Güneydoğu Asya ülkelerinden Myanmar'ın güneyini vuran tropik Nargis kasırgasında hayatını kaybedenlerin sayısının 10 bini geçtiği, yüz binlerce kişiyi evsiz bıraktığı bildirildi.
Myanmar Dışişleri Bakanı Nyan Win, yabancı diplomatlarla dün yaptığı toplantıdan sonra devlet TV'sinde konuşurken, Son gelen bilgilere göre, 10 binden fazla insan hayatını kaybetti dedi. Devlet televizyonu, hızı saatte 200 kilometreye çıkan kasırgada yaklaşık 3 bin kişinin de kaybolduğunu duyurdu.
Nyan Win'den brifing alan yabancı diplomatlardan birisi BBC'ye, Dışişleri yetkililerinin kendilerine, kasırga faciasında yaşamını yitiren 10 bin kişinin yanı sıra 3 bin kişinin de kaybolduğu bilgisini verdiklerini anlattı.
Yangon yönetimi, BM yardımına dün izin verdi. Dünya Gıda Programı sözcüsü Paul Risley, Myanmar'daki cuntanın, kasırgadan etkilenen yüz binlerce kişiye acil yardım gönderilmesine izin verdiklerini açıkladı.
Felaketin görünen yüzü
Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, geçen cumartesi Bengal Körfezi'nden Myanmar'ı vuran kasırganın yüz binlerce kişiyi evsiz ve susuz bıraktığını açıkladı. Yollardaki hasar ve telefon sistemlerindeki arıza nedeniyle felaketten etkilenenlerin sayısı henüz tam olarak saptanamıyor. Felaket bölgesindeki binaların yüzde 50'sinin yıkıldığı ya da büyük hasar gördüğü belirtiliyor.
Devlet televizyonu, İrravaddi Deltası'nda yerle bir olan Yangon, Bogalay ve Labutta bölgeleriyle Haing Gyi adasında on binlerce kişinin ölmüş olabileceğini bildirdi. Pirinç yetiştirilen İrravaddi Deltası'nı vuran kasırganın ardından yardım örgütleri acil yardım çalışmalarına başlarken, kasırganın yol açtığı hasar tespit edilmeye çalışılıyor.
Yardımlar yetersiz
Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı, BM ajansları ve uluslararası yardım örgütlerinin bulunduğu birçok kuruluş, kasırganın etkilediği bölgelerde yardım faaliyetlerine başladı. BM'nin Tayland'ın başkenti Bangkok'taki afet merkezinden Richard Horsey, yüz binlerce kişinin barınak ve temiz su ihtiyacı içinde olduğunu ancak şimdilik tam sayıyı bilmediklerini söyledi.
Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı sözcüsü Michael Annear, evsiz kalanlara malzeme, çatıları yıkılanlarla plastik örtü, su arıtma tabletleri, 5 bin litre içme suyu, ocak, cibinlik, battaniye ve kıyafet dağıttıklarını ancak çok daha fazla yardıma ihtiyaç olacağını kaydetti. 46 yıldır iktidarda bulunan askeri yönetim ise kasırganın neden olduğu felaketin ardından yardım çağrısında bulunmadı. Hükümet 5 yeri afet bölgesi ilan etmekle yetindi.
Kasırga felaketine rağmen Myanmar'da yeni anayasa için referandumun planlandığı gibi 10 Mayıs'ta yapılacağı bildirildi.
Hükümetin açıklamasında, referanduma birkaç gün kaldığı ve halkın sabırsızlıkla oy kullanmayı beklediği ileri sürüldü. Myanmar'da anayasa referandumunun ardından 2010'da genel seçimlerin yapılacağı açıklanmıştı.
EVSİZ VE SUSUZ
Kasırga özellikle Yangon, Bogalay ve Labutta bölgeleriyle Haing Gyi adasında etkili oldu. Evsiz kalanlar Budist tapınaklarına yerleştirilirken halk susuzluk ve açlığa karşı kuyruklarda.
İşte en ölümcül kasırga ve tayfunlar
1991 Bangladeş kasırgası
Bangladeş / 138 bin 866 ölü
1998 Mitch kasırgası
Honduras, Nikaragua / 18 bin 277 ölü
1999 Orissa Kendrapara kasırgası
Hindistan / 9 bin 803 ölü
2007 Sidr kasırgası
Bangladeş, Hindistan / 4 bin 140 ölü
2005 Katrina tayfunu
ABD (Louisiana, Mississippi) / 1836 ölü (en az)