ABD Başkanı Donald Trump'ın önümüzdeki saatlerde ülkenin Meksika sınırına duvar inşaa edilmesi için ulusal acil durum ilan edeceği belirtildi.
Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell yaptığı açıklamada, Trump'ın hükümetin bir kez daha kapanmaması için sunulan bütçe yasasını imzalayacağını ancak aynı anda ulusal acil durum ilan edeceğini söyledi.
McConnell'ın ardından Beyaz Saray da Trump'ın ulusal acil durum ilan edeceğini açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, yaptığı açıklamada, "Başkan bir kez daha sözünü tutarak duvarı inşa edecek, sınır koruyacak, ülkemizin güvenliğini sağlayacak" ifadelerini kullandı.
Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Trump'ın acil durum ilanına karşı yasal yollara başvuracağını duyurdu.
ABD hükümeti yılbaşında Trump'ın duvar inşası için istediği 5.7 milyar dolarlık fon bütçede yer almadığı için 35 gün kapalı kalmıştı.
Yaşanan krizi çözmek için Cumhuriyetçiler ve Demokratlar bir komisyon oluşturarak, bir sınır güvenliği yasası için anlaşmaya varmışlardı.
Düzenlemede ABD-Meksika sınırına 90 kilometrelik bariyer inşası için 1.3 milyar dolar ayrılması öngörülmüş ve diğer bazı güvenlik önlemleri için de ödenek ayrılmıştı. Trump'ın acil durum ilan ederek duvarın inşası için askeri ödeneği kullanması bekleniyor.
DUVARIN FİNANSMANI İÇİN 'ACİL DURUM'
Trump'ın "ulusal acil durum" adımı Amerikan medyasında tartışmalara neden olurken, bazı uzmanlar Trump'ın tartışmalı bir konuda acil durum ilan etmesinin Anayasal olarak sorunlu olduğunu iddia ediyor.
Kongreden Meksika sınırına duvar örülmesi için istediği bütçeyi alamayan Trump'ın "sınır güvenliği konusunda ulusal acil durum" ilan ederek söz konusu duvarın finansmanını temin etmesi bekleniyor.
ABD Başkanı Trump'ın, ABD-Meksika sınırına 5,7 milyar dolar bütçe gerektiren bir duvar örülmesini istemesi, Kongredeki Demokratların da buna izin vermemesi üzerine ABD federal hükümeti 22 Aralık 2018-25 Ocak 2019 tarihleri arasında 35 günlüğüne kapanmıştı.
Daha sonra Temsilciler Meclisi ve Senatodan geçen üç haftalık harcamalar yasası, Trump tarafından imzalanarak yürürlüğe girmiş ve Amerikan federal hükümetinin tarihinde gördüğü en uzun süreli kapanma dönemi sona ermişti.
Trump, Kongrenin sınır güvenliği konusunda adil bir uzlaşmaya varamaması durumunda hükümetin 15 Şubat'ta yeniden kapanacağını ya da kendisinin başkanlık yetkilerini kullanarak "acil durum" ilan edeceğini açıklamıştı.