Yemen'de Husi Ensarullah hareketi militanları ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi destekçisi güçler arasındaki çatışmalar ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun hava saldırıları devam ederken, Husiler ön şartsız diyalog çağrısında bulundu.
Husi Ensarullah Hareketi Siyasi Büro Üyesi Muhammed el-Buhayti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'e düzenlenen hava harekatının durdurulması gerektiğini ancak söz konusu durumun diyalog masasına oturmanın şartı olmadığını belirterek, "Tarafları, ön şart olmaksızın, diyalog masasına dönmeye çağırıyoruz. Diyaloğun yeniden başlaması için hava operasyonunun durdurulması şart değil" dedi.
İran'ın Yemen'deki krizin sonlandırılması için gündeme getirdiği 4 maddelik çözüm önerisine de değinen Buhayti, "Bu öneriler, BM Güvenlik Konseyi'ne sunulduğu takdirde Husiler, tutumunu belirleyecek" ifadesini kullandı.
"ÜLKEMDEN AYRILMADIM, AYRILMAYACAĞIM"
Yemen eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, ülkesinden güvenli biçimde çıkma talebinde bulunduğu şeklindeki iddiaları yalanlayarak, "Yemen'den ayrılmadım, ayrılmayacağım" dedi.
Salih, resmi Twitter ve Facebook hesaplarından yaptığı açıklamada, "Cidde, Paris veya Avrupa'nın herhangi bir yerinde kendisine yer aradığı" iddialarının doğru olmadığını belirterek, "Vatanım, benim doğdum yerdir. Ali Abdullah Salih'e ülkenden çık diyecek kişi henüz dünyaya gelmedi, gelmeyecek" ifadesini kullandı.
"DERHAL ATEŞKES İLAN EDİLMELİ"
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Yemen'de tüm taraflara "derhal ateşkes" ilan edilmesi çağrısında bulundu.
Ban, ABD'nin başkenti Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde yaptığı konuşmada, Yemen'deki çatışmalardan Suriye krizine, mültecilerin durumundan şiddet yanlısı aşırılıklar ve terör meselesine, İran'la nükleer uzlaşıdan iklim değişikliği ile mücadeleye kadar dünyanın karşı karşıya olduğu pek çok sorun hakkında açıklamalarda bulundu.
Yemen'in "alevler" içinde olduğunu ifade eden Ban, çatışmaların patlak vermesinden önce bile Yemen'de insani krizin yaşandığına ve son olayların bu acıları daha da katladığına değindi. Ban, "Bu nedenle Yemen'deki tüm taraflarca derhal ateşkes (ilan edilmesi) çağrısında bulunuyorum" dedi.
"Hayat kurtarıcı yardımların Yemen'e ulaştırılması ve gerçek barışı desteklemenin zamanı" olduğunu vurgulayan Ban, "Suudiler, bir siyasi sürecin olması gerektiğini anladıklarına dair bana güvence verdi. Tüm Yemenlileri (bu sürece) iyi niyetle katılmaya çağırıyorum" diye konuştu.
BM'den, Yemen için acil yardım açıklaması
BM, uluslararası topluma, çatışmaların devam ettiği Yemen'deki 7,5 milyon kişi için 273,7 milyon dolarlık acil yardım çağrısında bulundu.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, hava operasyonlarının Yemen'deki 22 vilayetten 18'ini etkilediğini ve ülkenin güneyinde, özellikle de Aden'de yoğunlaşarak devam ettiğini belirtti.
Laerke, "Yemen'de 19 Mart-12 Nisan arasında çıkan çatışmalarda 731 sivil hayatını kaybetti, 2 bin 754 sivil de yaralandı. Yine aynı tarihler arasında 150 bin Yemenlinin yerinden edildi" ifadelerini kullandı.
"OPERASYONLAR DURDURULMALI VE YARDIM GÖNDERİLMELİ"
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan, Yemen'e yönelik "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun derhal durdurulması ve halka yardım gönderilmesi talebinde bulundu.
İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre Zarif, BM Genel Sekreteri Ban ile yaptığı telefon görüşmesinde, küresel ve bölgesel konulara ilişkin fikir alışverişinde bulundu. Zarif, Yemen'de Husilerin ilerleyişinin engellenmesi amacıyla Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun "derhal durdurulması" ve Yemen halkına yardım gönderilmesini talep etti.
İran'ın, Yemen'deki çatışmaların sona erdirilmesi için BM'ye önerdiği 4 maddelik barış planına değinen Zarif, Yemen'deki taraflar arasında kısa sürede diyaloğun sağlanması gerektiğini, ülkesinin de Yemen'deki krizin çözümü için hazır olduğunu belirtti.
