Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AB ile müzakere sürecinde yeni fasılların açılması için Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'tan destek istediğini, Türkiye'nin AB'yi "barış ve demokrasi projesi" olarak gördüğünü belirterek, "Özellikle ortak değerler olarak gördüğümüz demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, serbest piyasa ekonomisi gibi konulardaki en üst standartlar, kurallar AB'nin değerleridir. Aynı zamanda bunlar hepimizin değeridir. Çünkü hak, hukuk, kurallar, hesap verebilirlik, bütün bunlar aynı zamanda bizim de inançlarımızın parçası olduğundan dolayı buna çok önem vermekteyiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül ile resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde basın toplantısı düzenledi.
Gauck ve beraberindekileri Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek basın toplantısındaki sözlerine başlayan Gül, "Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler çok özel ilişkilerdir. Bu çerçeve içerisinde hayatın her alanında da yakın işbirliğimiz vardır" dedi.
Gauck'un Ankara'ya gelmeden önce Kahramanmaraş'a gittiğini, Suriyelilerin barındığı çadır kent ile Alman Patriot Birliği'ni ziyaret ettiğini anımsatan Gül, "Bu vesileyle bir kez daha Almanya'ya teşekkür etmek istiyorum, dost ve müttefikliğimizin göstergesi olarak Türkiye'ye verdikleri bu destekten, askerlerini ve patriot savunma füzelerini Türkiye'ye gönderdiklerinden dolayı" diye konuştu.
Hem baş başa hem de heyetler arası görüşmelerde ilişkilerin her alanının, özellikle de AB ile ilgili konuların ele alındığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:
"Almanya AB'nin lokomotif, lider ülkelerinden birisidir ve Türkiye'nin müzakere sürecinin başlamasına destek vermiş bir ülkedir. Bu konuyu geniş bir şekilde gözden geçirdik, Türkiye'nin yeni fasılları açmasıyla ilgili kendilerinden destek talep ettim. Biliyorsunuz ki Türkiye, AB projesini barış, demokrasi projesi olarak görmektedir. Özellikle ortak değerler olarak gördüğümüz demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, serbest piyasa ekonomisi gibi konulardaki en üst standartlar, en üst kurallar AB'nin değerleridir. Aynı zamanda bunlar hepimizin değeridir. Çünkü hak, hukuk, kurallar, hesap verebilirlik, bütün bunlar aynı zamanda bizim de inançlarımızın parçası olduğundan dolayı buna çok önem vermekteyiz. Ahde vefa ilişkisi çerçevesi içerisinde müzakere sürecinin başarıyla bitirilmesini arzu etmekteyiz."
-"Çifte vatandaşlık adımlarından duyulan memnuniyeti paylaştım"
Almanya'da yaşayan 3 milyona yakın Türk'ün iki ülke arasındaki bağların en kuvvetli tarafı olduğunu dile getiren Gül, artık Almanya'daki Türklerin vatandaş olduklarını, siyasette, iş ve kültür hayatında önemli yer aldıklarını kaydetti. Almanya Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz'un bakanlık görevini yürütmesinden büyük gurur duyduğunu belirten Gül, şöyle konuştu:
"Bütün bunlar iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar sağlam olduğunun göstergesidir. Bu görüşmelerimizde çifte vatandaşlık konusunda atılan son adımlardan duyduğumuz memnuniyeti paylaştım. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanı'nın özellikle aşırı sağcılar tarafından katledilen Türklerin aileleriyle ilgili görüşmeleri ve bu konudaki açıklamalarından dolayı duyduğumuz memnuniyeti kendisiyle bir kez daha paylaştım."
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin de çok ileri seviyede olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, ticaret hacminin 40 milyar dolara yaklaştığını, karşılıklı yatırımlar yapıldığını, Türkiye'de 5 bin şirketin faaliyet gösterdiğini, Alman yatırımının da 7 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.
Türkiye ve Almanya'nın eğitim, kültür ve bilimde yakın işbirliğini sürdürdüğünü belirten Gül, yarın İstanbul'da Gauck ile açılışını yapacakları Türk-Alman Üniversitesi'nin de işbirliğinin en iyi göstergelerinden biri olduğuna dikkati çekti.
Gauck'un ziyaretinin her bakımdan çok faydalı ve verimli geçeceğine olan inancını dile getiren Gül, Almanya Cumhurbaşkanı'nın Ankara ve İstanbul dışında Adana ve Kahramanmaraş'ı ziyaret etmesinden ve bu bölgeyi de görmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Cumhurbaşkanı Gül, "Genellikle resmi ziyaretlerde Ankara ve İstanbul görülür, 'Türkiye gibi büyük bir ülkenin başka tarafları nasıl' diye insanların kafasında sorular olur. İnanıyorum ki Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye'den ayrılırken Türkiye ile ilgili güzel, birinci el bilgilerle ayrılmış olacak ve bu da Türk-Alman ilişkilerinin çok daha ileriye götürülmesine büyük katkı sağlayacak"