten sonra hastalanan 65 yaşındaki bir kişide görüldü. Bu hastayla teması olan 120 kişi tarandı. Bunlardan şüpheli bulunan 5 kişiden birinde test pozitif bulundu. Bu durum hastalığın kişiden kişiye bulaşabilme özelliğini göstermesi bakımından kaygı verici” dedi.
Ancak şu anda genel bir salgın durumunun söz konusu olmadığını ifade eden Prof Dr. Tevfik Özlü “Dünya Sağlık Örgütü henüz herhangi bir seyahat kısıtlaması önerisinde bulunmuyor. Ancak Suudi Arabistan Ürdün, Dubai ve Pakistan gibi Ortadoğu ülkelerine seyahat edip ardından şiddetli bir akut solunum yolu enfeksiyonu tablosu gelişen hastalarda Yeni Corona Virüsü araştırılması gerekiyor” diye konuştu.
“Ülkemizde, Umre ve Hac seyahatleri nedeniyle bu yeni virüs açısından dikkatli olunması gerekiyor” uyarısında bulunan Tevfik Özlü “Hac mevsiminde hacılarımız ve hac mevsimi dışında ise umrecilerimiz gerek orada bulundukları sırada veya gerekse ülkemize döndükten sonra 10 gün içinde ağır bir solunum yolu enfeksiyonu tablosuyla hastalandıklarında Yeni Corona Virüs enfeksiyonu akla gelmeli ve hastaya bu yönden gereken testler yapılmalıdır.
Birinci, ikinci ve üçüncü basamak hekimlerimizin ve haç mevsiminde Suudi Arabistan’da kurulan hastanede çalışan hekimlerimizin bu hastalıkla ilgili olarak bilgilendirilmesi ve farkındalığın artırılması; özellikle hac ve umre seyahatlerinde görevli rehberlerin bu hastalıkla ilgili olarak farkındalıklarının sağlanması ve şüpheli durumlarda hastaların erken teşhis için sağlık kurumlarına geciktirilmeden getirilmeleri gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı bu hastalığı yakından izliyor ve kontrol çalışmalarını yürütüyor” ifadelerini kullandı.