Zigana Dağı'ndaki çığ faciası

Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcısı Abidin Bozkan, 25 Ocak 2009 tarihinde Zigana Dağı'nda meydana gelen çığ faciasında 10 kişinin ölümünde kusurları bulunduğu iddiasıyla Trabzon Tenis, Dağcılık ve Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) yönetim kurulu üyesi 5 kişi hakkı

Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcısı Abidin Bozkan, 25 Ocak 2009 tarihinde Zigana Dağı'nda meydana gelen çığ faciasında 10 kişinin ölümünde kusurları bulunduğu iddiasıyla Trabzon Tenis, Dağcılık ve Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) yönetim kurulu üyesi 5 kişi hakkında "Taksirle adam öldürme ve yaralama" iddiasıyla Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle kamu davası açıldığını söyledi.

Başsavcı Bozkan, düzenlediği basın toplantısında, geçen yıl 10 kişinin ölümü ve 7 kişinin yaralanması ile sonuçlanan olayda Trabzon Tenis, Dağcılık ve Kayak İhtisas (TEDAK) kulübü yönetim kurulu üyesi 5 kişi hakkında TCK'nın 85/2 maddesi gereğince dava açıldığını belirtti.

Başsavcı Bozkan, kameralarla görüntü alınmasına izin vermediği basın toplantısında, Trabzon Tenis Dağcılık ve Kayak Kulübü'nün her hafta düzenlediği planlı doğa yürüyüşleri kapsamında 19.01.2009 tarih ve 4 sayılı yönetim kurulu kararı ile Ural Ayar ve Erhan Terzi'nin idare ve gözetiminde 25.01.2009 tarihinde Zigana Dağı'nda yürüyüş programı düzenlediğini hatırlattı. Bu yürüyüş sırasında 7 kişinin yaralanması ve 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan çığ olayının meydana geldiğini anlatan Başsavcı Bozkan, şöyle konuştu:

 "Olayla ilgili olarak Torul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldığı ve dosyanın düzenlenen fezleke ile birlikte Cumhuriyet Başsavcılığımıza tevdi edildiği, Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan soruşturma ve değerlendirme sonucunda bilirkişi raporlarına göre Trabzon Tenis Dağcılık ve Kayak Kulübü yönetim kurulunun olayın meydana geldiği 25.01.2009 tarihinde Zigana Dağında kayak ve kar yürüyüşü kararı alırken arazinin jeolojik ve jeomorfolojik yapısını dikkate almaması nedeniyle kusurlu bulunan Trabzon Tenis Dağcılık ve Kayak Kulübü yönetim kurulu üyeleri F.B., E.B., S.Y., Ş.U ve U.A. hakkında taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak suçundan cezalandırılmaları talebi ile Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesine kamu davası açılmış olup, bundan sonra şüpheliler hakkında yargılama Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesinde devam edecektir."

BİLİRKİŞİ İNCELEDİ
Yapılan soruşturma neticesinde olayda kusuru olan kişilerin olup olmadığını araştırdıklarını hatırlatan Bozkan, şunları söyledi:

 "Dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndererek orada yetkili, bu konuda bilirkişi heyetine gönderdik. Bu bilirkişi heyeti dosyayı inceleyerek olayda Trabzon TEDAK yönetim kurulu üyelerinin kusurlu olduğunu, sorunlu olduğunu, olayda gerekli dikkat ve özen yükümlülüklerine dikkat etmediği belirtildiğinden Trabzon TEDAK Yönetim Kurulu üyeleri olan şahıslar hakkında Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi'ne kamu davası açılmıştır. Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi de dosya da bazı teknik eksiklikler olduğunu belirterek, açılan kamu davasının iddianamesini iade etmiştir. Biz bunun üzerine Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı olarak Gümüşhane'ye en yakın Ağır Ceza Mahkemesi Bayburt Ağır Ceza Mahkemesi'ne iddianamenin kabul edilmesi gerektiği yönünde itirazda bulunduk. Bayburt Ağır Ceza Mahkemesi de bizim itirazımızı kabul ederek, davanın kabul edilmesi yönünde karar verip, dosyayı Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesine göndermiştir. Bundan sonra 25 Ocak 2009 tarihinde meydana gelen elim çığ hadisesi dosyasının yargılanması Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesinde yapılacaktır. Bu konuda Trabzon TEDAK Yönetim Kurulu üyesi 5 kişi hakkında kamu davası açılmıştır."

Başsavcı Bozkan, TCK'nın 85/2 maddesinin taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet vermekten 2 yıldan 15 yıla kadar ceza öngördüğünü de ifade etti.

