Zağnos ve Tabakhane açılacak

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, geçtiğimiz hafta sonu yaşanan sel felaketinin ardından şu ana kadar yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Makamında bir basın toplantısı düzenleyen Gümrüçüoğlu, hasar tespit çalışmalarının sonun

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, geçtiğimiz hafta sonu yaşanan sel felaketinin ardından şu ana kadar yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Makamında bir basın toplantısı düzenleyen Gümrüçüoğlu, hasar tespit çalışmalarının sonuna gelindiğini hatırlattı. Oluşturdukları kriz masası halen görevini sürdürdüğüne belirten başkan Gümrükçüoğlu, esnafların zarar tespit çalışmalarıyla ilgili oluşturulan raporların ilgili yerlere gönderildiğini ve ilk aşamada Başbakanlık Acil Yardım Fonu'ndan 400 bin TL'lik bir ödeneğin geldiğini kaydetti. Yaşanan sel felaketinde dere üzerinin kapalı olmasının hasarın boyutunu arttırdığına dikkat çeken Başkan Gümrükçüoğlu, dere üzerlerinin mutlaka açılacağını ve Trabzon'a geleceğin 100 yıllık kanalizasyonu kazandırma çalışmalarına da hız verdiklerini anlattı.

Başkan Gümrükçüoğlu, ekipleri halen görev başında tuttuklarını ve yağış takiplerine devam ettiklerini kaydederek “Valilik ve DSİ'nin önemli desteklerini gördük. Hasar tespitleri için belediye zabıta ekipleri ve emniyet asayiş müdürlüğü tutanakları tuttular ve valilik kanadıyla Başbakanlığa, Bayındırlık Bakanlığına iletildi. Acil yardım fonundan bugün itibari ile 400 bin TL ödenek aktarıldı. Ayrıca esnafın Kasım, Aralık Ocak kiralarının ödemelerini Şubat ayına kadar uzatılmasına meclis olarak onay verdik. Bu da bir destekti.Tabakhane vadisinin tamamen düzeltilmesi gerçekleştirilecektir. Zağnos Vadisi'nin de 2. etabının 22 Ekim itibari ile ihalesi yapılmıştır. Sahile indirilmesi projesi de protokol sonrasında uygulanacaktır. Derelerin ıslahı konusunda DSİ gerekli işleri yürütmektedir. Bu ıslah süresince Zağnos deresinin üzeri tarafımızdan açılacaktır. Kanalizasyon suları ayrı bir hatla sahile ulaştırılacaktır. Trabzon'un diğer vadi ve derelerinde de bu çalışmaları sürdürüyoruz. Kanalizasyon sularının ve yağmur sularının ayrılması dönemimizde Trabzon'a kazandırılacak” dedi.

Selde elektrik akımına kapılan gençle ilgili olarak ise Gümrükçüoğlu “Bu konuda TEDAŞ'ın ihmali olduğu kanaatinde değilim. Bizzat kendim TEDAŞ müdürünü aradım ve bu bölgede elektriklerin kesilmesi gerektiğini söyledim. Bölgede elektriğin kesildiği tarafımıza iletildi. O sırada suyun üzerinde ve içerisinde elektrik akımı yoktu. Biz daha çok yere yakın ve suyun yükseldiği bölgelerdeki prizlerden elektrik akımlarından korkuyorduk. Şüpheleniyorduk. Ama başka insanlarımıza elektrik akımının teshir etmemiş olması suyun üzerinde elektrik akımının olmadığını gösteriyor. Evladımız bize iletilen bilgiye göre su baskınının olduğu yerden karşıki sokağa atlayıp, orda bir dükkanımıza girip telaşla elini bir elektrik panosuna attığında elektrik kaçağının oluşması sırasında hayatını kaybettiği bilgisi geldi. Adli bir konu soruşturma sürdürülüyor” bilgisini verdi.

“Kadınlar Hali'ni herkes biliyor. 20 yıl önce dönemin belediye başkanı tarafından derelerin üzeri kapatılmış” diyen Gümrükçüoğlu “Adeta dere menfez içine alınmış. Yanlış olan budur. Yapılacak olan nedir; Trabzon'un 50 yıldır kanalizasyon sistemi ile yağmur suları sistemi ayrı mıdır? Hayır. Bu sel felaketi olmadan da biz bu çalışmamızı sürdürdük. Daha önce yapılan çalışmaları inceledik. Proje hazırdır. Pazartesi günü 9 Kasım'da Hazine Müsteşarlığı'nda bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda bir uluslar arası finans modeli olarak bu konuyu yapıp yapamayacağımızı görüşeceğiz. Ayrıca derin deşarj ve ana kolektör sistemi de 4 yıldır çalışmıyor. Bunun da ihalesinin günü alındı. 3 milyon TL civarında bir proje. Tabakhane vadisi ve deresi, Zağnos Vadisi ve deresi, Karşıyaka Vadisi ve deresi, Beşirli'ye kadar olan hangi vadimiz ve deremiz varsa denize ulaşan doğu-batı istikametinde üstlerinin açılmasıdır önemli olan” şeklinde konuştu.

Tabakhane Vadisi'ndeki Kadınlar Hali'nin kaldırılacağını ifade eden Gümrükçüoğlu, "Kadınlar Hali ve önündeki binalar kaldırılacaktır. Orada tekrar binalaşma cihetine gidilmeyecektir. Yani bu kentte Tabakhane Deresi'nin üzeri açık olacaktır" dedi.

Kadınlar Hali'ne alternatif olarak Lunapark'ın bulunduğu arazinin kullanılabileceğini kaydeden Gümrükçüoğlu, "Lunapark'ın sözleşmesi yenilenmeyecek. Onlara bir yer bulmaya çalışacağız. Esnaflarımızın mesleklerini icra edebilecekleri bir yer temin edilecek. Burası olabilir veya başka bir alanda. O alanı farklı bir çalışmayla iyice yapılanma değişikliğine tabi tutacağız" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri