Rus uçaklarından provakosyon!

Rusya'ya ait iki uçağın dün önce Finlandiya daha sonra da Japon Denizi'nde Kore hava sahasını ihlal ettikleri bildirildi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya Deniz Devriye Kuvvetleri'ne ait iki adet İL-38 tipi uçağın Kore'nin

Rusya'ya ait iki uçağın dün önce Finlandiya daha sonra da Japon Denizi'nde Kore hava sahasını ihlal ettikleri bildirildi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya Deniz Devriye Kuvvetleri'ne ait iki adet İL-38 tipi uçağın Kore'nin Ulleung-do adası üzerinde Kore Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ni ihlal ettiği duyuruldu.
 
Rus uçaklarının, Kore Hava Kuvvetleri'ne ait iki adet F-15K tarafından uyarılması sonucu geri çekildiği bildirildi ayrıca Rus uçaklarının Kore'nin Ulleung-do adası üzerindeki Kore Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ni (KADİZ) sene başından itibaren 20 kez ihlal ettiği kaydedildi.
 
Aynı konuyla ilgili bir açıklama da Finlandiya Savunma Bakanlığı'ndan yapıldı. Açıklamada, Rusya'ya ait iki uçağın  iki saat aralıklarla Finlandiya'nın hava sahasına girdiği söylendi.
 
Ardı ardına yaşanan bu gelişmeler son dönemde Rusya savaş uçaklarının yapmış oldukları diğer sınır ihlalerini akla getirdi. Geçtiğimiz ay içerisinde Rusya savaş uçaklarının Ukrayna, Hollanda ve İngiltere hava sahalarını da ihlal ettikleri bildirilmişti. 
 
PROVOKASYON VE GÜÇ GÖSTERİSİ
 
26 Nisan'da ABD'li savunma yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Rusya savaş uçaklarının, aynı gün içinde birkaç kez Ukrayna hava sahasına girdikleri bildirilmiş, bu durum bölgede artan tansiyonu provoke eden bir gelişme olarak nitelendirilmişti. ABD’li savunma yetkilileri, bunun güç gösterisi amacı taşıyor olabileceğini söylemişti.
 
26 Nisan'dan bir gün önce de bu defa iki Rus bombardıman uçağı, Kuzey Denizi'nde NATO üyesi Hollanda ve İngiltere'nin hava sahalarını ihlal etti. Hollandalı komutan Wilko Ter Horst, 2 Rus bombardıman uçağı "Tupolew Tu-95"in Kuzey Denizi'nde Hollanda hava sahasını yarım mil ihlal ettiğini bildirdi. İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Rusya'ya ait iki savaş uçağı uzun süre uluslararası hava sahasında kaldıktan sonra üslerine döndü" denildi. 
 
Rusya savaş uçaklarının sabıkası, bu olaylarla da sınırlı değil. Geçtiğimiz yıl içerisinde Japonya hava sahası da aynı şekilde ihlale uğramıştı. Japonya Savunma Bakanlığı, Rus uçaklarının 2013 yılı Şubat ayı içerisinde Hokkaido adası açıklarında birkaç saniye Japonya'nın hava sahasında kaldığını belirtmişti. 
 
TÜRKİYE HAVA SAHASI DA İHLAL EDİLMİŞTİ
 
Rusya, geçtiğimiz yıl Ekim ve Kasım aylarında sık sık Türkiye-Gürcistan bölgesinde de taciz uçuşları yapmıştı. 
 
22 Ekim günü Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait bir IL-20 tipi uçak Karadeniz'de Türkiye-Gürcistan sınır bölgesinden, Türkiye-Bulgaristan sınır bölgesine kadar kıyılarımıza paralel uçtu. Türk Hava Kuvvetleri de olası bir ihlali engellemek için 2 F-16'ya acil kalkış emri verdi.
 
24 ve 26 Ekim'de de benzer olaylar tekrarlandı. İki günlük periyotların ardından 3 Kasım günü, Rus uçağı bir kez daha Gürcistan tarafından gelerek Türkiye kıyılarına ortalama 15 deniz mili mesafede uçuş yaptı. Türk savaş uçakları yine Bulgaristan sınırına kadar kendisini izledi.
 
6 Kasım tarihinde gelişme birebir tekrarlandı. Bir Rus İL-20 uçağı Türk hava sahasına paralel bir uçuş sergiledi ve yine hava kuvvetleri tarafından karşı devriye uçuşu ile izlendi.
 
RUSYA'NIN AMACI NE?
 
Uzmanlar Rusya'nın bu hamlelerini provokasyon ve güç gösterisi olarak tanımlıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.  Nurşin Ateşoğlu Güney de 90’lı yıllardan itibaren algılanmaya başlanan “daha saldırgan ve iddialı Rusya” tehditi ifadelerinin yeniden gündeme geldiğini söylüyor. 
 
Bu sürecin Ukrayna sorunu ile başladığını belirten Prof. Dr. Ateşoğlu, batılı ülkelerin Ukrayna politikası nedeniyle Rusya'ya uyguladıkları yaptırımların Rusya tarafından soğuk savaş tehditi olarak algılandığını ve Rusya'nın hava sahası ihlallerinin bu sürecin yansıması olduğunu kaydetti. 
 
Ateşoğlu, “Ukrayna meselesi üstünden yaşananlar ve onun sonrasında batının uyguladığı yaptırımlar Rusya tarafından soğuk savaş retoriği biçiminde algılandı. Hava sahası ihlallerinin ortaya çıkması daha çok bu sürecin bir yansımasıdır” dedi.
 
NATO'nun müttefiklerinin güvenliğinin arkasında durduğunun mesajını vermek istemesi, bunun üzerine bazı bölgelere askeri birliklerini konuşlandırması ve tatbikat hazırlıkları Rusya tarafından tehdit olarak algılandı. Ancak Ateşoğlu'na göre ne NATO ne de Rusya birbirlerini tam olarak karşılarına almaya cesaret edemez. “Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı silahlı müdahalede bulunmak gibi bir niyetinin bulunmadığı bir gerçek. Rusya'nın da böyle bir niyeti olduğunu düşünmüyorum” diyen Ateşoğlu bunun nedeninin taraflar arasındaki karşılıklı ekonomik bağımlılık olduğunu ve bu bağımlılığın gerginliğin daha da tırmanmasına engel olacağını ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri