Bölgeye büyük ekonomik girdi sağlayacak süs bitkilerinin üretilmesi ve pazarlanması noktasında birlik bünyesinde bir miktar pay ayrılması gerektiğini kaydeden Okutan, her ilin 3-5 bahçe kurması gerektiğini söyledi. Tarımda alternatif ürün projesi kapsamında ele alınan süs bitkiciliğine bu yıl start verilmesi bekleniyor.
Trabzon Valisi Nuri Okutan, dün gerçekleştirilen Doğu Karadeniz İlleri Hizmet ve Kalkınma Birliği (DOKAB) Encümen Toplantısı'nda bölge illerinin meclis üyelerine süs bitkilerinin yetiştirilmesi ve pazarlanması noktasında teklif götürerek bir brifing verdi.
Vali Okutan brifing sonrası yaptığı açıklamada, büyük ekonomik girdi sağlayacak süs bitkilerinin üretilmesi ve pazarlanıp satılması noktasında Kalkınma Birliği bünyesinde bu konuya bir miktar para ayrılması gerektiğini kaydederek, her ilin 3-5 tane bahçe kurması gerektiğini kaydetti. Okutan, "Alıcı firma bir tarafta, üretici firma bir tarafta aracı da biz olacağız.
Bizim bölgemizde düz arazilerimiz yok ama yamaçlarımızda çay yetiştirir gibi bu üretimi yapabiliriz. Üretilen bitkileri de buradan gemiyle Antalya'ya, İstanbul'a, Türki Cumhuriyetlere götürebiliriz" dedi.
DOKAB KATKIDA BULUNABİLİR
Doğu Karadeniz İlleri Hizmet ve Kalkınma Birliği Encümen Toplantısı'nda Vali Okutan, Sakarya Valiliği yaptığı dönemde süs bitkileri üzerine edindiği tecrübeler ışığında bitkilerin üretim, pazarlanma ve satılma süreçlerini ayrıntılarıyla birlik üyeleriyle paylaştı.
Okutan, Trabzon İl Özel İdaresi olarak konu üzerinde çalışma yaptıklarını, DOKAB'ın da buna katkıda bulunabileceğini kaydederek, "Doğu Karadeniz'den giden bitkilere Batı ülkelerinde, Hollanda da form veriliyor, daha sonra bu ülkeler saksılayıp bu bitkileri bize tonlarca paraya geri satıyor. Oysa bitkilerin ana merkezi burasıdır. Mesela sedir bu bölgenin ağacıdır. 125 ile 150 cm arasındaki 3 yaşındaki sedirin uluslararası piyasada fiyatı 36 Euro'dur.
Bu 5 yaşına geldiğinde 2 metreye gelir fiyatı ise 93 Euro.. 1 dönümde bin civarında ağaç yetiştirmek mümkündür. Üretimin sağlıklı bir şekilde başarılması halinde ortaya çıkacak olan ekonomik artı değerin boyutu ortadadır. Bizim bölgemizde düz arazilerimiz yok ama yamaçlarımızda çay yetiştirir gibi bu üretimi yapabiliriz" dedi.
ORGANİZESİ BİZE DÜŞÜYOR
Üretilen süs bitkilerinin pazarlaması konusunun ciddi bir çaba gerektirdiğinin altını çizen Okutan, "'İki dönüm fidanım, çamım, sedirim var, hadi gidelim satış yapalım' deyince ürün satılmıyor. Bu işin piyasası Hollanda'da. Orada pazarı ele geçirmişler, fiyatı onlar belirliyor.
Şöyle bir ağ işliyor. Türki Cumhuriyetlere ve Türkiye üzerinden Batı'ya gidiyor oradan tekrar bize geliyor. Uluslararası piyasaya 'benim 1 milyon mavi sedirim var' diyorsun mesela. Fidan dikiyorsunuz birisiyle sözleşme yapıyorsunuz bu sizin aktifinizde gözüküyor. Pazarlamayı siz yapıyorsunuz ama yetiştiren farklı biri oluyor. Birilerinin üretmesi, birilerinin pazarlaması, birilerinin de satması gerekiyor.
3'er dönümden ben bin tane yetiştirici bulsam 3 bin dönüm eder. Bu ciddi ekonomik katkı sağlayacak işin organizesi bize düşüyor. Başlangıçta bu rakamı yakalamayı amaçlıyoruz. Ben Sakarya'da, Özel İdare'den bin 100 dönüm yer alarak bu konuda epey mesafe kat etmiştim. Devlete ait yerleri aldım. 11-12 büyük firmaya verdim. Öte yandan çiftçiler eğitildi. Çiftçiye 1 dolardan fide veriyor, 30 dolardan satın alıyorsunuz, 40 dolardan satıyorsunuz.
Belli cinsleri o firmalar belirliyor ve burada anlaşma yaptırıyoruz. 5 yıl sonra bitkiyi kaç TL'ye satacağınız belli. Ona göre bakım, yetiştirme yapılıyor. Bizim Trabzon ve bölgemizde de bu organizeyi iyi yapmamız lazım. Birlik olarak bu noktaya gelebilmemiz için ziraat odalarıyla birlikte çalışmamız gerekiyor. Buraya bir miktar para ayıralım. Her ilden hiç olmazsa ayıracağımız bağlı olarak 3'er 5'er tane bahçe kuralım" şeklinde konuştu.