Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasındaki ikili görüşme Antalya Belek'te başladı.
Toplantı öncesinde Mevlüt Çavuşoğlu ile Sergey Lavrov, iki ülke bayrakları önünde basına poz verdi. Mevlüt Çavuşoğlu, görüntü alan ve fotoğraf çeken gazetecilere, "Arkadaşlar pahalı makineleriniz var biliyoruz ama flaşlarınız çok keskin" diye espri yaptı.
İki bakan daha sonra ikili görüşmeye geçti. Bakanların görüşmelerinin ardından heyetler arasında görüşmeler yapılacak.
Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Lavrov, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
İkili görüşmelerin ardından Çavuşoğlu, düzenlenen ortak basın toplantısında,
"Vize konusunda neler yapabileceğimizi değerlendirdik. Biz Rusya ile ikili ilişkilerimizin her geçen gün gelişmesinden mutluyuz. Ekonomik ilişkilerden kültüre kadar her alanda ilişkilerimiz daha iyiye gidiyor. Çok önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Vize probleminin halledilmesi konusunda liderlerimizin ortaya koyduğu irade çerçevesinde Sergey Lavrov ile çalışıyoruz. Bir noktadan başladık, resmi pasaport ve tır şoförlerine yönelik vize kolaylığı konusunda bir belgeyi Sayın Putin imzaladı.
Rusya ile sadece ikili ilişkilerimizi güçlendirmiyoruz bölgesel konulardaki işbirliğinizi de geliştiriyoruz. Önümüzdeki süreçte de bu istişareleri sürdüreceğiz. 100 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefimiz var. Geçtiğimiz yıl ticaret hacmimizin yüzde 14 artması iyiye doğru gittiğimizin göstergesidir." dedi.
Aşama aşama vizeleri kaldırmak için çalışıyoruz. Tır şöforleriyle ilgili bir kararız zaten Sayın Putin imzalamışır. Ama nihai hedefimiz vizelerin tamamen kaldırılması.
Bugün Anayasa Komisyonu kurulma aşamasındaysa bu Astana süreci sayesinde olmuştur. Cenevre'yi de canlı tutan Astana'dır. Birkaç isim konusunda da çalışmalar sürüyor.
" S-400'LERİN BAŞKA BİR ÜLKEYE DEVRİ GİBİ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL"
(S-400 ve ABD Kongresi'ndeki F-35 tasarısı) Biz Rusya ile bir anlaşmaya vardık. Türkiye'nin hava savunma sistemine ihtiyacı vardı, birçok ülkeyle müzakere etti. Bazı ülkeler vermek istemedi, veremedi. Rusya ile bir anlaşma imzaladık. Şimdi teslimat ne zaman olacak ve beklentiler ne bunları konuşuyoruz. Prensip olarak iki ülke arasındaki anlaşmaya üçüncü bir ülkenin karşı çıkması uluslararası hukuka aykırıdır. Biz bu anlaşmayı Rusya ile yaptık ve buna bağlıyız. Üçüncü ülkeye satma gibi bir şey yok. Kendi ihtiyacımız için aldık. F-35 ortaklarından biri Türkiye'dir, yükümlülüklerini yerine getirmiştir. Burada da hukuk vardır. ABD'den de çelişkili ifadeler geliyor. Trump'ın Cumhurbaşkanımıza söylediklerinin kayıtları var. Bir gerçek var ki, Türkiye S-400 için Rusya ile bir anlaşma imzalamıştır ve bu anlaşma geçerlidir.
"YPG/PKK, ABD'NİN VERDİĞİ SİLAHLARIN ÖNEMLİ BİR KISMINI SATTI"
ABD orada, terör örgütlerine çok silah verdi. YPG/PKK bu silahların önemli kısmını sattı. YPG/PKK burada oldukça Suriye'nin toprak bütünlüğü tehdit altındadır. Bunların amacı Suriye'yi bölmektir. Amerika'nın çekilme kararından sonra, güvenli bölge nasıl olacak ve buralarda nasıl çalışacağız. Bu konuları ABD'yle görüşüyoruz ve Rus ortaklarımızla da bunları konuşuyoruz. Türkiye'nin toprak ve sınır bütünlüğüne bağlılığı ortadır. Amerika'nın bugün çekilme kararından sonra bir eylem planının olmadığını görüyoruz. Bu konuda da çelişkili adımlar atıyorlar. Bu süreci birlikte koordine etmek zorundayız.
"SUUDİ ARABİSTAN'DAN CİNAYETE İLİŞKİN BİZE BİLGİ VERİLMEDİ"
Kaşıkçı cinayetinin ve bu cinayeti işleyenlerin yargılanması talebi ortadadır. Yargı süreciyle ilgili bilgileri, BM ve ilgi duyan ülkelerle paylaştık. Bunları Suudi Arabistan tarafıyla da paylaştık. Suudi savcı Türkiye'ye geldiğinde de işbirliği yaptık. Ama Suudi Arabistan'dan bize bilgi verilmedi. Oradaki yargılama süreciyle ilgili bir bilgimiz yok, kimsenin bir bilgisi yok. Dolayısıyla BM temsilcisinin çağrıları doğrudur.
"İDLİB KONUSUNDA RUSYA İLE İMZALANAN MÜTABAKAT GEÇERLİ"
İdlib konusunda Rusya ile imzaladığımız mütabakat geçerlidir. Savunma Bakanlarımız arasındaki protokol de çok faydalıdır. Ortak devriye dahil sahadaki işbirliğimiz çok somut bir şekilde gözüküyor. Bu bölgede son zamanlarda rejimin saldırıları artmıştır, bu saldırıların durdurulması gerekiyor. Ateşkesi tam olarak tesis etmemiz ve beraber çalışmaya devam etmemiz lazım. Biz Astana garantörleri olarak herkesten daha fazla Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Golan Tepeleri, Suriye'nin kuzeyi, İdlib hepsi Suriye'nin topraklarıdır. Bizim rejimle ilişkilerimiz malum ancak buralar Suriye devletinindir, Suriye halkınındır. Şu anda ABD'nin çekilme süreci var. Rejim dönecekse ABD "çekilme" diyor. Bu bölgenin güvenliği çok önemlidir. Bu bölgede güvenli bölge olmazsa, rejimin eline geçerse ayrı bir kaos oluşabilir. Bu geçiş sürecinde bazı tedbirler almak zorundayız. Bu konuda zaten Rusya ve İran'la da hemfikiriz.
Lavrov ise, "Putin ve Erdoğan'ın toplantısına hazırlık için bu toplantıyı gerçekleştirdik. İki lider Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya gelecek. Türkiye ile ticaret hacmimiz istikrarlı bir şekilde artıyor. 100 milyar dolar hedefine çıkmak için elimizden geleni yapacağız.
Aynı şekilde askeri ve savunma işbirliği konularını da ele aldık. S-400 savunma sistemlerinin tedariki konusundaki çalışmaları memnuniyetle takip ediyoruz.
Önümüzdeki dönemde vize serbestisi için çalışmalara devam ediyoruz."
ABD'nin Golan Tepeleri kararı hakkında ise "Bu uluslararası hukuka aykırı. Her türlü uluslararası hukuk ihlal edilmiştir" ifadelerini kullandı.