ÇIĞ DA SİLAH ATILDIĞI İDDİASI ARAŞTIRILDI
Duruşma gününün henüz belli olmadığını belirten Başsavcı Bozkan, bir gazetecinin "Çığın meydana gelmesinin ardından silah atıldığı iddiası vardı. Bilirkişi raporlarında silah konusu varmıydı?" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Silah iddiası üzerine o süreçte araştırma yapılmıştı. O süreçte bilirkişiden de rapor alınmıştı ve silahtan meydana gelmeyeceği şeklinde dosyada bilgiler mevcuttu. İddianamede de belirttiğimiz gibi önce daha önce çok kez kar yağması ve karın şekerleşmesi neticesinde katman oluştu. O katmalardan üst katmanın kayması sonucu olay meydana geldi. Bu olayın silah sesinden ya da silah patlamasından meydana gelmeyeceği şeklinde bir rapor var dosyada. Silahtan kaynaklanmadığı, olay esnasında yürüyüş ekibinin geçtiği süredeki hareketlenmeden kaynaklandığı ve üst katmanının kayarak olayın meydana geldiği ifade edildi."

HAVA ŞARTLARI DİKKATE ALINMAMIŞ
Olaydaki kusura da değinen Başsavcı Bozkan, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Erzurum teknik heyetinden raporun alındığı ve dosya bütün haliyle Ankara'da bu konuda uzman olan 3 kişilik bilirkişi heyetine gönderildi. O heyetin raporu doğrultusunda olayda kusuru bulunan kişiler tespit edildi. Bunlar da yönetim kurulu üyelerinin o günkü hava şartlarını dikkate almamaları, meteorolojiye bilgi sormamaları neticesinde ihmal davranışta bulundukları tespit edildi. O yüzden Trabzon TEDAK yönetim kurulu üyeleri ve olay sırasında yürüyüş ekibinde bulunan yürüyüş sorumlusunun yardımcısının da kusurlu bulunduğu ve o nedenle biz bunlar hakkında dava açtık. Bilirkişi raporu doğrultusunda kusurlu görülen kişiler hakkında dava açtık."

YÜRÜYÜŞ İZİNSİZ YAPILMIŞ
Bozkan, "Yürüyüşün yapılacağı konusunda güvenlik güçlerine bilgi verilmiş miydi?" sorusuna şöyle cevap verdi: "Bu konu dosyamızda mevcut. Yeterli izin alınmadığı gibi meteorolojiden de bilgi alınmadığı belli. İddianamede bu konular ayrıntılı olarak belirtildi. İddianamedeki bilirkişi raporuna göre, TEDAK Yönetim Kurulu'nun 25.01.2009 tarihinde Zigana Dağında kayak ve kar yürüyüşü kararı alırken en azından jeolojik ve jeomorfolojik yapısını dikkate almadan bu yürüKabzon TEDAK Yönetim Kurulu üyüşün Zigana Dağı'nın hangi bölgesinde yapılacağının tam olarak belirtmediği, bu kararda çığ gibi olabilecek tehlikeleri bilen ve araziyi tam olarak tanıyan kişilerin yürüyüş ekibinin başına görevlendirmediğinden kusurlu bulundu. Bu anlamda yönetim kurulu kararı 25.1.2009 tarihinde olay yerine gidilmesine dair 19.1.2009 tarihli yönetim kurulu kararında 25.1.2009 tarihinde Zigana Dağı'na kayak ve yürüyüş planlandığı ama gerekli ön incelemenin yapılmadığı, dosya içinde anlaşılacaktır."

HİÇ KİMSENİN ŞİKAYETİ YOK
Bozkan, olayın mağdurları ve ölenlerin yakınlarının hepsinin tek tek dinlendiğini kaydederek şunları söyledi: "Olay nedeniyle maktul yakınlarından hiç kimsenin şikayeti yok. Bunlar zaman aldı. Neticede bilirkişi raporlarınca da TEDAK'ın yöneticilerinin kusurlu olduğu kanaatiyle dava açıldı. Yargılama sırasında yine Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi mutlaka kendi değerlendirmeleri ile mutlaka keşif yapacaktır, yeniden bilirkişi raporu alabilecektir. Yeni bilirkişi raporları sonucunda farklı kusur durumları ortaya çıkabilecektir. Yargılama sırasında bunlar yeniden değerlendirilecektir."

TEDAK Başkanı Ercan Bostan ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Bu işlerde gönüllü olmanın bedelini ödüyoruz. Bu faaliyetlerin bize getirisi yok hatta külfeti var. Biz bu faaliyetleri şöhret ve nam için yapmadık ancak bunlar başımıza geldi" ifadelerini kullandı.

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı'nda 24 Ocak 2009 tarihinde meydana gelen çığ faciasında Trabzon Tenis, Dağcılık, Kayak İhtisas Kulübü Derneği sporcularından 17 kişilik grubun üzerine çığ düşmüş ve 10 dağcı yaşamını yitirmişti. Olayda Özlem Timurcuoğlu, H. Ali İsaoğlu, Gülhanım Piyale, Dursun İnan, Burçak Sevim, Erhan Terzi, Hüsniye Sarıbıyık, Davut Akdeniz, Yasemin Aktaş olay yerinde, Hüseyin Karaosmanoğlu da kaldırıldığı hastanede ölmüştü.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri