1994 yılından bu yana Akçaabat Yaylacık Mahallesinde kendine ait küçük bir bahçede bugüne kadar bin 500 türün üzerinde bitki yetiştirerek, görenlerin “YERYÜZÜ CENNETİ” olarak adlandırdığı serasında hayatını idame ettiren bitki dostu İsmail Güner, bu günlerde yeni bitki türleriyle adaptasyon çalışmaları yapıyor.
Hayatını yetiştirdiği bitkilere adayan ve “ Bitkiler olmasa yaşayamam. Onlar benim yaşam felsefem. Benim için çocuk sevgisine eşdeğer” yorumları yapan, çevresinde tarımın karıncası diye adlandırılan Güner, bölgemizde bugün yetiştirilmekte olan Kivi, Pepino, Feyko, Trabzon Hurması gibi bir çok ürünün adaptasyon çalışmalarında tarım kuruluşlarıyla birlikte çalışarak örnek çifti ünvanını kazandı ve önemli başarılara imza attı.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Trabzon Temsilcisi Ali Çankaya, bir grup üretici ile İsmail Güner’in botanik bahçesinde yaptığı incelemeler sonucunda; yeni 150 bitki türüyle ilgili adaptasyon çalışmalarını görmekten büyük memnunluk duyduğunu ifade etti.
Bahçenin artık İsmail Güner’e dar geldiğini belirten Çankaya, “ Örnek çiftçimizin bu çalışmaları gerek çevre gerekse de bölge ekonomisi yönünden çok önemli. Tarımı anlamak isteyen herkes mutlaka bu bahçeyi görmeli. Adaptasyon çalışmaları sonucu bölgemize uyum sağlayan ve ekonomik analizleri yapılan yeni türlerin bölge tarımına kazandırılması çok önemli. Kendisini bundan sonra da taktirle izlemeye devam edeceğim” Dedi.
50 yılını bitkilere adayan 4 kıta, 21 ülkeden bitki türü yetiştiren İsmail Güner ömrü yettiği müddetçe botanik işi yapmaya devam edeceğini belirterek “ Ürettiğimi satarım üretmediğimi trilyonlar verseler satmam, bakarım. Bu işe ilk başladığımda Şakayık ve Zambak’la başladım. Son yetiştirdiğim bitki ise Honeyberry (Tatlı Yemiş) dir. Baba meslekleri artık rafa kalktı. Bir çok işte olduğu gibi bizde de ne yazık ki çocuklarımız başka meslekler seçti. Tabi seçim kendilerinin. Bir işi zorla yaparsan başarılı olamazsın. İsterdim benden sonra bu işi oğullarım yürütsün ama botanik işi sevgi işidir” Diye konuştu.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetişen Kivi , Pepino, Trabzon Hurması, avakado ve Feyko’nun anaç merkezi olan Güner’in bahçesinde son dönemde yetişen Papaya, Jamaika Kirazı, Sosis Ağacı, Kefir gibi subtropikal meyveler de dikkat çekiyor. Ayrıca dış mekan süs bitkileri ve Bonzai örneklerini de görmek mümkün.