Stoltenberg, "Rusya nükleer savaşın kazananı olmayacağını anlamalı." dedi. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine dair de açıklamalarda bulunan Stoltenberg, işbirliği ve anlaşmalardan dolayı da Türkiye'ye takdirlerini sundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, gazetecilerin sorularını cevapladı. NATO üyeliği için başvuruda bulunan İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye ile gerçekleştirdiği üçlü muhtıranın gerekliklerini yerine getirdiğini belirten Stoltenberg, ''Artık tam üyelik zamanı gelmiştir, üyeliklerinin en kısa sürede onaylanmasını bekliyorum. Şimdiden muhtıra uygulanmaya başladı. İsveç ve Finlandiya, NATO üyesi olduktan sonra da işbirliğini sürdürecek. İki ülkenin tam üyeliği hem onlar hem NATO hem de Türkiye için iyi olacak. Kolay müzakereler olmadı Madrid'de saatler süren toplantılar yaptık. Finlandiya İsveç ve Türkiye'yi anlaşmalardan dolayı takdir ediyoruz.'' dedi.
TAHIL ANLAŞMASI SAVAŞ BOYUNCA RİSK ALTINDA
Türkiye'nin liderliğinde imzalanan Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nı Rusya'nın geçtiğimiz haftalarda askıya alması ve yeniden Türkiye'nin arabuluculuğuyla anlaşmaya dönmesi üzerine de açıklamalar yapan Stoltenberg, savaş sürdüğü sürece anlaşmanın risk altında olduğunu söyledi:
''Savaş devam ettikçe riskler sürecek. Açlıkla mücadele için Ukrayna tahılının dünyaya ulaşmayı sürdürmesi gerekiyor. Bunun için Putin savaşa son vermeli. Savaş ortamında tahıl anlaşması son derece büyük önem taşıyor.. Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tahıl anlaşmasının sağlanması ve yeniden uygulanması için çabalarından dolayı takdir ve teşekkürlerimi sunuyorum. Rusya'nın Ukrayna'da nükleer silah kullanma riski düşük ancak sonuçları çok büyük olacaktır bu nedenle çok ciddiye alıyoruz.''
''Rusya sorumsuzca ve pervasızca davranıyor. Nükleer silahlar çatışmanın doğasını değiştirecektir. Nükleer savaşın kazananı olmayacaktır. Bu mesajı net biçimde veriyoruz. Rusya'nın nükleer duruşunda değişiklik yok.''
''TÜRKİYE VE ERDOĞAN ÖNEMLİ BİR ROL OYNUYOR''
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret etme sebebinin önemli konuları ele almak olduğunu belirten Stoltenberg, Türkiye'nin özellikle tahıl sevkiyatında oynadığı rolün ne kadar önemli olduğunu ifade etti:
''Türkiye ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli bir rol oynuyor. Özellikle de savaşın ortaya çıkardığı kötü sonuçların azaltılmasında bu noktada Türkiye'nin yapmış olduğu tahıl koridoru anlaşmasına ara buluculuk ve bu sayede Ukrayna tahılının tüm dünyaya ihraç edilmesi bu gerçekten çok önemli bir adımdı ve Türkiye'nin oynadığı rolün ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu.''
''NÜKLEER SAVAŞIN KAZANANI YOKTUR''
Tahıl koridoru anlaşması konusunda Türkiye'nin ve Sayın Erdoğan'ın oynamış olduğu ara buluculuk rolü ve göstermiş olduğu çabayı takdirle karşılıyoruz. Bizim görmüş olduğumuz şey şu: Ukrayna'da Rusya tarafından özellikle oldukça tehlikeli bir nükleer retorik şu anda Rusya liderliği ve Putin bunu ortaya koyuyor. Nükleer bir savaşın kazananı yoktur bunu her zaman dile getiriyoruz. Dolayısıyla bir nükleer savaş çıkmamalıdır. Bu Moskova'nın takip ettiği bu retorik tehlikenin hiçbir şekilde nükleer silah kullanılmamalı, kullanılması halinde buradaki çatışmanın özelliği, niteliği değişir. Bu bağlamda da uluslararası camia da çok açık bir şekilde bunu ifade etti. Nükleer silahlar hiçbir zaman kullanılmamalı.
''UKRAYNA'NIN MEŞRU MÜDAFAA HAKKINI KULLANMASINI SAĞLIYORUZ''
Diğer taraftan da bir NATO üyesi olarak şunu da görmemiz lazım şu anda Ukrayna'da bir savaş var Başkan Putin'in başka bir ülkeyi işgal etme kararından sonra meydana gelen bir savaş. Askeri ve ekonomik desteğimizi Ukrayna'ya veriyoruz. Rusların bu saldırısına karşı Ukrayna'nın meşru müdafaa hakkını kullanmasını sağlıyoruz.
YUNANİSTAN'IN EGE'DEKİ PROVOKASYONLARI
Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki provokasyonları hakkında da açıklamalarda bulunan Stoltenberg, iki ülkenin sorunlarının müttefikli ruhu içinde çözeceklerine inandığını belirtti:
''Türkiye ve Yunanistan çok kıymetli NATO üyesi ülkeler. Bizim ortak güvenliğimiz ve savunmamız için biz birlikte zaten birçok bağlamda çalışıyoruz. NATO içerisinde günlük bir işbirliğimiz var zaten. NATO'nun operasyonlarında da yan yana görev alan ülkeler. Tabiki fikir ayrılıkları olacaktır. Ben her iki ülkeyi de bu farklılıkları iyi işbirliği ve müttefiklik ruhu içerisinde çözmelerini beklerim. Bu bağlamda gerilimlerin azaltılması ve bu fikir ayrılıkların çözülmesi lazım.''