"HUSİLER, YEMEN'DE DARBE GİRİŞİMDE BULUNARAK BÜYÜK BİR SUÇ İŞLEDİ"
Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ali Muhyiddin el-Karadaği, Husilerin Yemen'de darbe girişiminde bulunarak büyük bir suç işlediklerini söyledi.
Karadaği, Irak'ın Süleymaniye kentinde kurucusu olduğu "İnsani Gelişim Üniversitesi'ndeki" ofisinde AA muhabirine bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdi.
Yemen'de başlayan iç savaşın bir mezhepsel boyuta ulaşmaması için çaba sarf ettiklerinin aktaran Karadaği, "Husiler, halk tarafından seçilmiş olan hükümete darbe yaptı. Bu yapılan tamamen büyük bir siyasi suçtur ve hiç bir karşılığı yoktur. Bununla da yetinmediler, tüm Yemen'i kontrol etmeye kalkıştılar" dedi.
Bir ülkedeki siyasi farklılıkların olmasının çok normal olduğunu kaydeden Karadaği, "Ancak farklılıkların çatışmalara malzeme yapılması ve özellikle mezhepsel bir boyuta taşınması tehlikelidir. Bana göre Yemen'de meydana gelen siyasi bir çatışmadır. Hepimiz çok iyi biliyoruz Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin hükümeti resmi ve güven oyu almış bir hükümettir. Husiler dahi bu hükümete onay verdi. O ülkedeki tüm etnik unsurlar destek verdi ve seçimlerde çoğunluk oyu alarak iş başına geldi. Daha sonra Husiler, halk tarafından seçilmiş olan hükümete darbe yapmakla yetinmedi tüm Yemen'i kontrol ettiler. Körfez ülkelerinin de demokrasi ile iş başına gelen kardeşlerine yardım etmesi gayet normaldir. Biz bu konuda Husilerin geri çekilmesini ve tekrar yerlerine dönmelerini istiyoruz. Hak ve hukukları ne ise onların yanında oluruz" diye konuştu.
Pakistan, BMGK'nın Husilere silah ambargosu kararını uygulayacak
Pakistan, Yemen'de Husiler ile eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarına silah satışını yasaklayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararına uyacağını bildirdi.
Pakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Pakistan'ın 14 Nisan'da BMGK tarafından Yemen hakkında kabul edilen tasarıyı uygulamaya koymak için uluslararası sorumluluğu gereğince tüm adımları atacağı belirtildi.
Yemen'de Husilere karşı hava harekatını yürüten koalisyon ülkelerince hazırlanan ve Ürdün tarafından BMGK'ya sunulan karar tasarısı 14 Nisan'da kabul edilmişti.
Tasarıda, Husilerden koşulsuz olarak şiddeti bırakmaları, ele geçirdikleri bölgelerden çekilmeleri, el koydukları askeri malzemeleri iade etmeleri, siyasi tutukluları ve çocuk askerleri hemen salıvermeleri istenmiş, eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in oğlu Ahmed Ali Salih ile Husi liderlerinden Abdulmelik el-Husi'ye doğrudan ya da dolaylı silah temini, satışı ve transferi yasaklanmıştı.
Koalisyon güçlerinin hava saldırıları
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Yemen'in Taiz kentinde hava saldırıları düzenlediği bildirildi.
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, koalisyon güçleri, Taiz kentinde Husilere ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarına ait mevzilere hava saldırıları düzenledi. Saldırılarda, kayıp olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.
El-Kaide, Reyan Havaalanı'nı ele geçirdi
Yemen'in Hadramevt iline bağlı Mukalla ilçesinde bulunan havaalanının El-Kaide örgütü tarafından ele geçirildiği belirtildi.
Emniyet kaynaklarından alınan bilgilere göre, El-Kaide militanları, Mukalla'daki Reyan Havaalanı'nı direnişle karşılaşmaksızın kontrol altına aldı. Militanların, havaalanı içerisinde bulunan hava kuvvetlerine ait askeri karargah yerleştiği, ayrıca bir petrol istasyonunu ele geçirdiği belirtildi.
Mısır, hava ve kara gücü gönderdi
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Yemen'deki Husi Ensarullah hareketine karşı başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonuna katılmak üzere hava ve kara gücü gönderdiklerini belirtti.
Mısır resmi haber ajansı MENA'da yayımlanan açıklamasında Sisi, "Kararlılık Fırtınası operasyonuna katılmaları için hava ve kara gücü gönderdik. Diğer kuvvetlerin gönderilmesi durumunda da bu durum açıklanacaktır" ifadelerini kullandı.