Trigeminal nevralji yani delirten hastalık nedir nasıl tedavi edilir?

Halk arasında delirten hastalık olarak bilinen Trigeminal nevralji hastalığı, hastalıktan muzdarip insanlara yaşamı çekilmez hale getiriyor. Peki trigeminal nasıl bir hastalıktır nasıl tedavi edilir doktorlar ne tavsiye ediyor?

Diş ağrısının hayatı çekilmez kıldığı herkesçe bilinir. Trigeminal nevralji hastalığı ise ağrılar nedeniyle insanı intihara kadar sürükleyebiliyor. En son Antalya’da yaşayan 2 çocuk annesi Sunay Öztürk, dişlerini daha beyaz görünmesi için kaplama yaptırdıktan sonra şiddetli ağrılar başlaması yüzünden 32 dişini birden çektirdi. Tüm dişlerini çektirmesine rağmen ağrısı geçmeyen kadına halk arasında delirten hastalık diye bilinen trigeminal nevralji teşhisi konuldu. Peki trigeminal nevralji yani delirten hastalık nedir nasıl tedavi edilir merak ediliyor. İşte çeşitli tedavi yolları ve uzman tavsiyeleri...

DELİRTEN HASTALIK YANİ TRİGEMİNAL NEVRALJİ NEDİR NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Trigeminal nevralji, genellikle yüzün bir tarafında kulak önünden alt ve üst çeneye doğru yayılan çok şiddetli ağrı ile karakterize olan bir hastalık çeşididir. Halk arasında “delirten hastalık” diye bilinen “trigeminal nevralji”, yüz bölgesini tutan bir nöropatik ağrı türüdür ve “tic douloureux” diye de adlandırılır. Trigeminal nevralji, trigeminal sinirin bir ya da daha fazla dalının kapsadığı alanda gelişen, ani, genellikle tek taraflı, şiddetli, kısa süreli, şimşek gibi saplanan bir ağrıdır.

Elektriksel uyarı tarzında bir ağrı olduğu için tarif edilemeyecek kadar yüksektir. Kişinin konuşma, çiğneme, yemek yeme fonksiyonlarını bozar ve yalnızca sıvı gıdaları alabilecek duruma getirir. 

Kendiliğinden başlayabilir veya rüzgar, soğuk, sıcak, dokunma, saç tarama gibi uyaranlarla başlayabilir. Tekrarlayan ağrılar şeklinde gelir. Ağrı aralıkları gittikçe sıklaşabilir. bu Stres hastalığı olumsuz etkiler. Şiddetli ağrılar kişinin ruhsal durumunun bozulmasına sebep olabilir. Bu durumda ruhsal tedavi desteği de verilmelidir. Hastadan alınan öykü ile tanı konabilir. Fakat o bölgede trigeminal sinir üzerine bası yapacak bir oluşum olup olmadığı tetkiklerle kontrol edilmelidir.Büyük çoğunluğunda organik bir sebep saptanamaz.Bunlarda hastalığın sebebi bilinmemektedir.

Çeşitli çalışmalarda, trigeminal nevralji görülme sıklığının 100 bin ’de 5 ile 25 arasında olduğu bildirilmiştir. Kadınlarda 1.7-2.2 kat daha sık olduğu bilinmektedir.

Ağrının genellikle yüzün alt ve üst çene bölümünde görüldüğü ve daha çok 50 yaş üzerinde görülen hastalığın, çocuklarda bile olabileceği belirten uzmanlar, "Hastalık yüzün duyusunu sağlamanın yanında, çiğneme kaslarının çalışmasını sağlayan trigeminal sinirde bir problem olması sonucunda oluşmaktadır. Trigeminal nevralji ağrısı sürekli, yakıcı veya sancılı bir ağrıdır, bu da hastayı sıkıntıya sokabilmektedir.

Bazı hastalar bu ağrı nedeniyle yemek yiyemez, su içemez hale gelmektedir. Hastalık çok sık görülmemesi nedeniyle, genellikle diş hekimleri ve diğer hekimler tarafından atlanmakta ve teşhis genellikle nöroloji ya da beyin cerrahi uzmanlarınca konulmaktadır" diyor. 

TRİGEMİNAL NEVRALJİDE OLUŞAN DURUMLAR

Elektrik çarpması gibi hissedilebilecek şiddetli, ateşli veya ağrılı ağrılar, Yüze dokunmak, çiğnemek, konuşmak veya dişleri fırçalamak gibi şeyler tarafından tetiklenen ağrılar,
Birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar süren ağrılar, Spazm benzeri yanma hissi, Tek noktada ağrı veya daha geniş bir modelde yayılma, Zamanla daha sık ve yoğun hale gelen saldırılar.

TRİGEMİNAL NEVRALJİ TEDAVİSİ

Trigeminal nevralji hastalığı için uzmanlar akupunktur tedavisini tavsiye etmektedir.  Akupunkturda tedavi süresi ve sonucu kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri