ABD Başkanı Obama, Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein ile Beyaz Saray'da görüştü.
ABD Başkanı Barack Obama, "Sein'e, Myanmar'daki Müslüman toplumlara yönelik şiddete yönelik derin kaygımızı dile getirdim. İnsanların yerinden edilmesi, onlara yönelik şiddet son bulmalı. İnsanların ihtiyaç duyduğu yardımları alması ama bundan da önemlisi hakları ve haysiyetlerinin uzun vadede tanınmasının sağlaması için Myanmar hükümeti ve uluslararası toplumla elimizden gelen her şekilde birlikte çalışmaya hazırız" dedi.
Başkan Obama, Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein ile Beyaz Saray'da görüştü. Görüşme sonrasında iki lider, Oval Ofis'te açıklama yaptı.
Obama, geçen yıl ilk ABD başkanı olarak Myanmar'a yönelik tarihi ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bugün de Sein'in neredeyse 50 yıl sonra ABD'yi ziyaret eden ilk Myanmar lideri olduğunu kaydetti.
Bu yaklaşık 50 yıllık zaman diliminde iki ülke arasında karşılıklı önemli gerginliklerin yaşandığını hatırlatan Obama, Sein'in ülkeyi siyasi ve ekonomik reform yoluna sokmasının ilişkilerde değişime neden olduğunu kaydetti.
Obama, Myanmarlı muhalif lider Aung San Suu Çi dahil siyasi mahkumların serbest bırakılması ve siyasi sürece dahil edilmesi gibi istikrarlı ilerlemeler sağlandığını hatırlatarak, güvenilir seçimler ve Myanmar'daki tüm grupları daha çok temsil eden ve kapsayan bir yöne doğru adımların atıldığını gördüklerini dile getirdi.
Obama, Sein'in ayrıca ülke içinde uzun süredir var olan etnik çatışmaları çözüme kavuşturma yolunda gerçek çabalar gösterdiğini ve Myanmar halkının haklarına saygı gösteren yasaların tesis edilmesi ihtiyacını gözettiğini anlatarak, şunları söyledi:
"Myanmar içindeki bu politika değişikliklerinin neticesi olarak ABD, Myanmar üzerindeki yaptırımları gevşetebildi ve dünya genelindeki birçok ülke de ABD'yi izledi. Bu, aynı zamanda, ABD, diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlara, Myanmar halkı için somut sonuçlar üretecek geniş temelli bir ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesine nasıl yardım edilebileceği konusunda Myanmar hükümetiyle temasa geçme imkanı tanıdı."
Obama, bunun uzun bir süreç olduğunu ve yapılması gereken çok şey bulunduğunu belirterek, Sein'in görüşmeleri sırasında daha fazla siyasi mahkumun serbest bırakılmaya devam edeceği, zaten hayata geçirilen bazı siyasi reformların kurumsallaştırılmasının sağlanacağı, hukukun üstünlünün, gelecekte de devam etmesi için sistemli hale getirileceği ve var olan etnik çatışmaların sadece bir ateşkesle değil tüm bu toplumların siyasi sürece dahil edilmesiyle çözüleceği bir sürecin olacağı yönündeki niyetini gösterdiğini söyledi.
Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sein'e Myanmar'daki Müslüman toplumlara yönelik şiddete yönelik derin kaygımızı dile getirdim. İnsanların yerinden edilmesi, onlara yönelik şiddet son bulmalı. İnsanların ihtiyaç duyduğu yardımları alması ama bundan da önemlisi hakları ve haysiyetlerinin uzun vadede tanınmasının sağlaması için Myanmar hükümeti ve uluslararası toplumla elimizden gelen her şekilde birlikte çalışmaya hazırız.
Devlet Başkanı Sein'e söylediğim gibi, başarılı olan ülkeler tüm halkının haklarına saygı duyan ve yeteneklerininden istifade eden ülkelerdir. Şuna eminim ki, eğer Myanmar bu reçeteyi takip ederse, sadece başarılı bir demokrasi olmakla kalmayacak, aynı zamanda büyüyen bir ekonomi olacak."
Obama, "Myanmar'ın yeni bir yöne yönlendirilmesindeki liderlik çabalarınızı tekdir ediyorum. ABD, uzun ve bazen zor ancak nihayetinde doğru yol olduğunu bildiğim bu süreçte, ABD'nin size yardım için her türlü çabayı göstereceğini bilmenizi isterim" diye konuştu.
Sein de reformların ele alınması için Obama'nın davetine teşekkür ederek, Myanmar'ın daha öğrenmesi gereken demokratik süreçler bulunduğunu ve önünde önemli zorlukların olduğunu söyledi.
"Bu çok zorlu bir görev" diyen Sein, ülkesindeki yoksulluğa işaret ederek, ABD dahil uluslararası toplumun yardım ve anlayışına ihtiyaçları olduğunu kaydetti.