Fransa'da flaş Filistin Kararı

Fransa Meclisi, "Filistin'in devlet olarak tanınmasını" hükümetten talep eden karar tasarısı kabul edildi. 339 "EVET", 151 "HAYIR" Genel kuruldaki oylamada 339 "evet", 151 "hayır" oyu çıktı. Oylamadan önce Sosyalist Parti adına konuşan François Loncle, "F

Fransa Meclisi, "Filistin'in devlet olarak tanınmasını" hükümetten talep eden karar tasarısı kabul edildi.
 
339 "EVET", 151 "HAYIR"
 
Genel kuruldaki oylamada 339 "evet", 151 "hayır" oyu çıktı. Oylamadan önce Sosyalist Parti adına konuşan François Loncle, "Filistin'in devlet olarak tanınmasının, İsrail-Filistin sorununun çözümüne ve bölgede kalıcı barışın sağlanmasına katkı sağlayacağını" söyledi. İngiltere ve İspanya parlamentolarının da Filistin'in tanınması yolunda karar aldığını hatırlatan Loncle, Fransa'nın da bu kararı alarak barış görüşmelerinin başlamasına katkı sağlayabileceğini ifade etti.
 
Muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) adına konuşan Christian Jacob, bu konuda karar vermenin meclisin yetkisinde olmadığını belirterek, girişimin anayasaya aykırı olduğu görüşünü dile getirdi. Jacob, barış görüşmelerinin sonuçlanmasının ardından Filistin'in tanınmasını istediklerini söyledi. Jacob, meclisin Filistin'i tanıma yolunda alacağı kararın hiçbir hukuki gücü olmadığını belirtti ve bu girişimi "gereksiz" gördüklerini söyledi.
 
BAĞLAYICI KARARI HÜKÜMETİN ALMASI GEREKİYOR
 
Mecliste diğer radikal sol partinin, karar tasarısını desteklediği gözlendi. Meclis genel kurulunun bugünkü kararı tavsiye niteliğini taşıyor. Filistin'i tanıma konusunda bağlayıcı kararın hükümet tarafından alınması gerekiyor. Tasarıyla ilgili geçen hafta mecliste yapılan oturumda konuşan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa'nın sorumluluklarını yerine getirerek Filistin'in devlet olarak tanıyacağını söylemişti.
 
Fabius, "Asıl mesele ne zaman ve nasıl olacağıdır. Filistin'in tanınması, anlaşmazlığın nihai çözüme kavuşturulmasına katkı sağlamak için fayda sağlayacaktır" diye konuşmuştu. Fransa meclisinde Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin kabul edilen karar tasarısının ardından, aynı konuya ilişkin bir başka karar tasarısı 11 Aralık'ta Fransa Senatosu'nda oylanacak.
 
AVRUPA PARLAMENTOSU'NDA OYLANACAK
 
Avrupa Parlamentosu (AP) da geçen haftaki oturumunda, Filistin'in devlet olarak tanınması yönündeki tasarıyı görüşmüştü. Tasarının da AP Genel Kurulu aralık ayı oturumlarında oylanması öngörülüyor.
 
Filistin'in devlet olarak tanınmasına yönelik girişimler son dönemde Avrupa ülkelerinde artış gösterdi. İsveç'in geçen ay Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıma kararının yanı sıra İrlanda ve İngiltere parlamentoları bu yönde bağlayıcılığı olmayan kararlar almıştı. İspanya'da Parlamento, hükümetin Filistin'in tanımasına yönelik tavsiye kararı alırken, Hollanda'da da iktidar ortağı İşçi Partisi, Filistin devletinin tanınması konusunun mecliste tartışılmasını istemişti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri