Dünyanın en zengin insanlarından biri olan ve Microsoft’un kurucusu Bill Gates, iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik İklim Felaketi Nasıl Önlenir adlı kitabının reklamını yaparken 'gıdanın geleceği' olarak nitelendirdiği yapay et tüketimini yeniden gündeme getirdi.
Gates, ineklerin çıkardığı gazın, küresel ısınmadaki payına ve dünyadaki en önemli sorunlardan biri olduğuna dair uyarılarını tekrarlayarak, zengin ülkelere büyükbaş hayvan yetiştiriciliğini bırakmaları için çağrıda bulundu.
"EN FAKİR 80 ÜLKENİN YAPAY ET TÜKETEBİLECEĞİNİ SANMIYORUM"
Metan gazı salınımının azaltılması için zengin ülkelerin gerçek et yerine yapay et tüketimine geçmesi gerektiğini söyleyen Gates, "En fakir 80 ülkenin yapay et tüketebileceğini sanmıyorum. Tüm zengin ülkelerin yapay et tüketimine geçmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Laboratuvarda hayvan hücrelerinden et üretmenin ekonomik olmayacağını belirten Gates, yapay etin tadına ise zamanla alışılabileceğini söyledi. Gates, "Lezzet farkına zamanla alışılabilir. Üstelik zamanla etin tadının iyileştirileceğine yönelik iddialar da var" ifadelerini kullandı.
Birkaç yıl önce verdiği röportajta küresel ısınmadaki payları nedeniyle, ineklerin çıkardığı gazların dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğunu söyleyen Gates, "Bir gün ineklerin bağırsak hareketleri hakkında konuşacağım hiç aklıma gelmezdi. İnekler, bakterilerin metan gazı biriktirmesine neden oluyor ve sıra dışı mideleri var" sözleriyle dikkat çekmişti.
BILL GATES: İKLİM KRİZİ, KORONAVİRÜSTEN DAHA TEHLİKELİ
Dünyanın en zengin insanları arasında yer alan ve koronavirüsle mücadele için yaptığı bağışlarla konuşulan Bill Gates, geçtiğimiz gün yaptığı açıklama ile iklim değişikliği ve sonucunda yaşanabilecek felaketlere vurgu yaptı. Aşılar bulunduğu için pandeminin mutlaka sona ereceği görüşünü aktaran Gates, iklimde yaşanabilecek felaketler konusunda benzer fikirde değil, çünkü hükümetlerin bu konuda politikalarını değiştirmediği sürece yeryüzünde kıyamet senaryolarına hazır olmamız gerektiğine dikkat çekiyor.
Koronavirüs salgını, dünyada eşitlik kavramının önemini ön plana çıkarırken, salgının bitimiyle birlikte insanları korkunç boyutta bir kıtlığın beklediği de sıklıkla vurgulanıyor. Tarımsal üretim, tedarik zincirlerinin devamlılığı, tarımın en büyük su tüketici faktör oluşu, küresel iklimde yaşanacak değişiklikle sekteye uğrayıp uzun vadede susuzluk, gıdaya erişimde zorluklar insanları ciddi bir krizin beklediğinin habercisi...
Almanya, Fransa, İtalya, ABD gibi ülkeler iklim değişikliğiyle mücadele programlarını listeye almaya başlarken, Bill Gates de hükümetlerin politikalarında değişikliğe gitmeleri, aksi takdirde ölümlerin pandemi sürecine göre beş kat daha fazla olacağına dikkat çekti.