Vizesiz geçişler için tedbir alınacak

 Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Trabzon Müzesi’nde bugün düzenlediği basın toplantısında, Gürcistan’a vizesiz geçişlerin ortaya çıkardığı sorunlarla ilgili soru üzerine “Sarp Kapısı’yla ilgili bazı hususlar bize aktarıldı. Gerekli tedbirler ele alınaca

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Trabzon Müzesi’nde bugün düzenlediği basın toplantısında, Gürcistan’a vizesiz geçişlerin ortaya çıkardığı sorunlarla ilgili soru üzerine “Sarp Kapısı’yla ilgili bazı hususlar bize aktarıldı. Gerekli tedbirler ele alınacak” dedi. 

Dünkü üçlü toplantıda gümrük kapılarının daha etkin kullanılmasını kararlaştırdıklarını hatırlatan Bakan Ahmet Davutoğlu, “Bunun uygulamasıyla ilgili eylem planı önümüzdeki aylarda çalışılacak. Mümkün olduğu kadar Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki geçişlerin artmasını istiyoruz. Kafkasya’da insan ve mal hareketliliğinin artmasını istiyoruz. Bütün ülkelere ciddi katkı sağlayacaktır. Sarp Kapısı’yla ilgili bazı hususlar bize aktarıldı. Gerekli tedbirler ele alınacak. Trabzonlu yetkililere ve halka şunu söylemek istiyorum; Biz Trabzon’u Karadeniz’in en önemli bir limanı ve hinterlandı itibarıyla lojistik merkezine dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Tuna’dan Avrupa içlerine gidecek bir deniz yolu hattının, Hint Okyanusu’na kadar inerken Trabzon üzerinden geçmesini isteriz” diye konuştu.

Davutoğlu, bir gazetecinin, “Gürcistan’la vizenin kaldırılmasının ardından Türkiye’den Batum’a yoğun bir kumar ve fuhuş akını var. Kaçakçılığın da artığı gözleniyor. Bu konuda bir önlem almayı düşünüyor musunuz?” sorusuna ise “Vizeleri ve pasaportları kaldırırken, Azerbaycan’la böyle bir çalışma içine girmişken, Trabzon’u bir şekilde ulaşılan bir liman olarak görmek istiyoruz. Kapıları bu şekilde açtınız mı, çok iyi özellikler dışında maalesef hiçbirimizin arzu etmediği bazı olumsuz sektörler de bu kapıdan geçebiliyor. Bu konuda belirleyici olacak olan Trabzonlular’dır. Trabzonlular’ın Trabzon’un bu misyonuna sahip çıkmaları lazım. Bu misyon çerçevesinde çok köklü şehir kültürünün muhafaza edilmesi, zenginleştirilmesi, Trabzon’un değerlerinin muhafaza edilmesi ama bütün dünyaya açılan bir liman niteliğiyle önemli bir ekonomik merkez olmasını sağlamak lazım. Kapılardan geçişleri zorlaştıralım kötü girişler olmasın’ derseniz o zaman iyi girişler, yani mal ve insan hareketliliği de durur. Trabzon’da özellikle sivil topluma seslenmek istiyorum. Bu tür olumsuz sektörlerin gelişmemesi için bir kampanya başlatılması lazım. Hep beraber Trabzon’un, Karadeniz’in, ülkemizin kültürel değerlerine sahip çıkılması lazım. Devletin yapabileceği şey bunu teşvik edecek projeleri takviye etmektir. Ama muhtemel bazı olumsuz sektörlerin gelişeceği korkusuyla kapıları kapatırsak, Trabzon’u ve Doğu Karadeniz’in ekonomik merkez olma özelliğini kaybetmeye başlarız. Biz istiyoruz ki Türkiye ile Gürcistan arasında kültür ve sanat değişimi olsun, öğrenciler, bilim adamları, aydınlar gidip gelsin diye kapıları açtık, vizeleri kaldırdık. Vize muafiyetlerinden ilim adamları, sanatçılar, işadamları aydınlar istifade etsin. Yoksa kaçakçılar, kumar ve fuhuş sektörü işletmecileri değil. Önemli olan burada siyasi iradenin bu vizyonu kadar sivil toplumun da bu vizyona sahip çıkması. Görev bütün Trabzonlular’a düşüyor” şeklinde cevap verdi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri