O PARTİNİN TRABZON AYAĞINDA KİM VAR?
Cem Uzan’ın liderliğini yaptığı kapatılan Genç Parti’nin ardından Yeniden Genç Parti (YGP) adı altında siyasi parti kuruldu. 17 Haziran'da kurucu üyelerle yapılan ilk toplantıdan sonra partinin merkez organları oluşturularak amblemi de belirlendikten sonra İçişleri Bakanlığı'na başvuru yapıldı. Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yaşayan Yeniden Genç Parti Genel Başkanı Erkin Çözeli, “Bizim doğal liderimiz Cem Uzan’dır. Sayın Uzan'ın yeniden adil şekilde yargılanması için biz bu yola baş koyduk. Din, dil, ırk ayrımı gözetmeden ezilen halkı iktidara taşıyacağız. Amacımız, yapılacak olan ilk genel seçimlerde, seçime damga vurmak ve halkı iktidara taşımak. Türkiye’nin şu anda en büyük sorunu yönetilememe sorunudur. Bizim için Mecliste bulunan siyasi partilerin isimleri değişik olsa da tamamı aynıdır” şeklinde konuştu.Genç Parti’nin geçmiş dönemde Trabzon İl Başkanlığını yapan Süleyman Hanedar yeniden ekip kurmak için girişimlere başlamış.Kulise sızan bir bilgiye göre ise Yeniden Genç Parti’nin Trabzon İl Başkanlığına Trabzon kamuoyunun yakından tanıdığı bir kadının geleceği belirtiliyor.Dün o isme ulaştık:”Şimdilik bekleyin” demekle yetindi
**
EMEKLİ MAAŞ ZAMMI BELLİ OLDU!
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyona göre yaklaşık 9 milyon emeklinin maaş zammı belli oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Temmuz'da, bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam alacak. Buna göre, emekliler Temmuz ayında 3,63 oranında zam alacaklar.Enflasyon Haziran’da yüzde 0,47 arttı. Beklentiler yüzde 0,1 oranında artmasından yanaydı. Yıllık enflasyon ise yüzde 7,64 oldu.Tüketici fiyatları Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0.47 ile yüzde 0.1 dolayında olan beklentilerin hafif üzerinde yükseldi ve yıllık enflasyon bir puanın üzerinde yükselerek yüzde 7.64'e çıktı. Yurt içi üretici fiyatlarındaki aylık artış da yüzde 0.41 oldu.Haber61.net siyaset ajandası bu rakamları geçen hafta ilk kez bu köşeden okurları ile tahmini olarak duyurmuştu.
**
MHP’DE MUHALEFETİN SON ŞANSI!
Aylardır olağanüstü kurultay tartışması yaşanan MHP'de, yargı kararları nedeniyle yeniden başa dönüldü. MHP’de 19 Haziran’da gerçekleştirilen olağanüstü kurultayda yapılan tüzük değişikliklerinin yürütmesini, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin durdurması, muhalefetin yeni yol haritası hazırlamasına neden oldu. Muhalifler, hafta sonu yaptıkları toplantıda “B Planı”nı, yeniden imza toplanmasını gündemine aldı.Muhaliflerin, 9 Ekim’den önce olağanüstü kurultayı toplamaları gerekiyor. 9 Ekim’de MHP ilçe kongreleri ile olağan kurultay süreci resmen başlamış olacak ve o tarihten itibaren genel merkezin, kaç imza toplanırsa toplansın yasal olarak, “olağan kurultay süreci”ni gerekçe göstererek talepleri yerine getirmeme hakkı bulunuyor.Muhaliflerin, 11 Temmuz’dan itibaren imzaları bir hafta içinde toplayıp genel merkeze vermeleri, olağanüstü kurultayın toplanmasını talep etmeleri bekleniyor
**
ÜLKE OLARAK NE KADAR BORCUMUZ VAR?
Türkiye’nin brüt dış borç stoku, Mart sonu itibarıyla 411,5 milyar dolar, net dış borç stoku ise 257,2 milyar dolar oldu.Aynı dönemde Hazine garantili dış borç stoku da 11,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.Hazine Müsteşarlığı, 31 Mart 2016 itibarıyla ‘Brüt ve Net Dış Borç Stoku ile Hazine Garantili Dış Borç Stoku verilerini açıkladı. Buna göre; Türkiye’nin brüt dış borç stoku, 411,5 milyar dolar oldu, stokun milli gelire oranı yüzde 58,1 olarak hesaplandı. Türkiye’nin net dış borç stoku da aynı dönemde 257,2 milyar dolar olarak gerçekleşti, stokun milli gelire oranı yüzde 36,3 olarak kaydedildi. Ayrıca, Hazine garantili dış borç stoku da 11,7 milyar dolar oldu.Kamu net borç stoku, bu dönemde 162,9 milyar lira olarak gerçekleşirken, stokun, milli gelire oranı yüzde 8,1 olarak hesaplandı. AB tanımlı genel yönetim borç stoku 649,8 milyar lira, milli gelire oranı ise yüzde 32,3 olarak belirlendi.
**
BAŞKANLIK SİSTEMİNE DESTEK VAR MI?
ORC Araştırma Şirketi sahibi Mehmet Murat Pösteki, en son anket sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi ile ilgili gelişmelerin vatandaşlar tarafından yakından takip edildiğini belirten Pösteki,"Başkanlık sistemine destek yüzde 58,9 gibi yüksek bir orana ulaşmış durumda. Tabiri caizse halk başkanlık sistemini hayata geçirmeyi kafasına koymuş ve referandum sandığının bir an önce önüne gelmesini istiyor" dedi. Pösteki, 'Erken seçim olursa sonuçları ne olur?' sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Referandum sandığını halkın önüne koymak için gerekli olan destek muhalefet partilerinden sağlanmazsa, Ak Parti 2017 yılında erken seçime giderek halktan 367 milletvekilinden fazlasını almaya çalışır ve bunu başarır. Halk bugüne kadar RecepTayyip Erdoğan’ı taşımak, görmek istediği her makama getirdi.Vatandaş şimdi de Erdoğan’ı başkan yapmak istiyor ve bunu mutlaka gerçekleştirir."