Trabzon Valisi Nuri Okutan dün TRT 2'de yayınlanan Habervizyon Programı'na konuk olarak sosyal, kültürel, ekonomik, turizm ve diğer alanlardaki yönleriyle Trabzon'u tanıtan açıklamalarda bulundu.
Vali Okutan programda yaptığı konuşmada Trabzon'da göreve başlar başlamaz bir anket çalışması yaptığını belirterek, "Sivil toplum örgütleriyle, kentin siyaset, sanat ve kültür alanında önde gelenleriyle toplantılar yaptık. Anket çalışması gerçekleştirerek halkın taleplerini analiz ettik. Trabzon için bir yol haritası çıkardık.
Anket sonucunda vatandaşın kamu görevlilerine, devlete saygısı olduğunu ancak verilen hizmetin kalitesinden, koordinasyondan memnun olmadıkları yönünde bir tablo karşımıza çıktı. İlk olarak bu yöndeki eksiklikleri giderme noktasında çalışmalar yaptık. Ayrıca özellikle kültür ve eğitim alanında faaliyetlere ayrı bir önem verdik" dedi.
TRABZON'DA HİZMET SEKTÖRÜ ÖN PLANDA
Program sunucusunun "ekonomik anlamda yeni projeler var mı?" yönündeki sorusuna ise Okutan, "Trabzon'da hizmet sektörü ön plana çıkıyor. Bu anlamda kentte ciddi yatırımlar geldi, gelmeye de devam ediyor.
Bunun yanı sıra kent için fındık ve çay elbette çok önemli iki ekonomik değer. Öte yandan Trabzon hurmasını ön plana çıkarma uğraşı içindeyiz. Yine libarga üretimi için örnek bahçeler oluşturduk. Karayemiş ve bunlar gibi Trabzon'a, bölgeye has meyvelerimiz var. Bölgesel özelliği aşmamış. Biz bölgenin bu ürünlerini Türkiye'ye hatta dünyaya mal etme noktasında çalışmalarımızı yürütmekteyiz" ifadelerine yer verdi.
RUSYA VE GÜRCİSTAN SAVAŞI'NDAN ETKİLENDİK
Rusya ile Gürcistan arasındaki sorunun bölgeyi ekonomik anlamda ciddi olarak etkilediğini gündeme taşıyan Vali Okutan, "İki ülke arasındaki sorun Trabzon'u direkt olarak etkiledi. Rusya'ya ve Gürcistan'a Trabzon üzerinden ihracat gerçekleştiren çok sayıda firmamız var. Olumsuz etkilendik ancak yavaş yavaş hayat normale dönüyor. Bölgedeki hareketliliği hissettik" dedi.
SİLAHA TUTKUNLUK TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASIN YANSIMASI
Habervizyon Programı'nın sunucusunun Trabzon insanının silaha merakıyla ilgili sorusunu ise Okutan şu şekilde cevaplandırdı:
"Trabzon'da silaha karşı bir tutkunluk olduğu herkesin malumudur. Ancak bu merak daha çok estetik, kültürel ve tarihi bir mirasın yansımasıdır. Trabzon'da belde taşınan silahın bile başka insanlara gösterilmesi ayıp olarak değerlendiriliyor. Yani silah merakı maganda türü eylemlere yatkınlık anlamında değil tarihi ve kültürel bir mirasın devamı niteliğindedir.
Zaman zaman genç nesilde magandavari silahlı olaylarla karşılaşıyoruz. Ancak bunun da önüne geçecek tedbirleri sıkı bir şekilde aldık. Özetle Trabzonlu kendini silahla tanımlamıyor. Bunu yaptığımız anket çalışmasının sonuçlarında da yakinen gördük" şeklinde konuştu.