Avrupa İran petrolünü yasaklıyor

 Birlik ülkeleri ayrıntılar üzerinde uzlaşmaya çalışırken, Türkiye ise Birleşmiş Milletler’in alacağı kararlara bağlı olduğunu açıkladı.Avrupa Birliği, nükleer programı konusunda geri adım atmayan İran'a karşı tepkisini sertleştirmeye hazırlanıyor. Uzun z

 

Birlik ülkeleri ayrıntılar üzerinde uzlaşmaya çalışırken, Türkiye ise Birleşmiş Milletler’in alacağı kararlara bağlı olduğunu açıkladı.

Avrupa Birliği, nükleer programı konusunda geri adım atmayan İran'a karşı tepkisini sertleştirmeye hazırlanıyor. Uzun zamandır İran'a yönelik uygulayacağı yeni yaptırımları tartışan Avrupa Birliği İran petrolüne yasak getirilmesi konusunda çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Yasağın uygulanması konusunda prensipte uzlaşmaya varan Avrupa ülkelerinin ayrıntılar üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Avrupa Birliği diplomatları, 27 Birlik ülkesinin İran'dan petrokimya ürünleri ve ham petrol ithalatının yasaklanmasının aşamalı olarak uygulanması üzerinde durduğunu kaydediyor.

İran'dan petrol ithalatının yasaklanmasının 6 ay sonra ve petrokimya ürünlerinin yasaklanmasının da 3 ay sonra uygulamaya konulacağı tahmin ediliyor.

“İran devletler hukukunu ihlal ediyor”

İran'ı daha sert yaptırımlar uygulamakla tehdit eden Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle İran'ın devletler hukukunu ihlâl ettiğini belirterek uluslararası toplumu kasıtlı olarak kışkırttığını savundu.

İran üzerindeki baskıyı artıracaklarını kaydeden Westerwelle, “Bu nedenle önümüzdeki günlerde Avrupa Birliği içinde İran'ın nükleer programının kalbini, yani mali kaynaklarını, hedef alan sert bir yaptırım paketi hazırlayacağız” şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği'nin İran'dan sağladığı petrol ihtiyacını nasıl karşılamayı planladığı konusunda ise ayrıntılı bir açıklama yapılmadı. Avrupa Birliği ülkeleri, İran'dan günde 600 bin varil petrol ithal ediyor.

Türkiye'den açıklama

Brüksel'de tartışılan petrol ambargosuna ilişkin Türkiye'den de bir açıklama yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ABD ve Avrupa Birliği'nin İran'a petrol ithalatı yaptırımı kararlarına ilişkin, ''ABD ve Avrupa Birliği'nde bir kısım kararlar alındığı söyleniyor. Bizim için Birleşmiş Milletler'in (BM) kararları bağlayıcıdır. BM kararlarının dışındaki herhangi bir karar bizim için bağlayıcı değildir. Şu anda gerek TÜPRAŞ gerekse ithal edilen bütün yapı normal işlevlerine, ithalatına devam ediyor” dedi.

Japonya da ithalatı azaltıyor

İran üzerinde baskının artırılmasına Japonya'dan da destek geldi. Japonya da ABD'ye İran'dan petrol ithalatını azaltma sözü verdi.

Başkent Tokyo'da ABD Maliye Bakanı Timothy Geithner'le görüşen Japonya Maliye Bakanı Yun Azumi, ülkesinin İran petrolüne bağımlılığını mümkün olan en kısa sürede makul bir seviyeye düşürmeyi planladığını dile getirdi. Azumî, geçen beş yıl içinde İran'dan petrol ithalatını yüzde 40 düşürdüklerine de vurgu yaptı.

ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımların Japon ve dünya ekonomisini olumsuz yönde etkilemesinden endişe duyduğunu da sözlerine ekleyen Japon Bakan, ancak ABD'nin yaptırımlarını tamamen anlayışla karşıladıklarını da söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri