155 kişinin öldüğü saldırıların ardından ilk olarak Fransa, Rusya, AB ve Pakistan'dan tepki geldi.
AB Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İsrail'i hedef alan roket saldırılarının ve İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanının hemen durdurulmasını istedi.
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Fransa'nın İsrail'in güneyi ve Gazze Şeridi'ndeki şiddetin artmasından büyük endişe duyduğu belirtilerek, "durumu bu noktaya getiren sorumsuz provokasyonlar ve orantısız güç kullanımı" kınandı.
Açıklamada, ölen masumlar ve ailelerine baş sağlığı dilendi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik "geniş çaplı operasyonu" durdurması istenirken, Hamas'tan da İsrail topraklarını hedef alan roket saldırılarına son vermesi çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, şimdiden çok sayıda sivilin ölmesine ve Filistin halkının acı çekmesine neden olan Gazze'ye yönelik geniş çaplı operasyonların hemen durdurulması gereğine işaret edildi.
Rusya ayrıca Hamas'a İsrail'e yönelik roket saldırını durdurma çağrısında bulundu.
AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, sözcüsü aracılığıyla, Gazze'de acil ateşkes çağrısında bulundu.
Solana'nın sözcüsü, Gazze'deki olaylardan endişe duyulduğunu, tarafların itidalli olmaları gerektiğini söyledi. Sözcü, ateşkesi yenilemek için "her şeyin yapılması" gerektiğini ifade etti.
ABD 'SALDIRIYI DURDUR' DEMEDİ
İsrail'e hava saldırılarını durdurma çağrısında bulunmayan Beyaz Saray ise, İsrail'in Hamas'a yönelik saldırılarında sivillerin hedef alınmamasını istedi.
ABD, "şiddetin sona ermesini istiyorsa" Hamas'ın roket saldırılarını durdurması gerektiği açıklamasında bulundu.
İngiltere, İsrail'in saldırılarından "derin endişe" duyduğunu belirterek, İsrail hükümetinden "son derece ölçülü" olmasını istedi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, İsrail'e yönelik roket saldırılarının da hemen durdurulması çağrısında bulundu.
TAHRAN: KABUL EDİLEMEZ
İran ise, "Siyonist rejimin Gazze'deki sivilleri hedef alan geniş çaplı saldırısını şiddetle kınıyoruz" açıklamasında bulunarak, masum insanlara karşı saldırıların kabul edilemeyeceğini bildirdi.
Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari de bölgenin karşı karşıya olduğu sorunların tek çözüm yolunun "diyalog" olduğuna işaret etti.
Zerdari, Pakistan'ın suikasta kurban giden eski Başbakanı Benazir Butto'yu ölümünün birinci yıl dönümünde anma töreninde yaptığı konuşmada, "Diyalog en iyi silahımız" diye konuştu.
Mısır da, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarını kınadı.
Mısır Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, saldırıların kınandığı belirtildi ve can kaybından İsrail sorumlu tutuldu.
Açıklamada, Mısır'ın ortalığı yatıştırmak ve Filistinli örgütler arasında uzlaşma sağlamak için çabalarına devam edeceği bildirildi.
İsrail'in olası bir saldırı öncesinde uyarıldığı kaydedilen açıklamada, her iki tarafa itidal çağrısında bulunuldu.
SINIRA EK GÜVENLİK
Bu arada, adının açıklanmasını istemeyen bir Mısırlı güvenlik yetkilisi, Mısırlı yetkililerin İsrail'in saldırılarının ardından Gazze Şeridi sınırına yaklaşık 500 polis gönderdiğini söyledi.
Kuzey Sinai Valisi Abdülfadıl Şuka da Gazze Şeridi sınırındaki Refah geçiş noktasına 6 ambulans gönderildiğini açıkladı.
Şuka, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in Filistinli yaralıların tedavi edilebilmesi için Refah sınır kapısının açılması emri verdiğini belirtti.
ARAP BİRLİĞİ ACİLEN TOPLANIYOR
Arap Birliği'nin, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarının ardından acilen toplanacağı açıklandı.
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İsrail saldırıları karşısında ortak bir tutum belirlemek üzere birlik üyelerinin yarın veya ertesi gün Kahire'de toplanacağını söyledi.
KADDAFİ ARAP LİDERLERİYLE GÖRÜŞTÜ
Libya lideri Muammer Kaddafi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne hava saldırıları düzenlemesinin ardından Arap liderleriyle görüştü.
Libyalı üst düzey bir yetkili, "Kaddafi'nin İsrail'in Gazze'deki kasaplığının ardından sert ve ciddi bir tutum belirlemek üzere Arap liderleriyle temasa geçtiğini" belirtti