Uzunsokak Trafiğe Kapatılamaz

Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Turan Altuntaş, şoför esnafının sorunlarından Uzunsokak'ın kapanacağı yönündeki söylemlere kadar önemli konularda açıklamalarda bulundu.Altuntaş, dolmuş esnafından şikayetlere değindiği açıklamasında, "Eğer


Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Turan Altuntaş, şoför esnafının sorunlarından Uzunsokak'ın kapanacağı yönündeki söylemlere kadar önemli konularda açıklamalarda bulundu.

Altuntaş, dolmuş esnafından şikayetlere değindiği açıklamasında, "Eğer memnuniyetsizlik varsa eski düzenimize bizi çevirsinler, bu sistemi biz istemedik" dedi.

ÇÖZÜM OLACAKSA KAPATILSIN

Uzunsokak'ın trafiğe kapatılması trafik sorununu çözecekse burası kapatılsın. Ama Uzunsokak 50 seneden beri var. Zaten Trabzon'un bir Maraş Caddesi, bir de Uzunsokak'ı var. Kapatılması çözüm mü, alternatifi yapıldı mı? Bir Tanjant yapıldı. Burasının da çözüm olmadığını gördük. Öyle bir yapıldı ki, marketin önünü 4 metre kaldırım yaptılar ancak oraya gelince tek şeride düşüyoruz. Öncelikle çözüm bulsunlar, ondan sonra Uzunsokak'ın kapatılması doğru olur diyelim. Ancak Uzunsokak'ın kapatılması sadece Belediye'nin uhdesinde değildir. Çünkü, yeni çıkan yasa her şeyi açıklıyor. 5903 sayılı yasa şöyle diyor: Belediye Kanunlarını düzenleyen hususlarda büyük şehir olmuşsa tamamen belediyenin uhdesinde, olmamışsa bu il trafik komisyonu kararında belli olur. Yani İl Trafik Komisyonu'nun kararı olmadan Uzunsokak'ı kapatmak belediyenin yetkisinde değildir. Belediye ihaleye vermiş burayı, sonuç itibariyle mahkeme yolu var. Bunlara girmeye gerek yok. Belediye burayı kapatmak istiyorsa İl Trafik Komisyonu'na getirir, komisyondaki yetkililer kapatılmasından yana olursa ancak olur. Bizim burada sadece bir oyumuz var; kesinlikle Uzunsokak'ın kapatılmasından yana değiliz.

Şu anda Tabakhane'den Meydan'a geçmek istediğinizde oradaki keşmekeşliği göreceksiniz, ancak Uzunsokak açık olduğunda bu sıkıntılar yaşanmıyor. Bu bölge kapatılır ama bir altyapı çalışması, bir alternatif yol yapılır. Ancak Maraş Caddesi'ne bir özel araç park ettiği zaman trafik sıkışıyor. Yani alternatif aranması lazım.

Şoför esnafını kimse bir tarafa atamaz

Tabii ki raylı sistem bizleri sıkıntıya sokacaktır, çünkü biz toplu taşımacılık yapıyoruz. Ama raylı sisteme gelinceye dek yapacak çok daha işimiz var. Bir seyyara çözüm bulamadığımız zaman raylı sisteme geçmek kolay değil. Raylı sistemi Trabzon'un neresinden geçireceksiniz? Zaten insanlara yürüyecek yol yok derken raylı sistem nereye yapılacak? Bu kadar kolay değil bu. Biz raylı sistem gelmesin demiyoruz ama şoför esnafını kimse bir kenara itemez. 42 bin kişi buradan ekmek yiyor. Trabzon'un bir sanayisi yok, Trabzon'un sanayisi dolmuş arabası. Bir arabayı 3-4 kişi sürüyor. Bir arabadan 20'ye yakın kişi ekmek yiyor, bu işler o kadar kolay değil. Şoför esnafını kimse yok sayamaz, bugüne kadar yok sayıldı ama bu saatten sonra kimsenin gücü buna yetmez.

ŞOFÖRÜN KAFASI
RAHAT OLMALI
Otopark sorunu çözülmeli

Trabzon'un sadece merkezinde 70 bin özel araç var, ilçelerden gelenlerle bu sayı 90 bine ulaşıyor. Trabzon'da otoparklar yetersiz, bunlara çözüm bulunmalı öncelikle. Her gelen dolmuş esnafına zarar verilecek uygulamalardan yana oluyor. Bundan sonra bunlara müsaade edecek değiliz. Çünkü şoför esnafı olarak iki kişi birleşip bir kişi yaptık. Yani iki insana kelepçe taktık. Bu bu kadar kolay değil. Bir insan babasıyla, kardeşiyle anlaşamazken şoför esnafımız böyle bir düzenlemeye gitti. Bu insanları bu vaziyete getirmişken, oraya veya buraya girme deniyor.

Bir Meydan sıkıntısı var şimdi de. Trabzon'un bir Meydan'ı var, başka bir yeri yok zaten. Bu dolmuşlar 50-60 senedir Meydan'a giriyorlardı da şimdi ne sıkıntı doğdu? 1987?de 1600, 2007'de 732 araba var. Bir tane araç artışımız yok, plaka tahdidimiz var zaten. Şu anda dolmuşlarla ilgili bazı sıkıntılar mevcut. Kadınlar Pazarı'na baktığınız zaman seyyar satıcılar... Meydan gibi yere baktığınız zaman Tanjant Köprüsü'nün altı seyyar satıcılarla dolu. Onlar da bizim esnafımız ama onlara da bir çözüm bulunmadıkça bu işlerin çözüleceğine inanmıyorum. Şoför esnafı ile bazı birimlerin de karşı karşıya gelmesini istemiyorum. Ama maalesef yaptıkları işlerde karşılarında olacağımızı söylüyorum.

Fedakarlık sırası karşıda

Eğer şehir içi ulaşımında özelleştirme söz konusu olursa, bizden başkası bu ihaleyi alamaz. Açık ve net konuşurum. Çünkü Trabzon'da şoför esnafı çok fedakarlık yaptı, fedakarlık sırası şimdi karşı tarafta. Özelleştirme olursa Trabzon Şoförler Odası ve durakları bunları almak zorunda. Almadığı takdirde şoför esnafının bir ekmeği çeyrek ekmeğe düşer. Ona da kimse müsaade etmez. Nitekim Akçaabat'taki esnafımızın sıkıntısını ve mağduriyetini görüyoruz.

Trabzon'da şehir içerisinde o sıkıntıları yaşatmayacağız. Bunu Başkanımız Volkan Bey'le görüştük, bize tam destek verecek. Burada üç-beş kişiye rant sağlayacak kapı açılması doğru değil. Bunu şoför esnafı alıp yapsın. Ancak şu anda özelleştirme gündeminde yok. 732 arabanın 700'ünün ruhsatına rehinli yazar.

Karadeniz

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri