O GECEYE TRABZON’DAN DA KATILIM OLDU!
MHP Genel Başkan adayı Meral Akşener İstanbul'da bir otelde parti delegelerini ve eşlerini akşam yemeğinde ağırladı.
Yoğun bir katılıma sahne olan geceye çok sayıda delegenin yanı sıra partililer de katıldı.Akşener'in davetine olağanüstü kurultay için kendisine imza veren delegelerin haricinde de imza vermemiş pek çok Üst Kurul Delegesi katılıp açık desteklerini ifade etti. Açılış konuşmasında salondaki kadın sayısından duyduğu mutluluğu ifade eden Akşener eşleriyle birlikte davetine icabet eden delegelere ve diğer katılımcılara teşekkürlerini sundu. Meral Akşener, parti içindeki kadınların etkinliğini artırmadan hiçbir savaşın kazanılamayacağını söyledi. İktidara yakın yayın organlarında Devlet Bahçeli lehine ve MHP'deki imzalarla ilgili çıkan haberlerin maksatlı yapıldığını vurgulayan Meral Akşener, tüm bu engellemelere rağmen değişimin kaçınılmaz olduğuna işaret etti. Olağanüstü Kurultay hakkında Nisan ayını işaret eden Akşener, "Ülkücülerin hakkının gasp edilmeye kalkılması halinde beni mahkeme önünden jiletle kazıyamazlar. Hukuk işlediği takdirde kurultayımız Nisan ayı içerisinde gerçekleşecektir" açıklamasında bulundu.Akşener’in damgasını vurduğu geceye Trabzon’dan da katılım olduğunun altını çizelim
ET FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?
ET FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?
Et fiyatlarına yakın zamanda ciddi zamlar bekleniyor.
Trabzon Kasaplar Odası Başkanı Temel Korkmaz et fiyatlarından düşüş için KDV’nin kaldırılmasına dikkat çekerek “Kırmızı et denilince Türkiye’deki tüm insanlar etten faydalanıyor. Türkiye’deki et fiyatlarının artması ve düşmesi tüm üreticileri, kasapları tüketicileri de ilgilendiriyor. Onun için et fiyatlarının yükselmesinin sebeplerinden bir tanesi yem fiyatlarındaki KDV girdisinin yüksek olmasıdır” şeklinde konuştu. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, et fiyatlarını biraz daha disipline edebilmek, tüketicinin zararlarını önleyebilmek için ithalat izni vereceklerini belirtti.Elitaş, kırmızı et fiyatlarındaki artışın da enflasyonu etkileyen negatif unsurlardan biri olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:"Bizim AB anlaşması gereğince 20 bin tona yakın bir et ithalatımız var. O konu ile ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar. Et fiyatlarını biraz daha disipline edebilmek, tüketicinin zararlarını önleyebilmek için ithal izni vereceğiz. Bir de daha önceden anlaştığımız, Bosna Hersek'ten 15 bin ton taahhüt ettiğimiz bir et alımı vardı. Hemen hemen 9 bin tonunu gerçekleştirdiler. Bu sene ve önümüzdeki sene 6 bin 500 ton da oradan et ithalatı gerçekleşecek. Ümit ediyoruz ilk 3 ay içerisinde mevsimsel etkilerin olumsuzluğunun asist edildiği bir nokta olur. TCMB, enflasyonda 2016 yılını orta nokta yüzde 7,5 olarak değerlendirmiş. İnşallah biz de Ekonomi Bakanlığı olarak üzerimize düşeni yapacağız, yüzde 7,5 olması için gayret göstereceğiz."
MEMURLAR AMAN DİKKAT!
MEMURLAR AMAN DİKKAT!
Memurlar dikkat! Emeklilik tazminat oranlarının artırılması ve bu ay yapılan çifte zam, emeklilik için 2016'yı bekleyenleri kazançlı çıkardı. Hem emekli maaşları hem de emeklilik ikramiyeleri arttı. Şimdi emekli olan memur, daha fazla emekli maaşı ve ikramiyesi alacak. Toplu sözleşme görüşmelerinde varılan mutabakat doğrultusunda emeklilik tazminat yansıtma oranları 15 puan artırılmıştı. 1 Ocak itibariyle toplu sözleşme hükümleri yürürlüğe girdi. 15 Ocak itibariyle de yüzde 6 zam ve 0.90 enflasyon farkı maaşlara yansıdı. Bu gelişmeler, memurların emekli oldukları zaman aldıkları ikramiyeyi ve emekli maaşlarını yükseltti. MEMUR: 25 yıllık 1/4'ü 2200 ek göstergeli memur, toplu sözleşmeden önce emekli olsa, bin 717 lira emekli maaşı ve 55 bin lira emekli ikramiyesi alacaktı. Ocak-Temmuz 2016'da emekli olursa, bin 934 lira emekli maaşı ve 62 bin lira emekli ikramiyesi alacak. Yani emekli olan memur, emekli maaşında 217, ikramiyede 7 bin lira fazla almış olacak. * MÜHENDİS: 25 yıl çalışan 1/4'ü 3600 ek göstergeli mühendis, toplu sözleşmeden önce emekli olsa 2 bin 250 lira maaş ve 69 bin lira ikramiye alacaktı. Ocak-Temmuz 2016'da emekli olursa, 2 bin 507 lira maaş ve 77 bin lira ikramiye alacak. Yani mühendis, emekli maaşında 257, ikramiyede 8 bin lira fazla almış olacak.
* ÖĞRETMEN: 3000 ek göstergeli 1/4'ü 25 yıllık öğretmen, toplu sözleşme öncesi emekli olsa, bin 769 lira maaş, 56 bin lira ikramiye alacaktı. Ocak-Temmuz 2016'da emekli olursa, bin 990 lira maaş, 63 bin lira ikramiye alacak. Maaş 220, ikramiye 7 bin lira artmış olacak.
* ŞUBE MÜDÜRÜ: 2200 ek göstergeli 1/4'ü 25 yıllık şube müdürü, toplu sözleşmeden önce emekli olsa, bin 717 lira maaş, 55 bin lira ikramiye alacaktı. Ocak-Temmuz'da emekli olursa; bin 934 lira maaş ve 62 bin lira ikramiye alacak. Emekli maaşında 217, ikramiyede 7 bin lira fazla almış olacak.
BAKAN SOYLU’DAN ESNEK MODEL AÇIKLAMASI
BAKAN SOYLU’DAN ESNEK MODEL AÇIKLAMASI
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de mobil, esnek ve her yerden çalışma gibi kavramlar, çalışma şekillerini dönüştürmeye başladı. Türkiye, OECD ülkeleri içinde işgücü esnekliğinde en katılar arasında yer alıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, esnek çalışma ve özel istihdam büroları konusunda çalışma yaptıklarını belirterek, reform ve eylem planının üç aylık dönemi içindeki taahhütlerden biri olduğunu söyledi. Bakan Soylu, mevcut sistemde uzaktan çalışma ve esnekliğin olduğunu belirtirken, bunların legalleştirilmesi gerektiği mesajını verdi. Evde çalışanların sosyal güvencesi olmadığını anlatan Soylu, bu sorunun çözülmesi gerektiğini ifade etti. Esnek çalışma modelleri ülkeden ülkeye değişiyor. Günlük esnek çalışma, 8 saatlik süreye uymak koşuluyla başlangıç-bitiş saatleri arasında çalışanların taleplerine göre düzenleniyor. Örneğin, 08.00'de başlayıp 17.00'de bitebileceği gibi, 05.00-15.00 arasında çalışmak da olası. Haftalık esnek çalışmada, çalışanlar haftalık 40 saatlik çalışma süresini diledikleri gibi yayarak tamamlıyor. Aylık esnek çalışma saatleri de, 160 saat olan süreye uymak koşuluyla, istenildiği şekilde düzenlenebiliyor.
ASGARİ ÜCRET AÇLIĞA DA YETMİYOR!
ASGARİ ÜCRET AÇLIĞA DA YETMİYOR!
Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının 2016 Ocak ayı sonuçları açıklandı.
Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 447 lira 20 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4 bin 714 lira oldu.
Ocakta bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise bin 781 lira 84 kuruş olarak hesaplandı.Yaş sebze fiyatlarını da bu ay adeta kar soğuğu vurdu. Geçen ay 3 lira 46 kuruş olarak hesaplanan ortalama yaş sebze kilogram fiyatı, bu ay 3 lira 67 kuruş oldu. Ancak, ortalama sebze fiyatı geçen ay 3 lira 68 kuruşken (patlıcan ve yeşil biber gibi fiyatı artan sebzelerin hesaplama dışında tutulmasına rağmen) bu ay 4 lira 9 kuruşa yükseldi. Ortalama kilogram meyve fiyatı ise 2 lira 94 kuruştan bu ay 2 lira 64 kuruşa geriledi.