Yunan medyası manşetten verdi

Sümela Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra dün ayin yapılması, Yunan medyasında geniş yer buldu. Gazetelerin tamamı haberi ilk sayfadan büyük şekilde görürken, bazı gazeteler ise manşetten verdi.Sümela Manastırı'nın 1922'den bu yana ilk defa kapılarını ayin

Sümela Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra dün ayin yapılması, Yunan medyasında geniş yer buldu. Gazetelerin tamamı haberi ilk sayfadan büyük şekilde görürken, bazı gazeteler ise manşetten verdi.

Sümela Manastırı'nın 1922'den bu yana ilk defa kapılarını ayin için açması, Yunanistan yazılı ve görsel medyası tarafından çok olumlu karşılandı. Gazeteler Türkiye'ye muhabirlerini gönderirken, Erdoğan hükümeti, dünkü ayinin yapılmasına izin verdiği için övüldü. Türk güvenlik güçleri ise işlerini profesyonelce ve hissettirmeden yaptıkları için takdir edildi.

Sümela Manastırı'nda dün yapılan tarihi ayin devlet televizyonu NET'in sabah yayınlanan haber programında gündeme geldi. Programa katılan konuk gazeteci, Türk hükümetinin Ortodoks Hıristiyanlarca kutsal sayılan Sümela Manastırı'nda ibadet yapılmasına izin vermesini övdü. Din özgürlüğü kapsamında Atina'da cami yapılmasının da şart olduğu vurgulandı. Yunan gazeteci, Atina'da 200 bin dolayında Müslüman yaşadığını, ancak on yıllardan bu yana cami konusunun sürüncemede bırakıldığını vurguladı. Kilise, siyaset ve halkın cami konusuna olumlu yaklaşmasına rağmen, inşa edilmemesine anlam verilemediği kaydedildi.

"ERDOĞAN HÜKÜMETİ ÖZGÜRLÜK KONUSUNDA SAMİMİ"

Sümela'daki ayinin barış karekterinin korunabilmesi ve herhangi bir provokasyon yaşanmaması için çok sıkı güvenlik tedbirleri alındığını yazan Ta Nea, Erdoğan'ın özgürlükler ve dini özgürlükler konusunda güçlü adımlar atarak reformlar yapmakta kararlı olduğunu belirtti. Ta Nea, Erdoğan'ın farklı inanç gruplarına yaptığı dini özgürlükler konusundaki açılımların göstermelik değil samimi olduğunu vurguladı.

Ta Nea, Yunan ve Rus Pontus dernekleri arasında daha nazik hizmet verme rekabeti yaşandığını belirtti. Her anlamda çok duygusal bir gün geçirildiğine vurgu yapan Ta Nea, bölgenin çevre güzellikleri ile turistik imkânlarına da dikkat çekti.

Ayine katılanlar konusunda iki farklı rakam verildiğini kaydeden gazete, 7 bin diyenler olduğu gibi kilisenin bu rakamı 4 bin ile sınırlı tuttuğu ifade edildi. Bu arada Yunan Karadenizliler ile Rus Karadenizliler arasında ilginç bir tartışmanın olduğu yazan Ta Nea, Rus milletvekili İvan Savvidis'in ayinde Pontusluları temsil etme noktasında Yunanlardan sayıca daha fazla olduklarını iddia edildiğini ifade etti.

ETHNOS: TÜRK POLİSİ PROFESYONEL

Ethnos gazetesi ise, İstanbul Fener Patrikhanesi ile Moskova Patrikhanesi arasındaki buzların iyice eridiğini kaydetti. Bartholomeos'un dün Moskova Patriği Kiril'le mesaj gönderdiğine dikkat çeken gazete, seneye yapılacak ayine davet ettiğini belirtti.

Türk güvenlik güçlerinin görevlerini profesyonelce yapmasına göndermede bulunan Ethnos, geniş güvenlik tedbirlerine rağmen neredeyse ortalıkta polis görünmediğini ve ayine katılanların üzerinde baskı hissetmediğini vurguladı.

ELEFTEROTİPİYA: RÜYA GERÇEK OLDU

Elefterotipiya gazetesi ise bir rüyanın gerçek olduğunu yazdı. Gazete, 1922'den bu yana Sümela Manastırı'nda en önemli tarihi günün dün yaşandığı yorumunda bulundu. Türk ve Yunan tarafındaki aşırı uçların dışlandığını belirten Elefterotipiya, en fark edilen eksikliğin Selanik Valisi Panayotis Psomiadis olduğunu hatırlattı. Patrik Bartholomeos, provokasyon endişesiyle Psomiadis'in Trabzon'a gelmemesini istemişti. Geçen yıl olduğu gibi aşırı tavırlarıyla dikkat çeken Selanik Valisi, yaklaşık 2 hafta önce yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden Pontusluların isimlerini manastırda okuyacağını ilan etmişti. Yunan dernekleri tarafından gerginlik çıkarması istenmeyen Psomiadis'e Sümela'ya gelmemesine dair en güçlü mesajı ise Bartholomeos göndermişti.

Bazı Yunan gazetelerinin ayine ilişkin kullandığı bağlıklar şöyle oldu:

Avriyani: "Trabzonda duygusal anlar; Sümela Manastırı'nda tarihi ayin"

Vradini: "Pontus'un Meryem Anası, daha güzel günlerin garantisi"

Ethnos: "Sümela Manastırı'nda Ekümenik Huşu"

Elefterotipiya: "Barış mesajıyla 88 yıl sonra tarihi ayin"

Espresso: "88 yıl sonra huşu ve gözyaşı, Pontos'un Meryem Anası için"

TÜRK HÜKÜMETİ KÖTÜ İMAJI DÜZELTTİ

Öte yandan İngiliz The Financial Times (FT) gazetesi, 88 yıl sonra ibadete açılan Sümela Manastırı'ndaki ayini sayfalarına taşıdı.

Gazeteye göre, manastırda geçtiğimiz yıl turistlerin ayin yapmasının engellenmesinin ardından oluşan kötü imajı düzeltmek isteyen Türk hükümeti, tarihi kiliselerdeki ayin yasağını gevşetmeye karar verdi. FT, hükümetin komşularla ilişkileri geliştirmek ve Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinin ihtiyaç duyduğu ivmeyi sağlamak için bu adımı attığı yorumunu yaptı.

Haberde, 19 Eylül'de Van Gölü'ndeki Akdamar adasında yer alan Ermeni kilisesinde de benzer bir ayin yapılacağını hatırlattı.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri