Bakanlar Kurulu, Afganistan Hizb-i İslami Partisi Lideri Gülbeddin Hikmetyar’ı terör listesinden çıkardı. Ayrıca, Hikmetyar hakkında 2013’te alınan mal varlığının dondurulması kararı da kaldırıldı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), şubat ayında Hikmetyar’ı kara listeden çıkarmıştı. Hikmetyar, 2003’te BMGK’nın yaptırım listesine alınmıştı. Bir dönem Afganistan Başbakanlığı da yapan Hikmetyar ile Afganistan Devleti arasında ekim ayında barış anlaşması imzalanmıştı. Bakanlar Kurulu kararı, dün Resmi Gazete’de yayımlandı.
CHP'Lİ MAHMUT TANAL'DAN TEPKİ
Bakanlar Kurulu'nun kararına Twitter hesabı üzerinden tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "Terörle mücadele bu mu?" diye sordu.
Gülbeddin Hikmetyar kimdir? Hizb-i İslami Partisi nedir?
Çoğunlukla Afganistan'daki komünist yönetimle ve SSCB ile olan savaşları ile bilinir. Gulbeddin Hikmetyar tarafından kurulmuş ve yönetilmiştir. 1975 yılında Afganistan'da kurulmuştur. 1969'da komünizme karşı savaşmak amacıyla Kâbil'de Kâbil Üniversitesi'nden bir grup öğretmen ve öğrencinin kurduğu "Müslüman Gençlik" organizasyonunun çatısı altında büyümüştür. Parti Peştun milliyeti içerisinde büyümüştür. İdeolojisini Müslüman Kardeşler, Ebu'l A'lâ el-Mevdudî ve Pakistan İslam Cemaati'nden almıştır.
Hizb-i İslami Suudi Arabistan'daki İhvan milislerini model alarak Afganistan'daki kabileleri tek bir İslam çatısı altında toplamayı hedefler. Bu yönüyle daha çok kabile temeli üzerinde yürüyen Taliban'dan farklılık gösterir.
1979'da Mohammad Yunus Khalis, Hikmetyar ile ayrılığa düşünce,Khalis adıyla bilinen kendi Hizb-i İslami grubunu kurdu. Hikmetyar'ın grubu Hizb-i İslami Gulbuddin veya HIG olarak adlandırılıyordu ve 2001 yılından 2006 yılına kadar ABD terör örgütleri listesindeydi. Bununla birlikte Hizb-i Islami Gulbuddin ek listede ise sadece "sakıncalı gruplar" olarak geçiyordu. 2008 yılında Uluslararası Güvenlik Yardım Gücü Hizb-i İslami'nin askeri gücünün 1000 milis civarında olduğunu tahmin ediyordu. Şuanda ise örgüt Birleşik Krallık ve Kanada'nın terör örgütleri listesinde bulunmaktadır.
Günümüzde, Hizb-i İslami'nin şiddet yanlısı olmayan ve Arghandiwal'in liderlik ettiği grubu Afganistan'da kendini siyasi parti olarak kayıt ettirmiştir.
Pakistan'da, Afgan direnişine moral desteği veren Pakistan İslam Partisi (Hizb-i İslami) adında Afganistan Hizb-i İslami'ye benzer bir örgüt kuruldu.
18 Eylül 2012'de Hizb-i İslami Kâbil'deki bir intihar saldırısını üstlendi. Saldırı 18 yaşındaki kadın bir canlı bomba tarafından gerçekleştirildi ve bu saldırıda 9 kişi öldü. Hizb-i İslami bu saldırının Innocence of Muslims (Müslümanların Masumiyeti) adlı filme karşı bir misilleme olduğunu söyledi.
16 Mayıs 2013'te Hizb-i İslami bomba yüklü bir Toyota Corolla'nın bir çift Amerikan askeri aracının arasına girmesiyle 16 kişinin öldüğü saldırıyı üstlendi.
Haber: Habertürk
Açıklama kaynağı: Vikipedia