Bilim insanları tarafından Dünya'ya yaklaşık 6.5 milyar kilometre uzak mesafede keşfedilen ve bir kardan adama benzetilen cismin sırrı çözüldü.
Bir uzay aracı tarafından şimdiye kadar keşfedilen en uzak nesne, bilim insanlarının gezegenlerin nasıl oluştuğunu anlamalarına yardımcı oluyor.
Dünya'ya yaklaşık 6.5 milyar kilometre uzak mesafede donmuş metandan oluşan soğuk, kızıl bir kaya olan Arrokoth genelde bir patates veya bir kardan adama benzetilen farklı bir şekle sahip.
Bilim insanları, 2014'te keşfedilen 'kardan adam' görünümündeki MU 69 adlı gök cismine daha sonra Ultima Thule ve sonunda "Arrokoth" adı verdi.
Bir uzay aracının ziyaret ettiği en uzak nesne olarak kayda geçen 2014 MU 69'nun fotoğrafı, New Horizons tarafından Ocak 2019'da görüntülendi.
Arrokoth, Dünya'dan yaklaşık 6.44 milyar km uzakta, Neptün ile cüce gezegen Plüton arasındaki astreoid kuşağında yer alıyor.
Bununla birlikte, yaklaşık 35 kilometre uzunluğundaki nesneyi geçen yılki yakın karşılaşması sırasında keşfeden Yeni Ufuklar (New Horizons) uzay aracı tarafından yapılan gözlemler, yapının 4.5 milyar yıl önce iki ayrı nesnenin birleşmesiyle oluştuğunu ortaya koydu.
Bu iki nesne birbirine yakın ve düşük hızdayken ilkel güneş bulutsusundaki katı parçacıklar bulutu içinde oluştu, yörüngelerini birbirleri etrafında sürdürdü ve daha sonra NASA ekibinin analizine göre yavaşça birbiriyle birleşti.
St Louis'deki Washington Üniversitesi'nden Yeni Ufuklar ortak araştırmacısı William McKinnon, “Arrokoth, şiddetli çarpışmalarla değil, bileşen nesnelerinin bir araya gelmeden önce yavaşça birbirlerinin yörüngesinde döndüğü daha karmaşık bir dansta oluştuğu için böyle görünüyor” diye açıkladı.