Vergi Geldi Artvin Laleli Bitti

Bir dönem bavul ticaretinin merkezi haline gelen İstanbul'un Laleli semtinin benzeri bir pazar durumuna gelen Artvin'in Kemalpaşa beldesinde esnaf, bavul ticareti yapan Gürcülerin, ülkelerinde yüksek vergiler ödemeye başlamaları yüzünden alışverişi kesmel

Bir dönem bavul ticaretinin merkezi haline gelen İstanbul'un Laleli semtinin benzeri bir pazar durumuna gelen Artvin'in Kemalpaşa beldesinde esnaf, bavul ticareti yapan Gürcülerin, ülkelerinde yüksek vergiler ödemeye başlamaları yüzünden alışverişi kesmeleri nedeniyle zor günler geçiriyor.

Hopa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüsnü Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gürcistan hükümetinin çıkardığı yasayla bin Lari'ye (Gürcistan para birimi) kadar alışveriş yapıldığında vergi alınmayacağını, bin Lari'nin üzerindeki alışverişlerden vergi alınmaya başlandığını ifade etti.

Akyüz, vergilerin Kemalpaşa'da bulunan esnafı zor durumu düşürdüğünü vurgulayarak, ''Gürcistan tarafının neye göre vergi aldığını bile bilmiyoruz. Bir liste istiyoruz. Kendilerinde liste yok. Kemalpaşa pazarında satılan on bin çeşit malın imalatı Gürcistan'da olmadığı halde keyfi uygulamayla, bizden giden ürünlerden vergi alınıyor. Türkiye tarafındaki bütün sorumlulara bu konuyu ilettik. Bugüne kadar hiçbirinden cevap alamadık. Artık esnafın dayanacak gücü kalmamıştır'' dedi.

-BELDEYE ÇOK SAYIDA ESNAF YATIRIM YAPTI-

Kemalpaşa'da 2008 yılının ikinci yarısından itibaren özellikle tekstil ürünleri mağazalarının sayısında gözle görülür bir artış yaşandığını kaydeden Akyüz, şöyle devam etti:

''Bu artışla beraber haftanın bir günü olan Kemalpaşa pazarı haftanın iki günü Salı ve Cuma günleri kurulmaya başladık. Kemalpaşa Belediyesi'nden elde edilen verilere göre, faaliyet gösteren ruhsatlı mağaza sayısı 263 adete ulaştı. Belediyeye inşaat için de 50 kişi müracaat etti. İnşaat ruhsatı almış ve inşaata devam etmekte olan 300 kişi bulunuyor. Bu durumda en geç önümüzdeki bir yıl içinde beldede faaliyet gösteren mağaza sayısını 600-650'ye ulaşması bekleniyor.''

Beldede kurulan pazarlara haftada yaklaşık 10 bin Gürcü vatandaşının geldiğini belirten Akyüz, ''Beldede, Eskişehir'den, Denizli'den, Edirne'den, Bursa'dan Gaziantep'den ve Türkiye'nin daha birçok ilinden gelen vatandaşlar işyeri açtı. Uygulanan bu politika ile bu esnaf çok zor durumda kaldı'' diye konuştu.

-TÜRKİYE EKONOMİSİNE ÖNEMLİ KATKISI VAR-

Akyüz, Kemalpaşa pazarının Türkiye ekonomisine önemli katkısı olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

''Küresel krizin tüm dünyayı sarstığı, 3 bin tekstil üreticisinin imalathaneleri kapattığı bu dönemde Kemalpaşa, tekstilcilerin cansuyu haline geldi. Yalnız yöre insanı değil bütün illerden gelen tekstilciler burada faaliyet gösteriyor. Sarp Sınır Kapısı açılışında bavul ticaretinin daha da geliştirileceğini, yaya yolu yapıp giriş ve çıkışların daha kolaylaştırılacağını belirtmişlerdi. Bu güvenceyle Kemalpaşa'da esnaf büyük yatırım yapmıştır. Ama bu yatırımın karşılığını alamıyor.''

Kemalpaşa esnafının ayakta durabilmesi için birtakım önlemlerin alınması gerektiğini belirten Akyüz, şöyle konuştu:

''Yolcu beraberinde bavul ticaretinin devam etmesini istiyoruz. Bu konuyla ilgili iki tarafın hükümetler düzeyinde görüşmelerle bir anlaşma yapmasını bekliyoruz. Gürcü vatandaşlara satılan malların Gürcistan satış fiyatından vergilendirilmemesini istiyoruz. Her iki tarafı da tatmin edecek kota koyulması gerekir. Gürcistan hükümeti, uyguladığı yüksek vergi sistemiyle alışverişe gelen Gürcü vatandaşlarını canından bezdirdi.''

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri