Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu'nun (TADF) bu yıl düzenlediği 31. Türk Günü Yürüyüşü ve Festivali, geçtiğimiz senelere nispeten daha başarılı geçti. Yürüyüşe çoluk çocuk ellerinde bayraklar ile gelen binlerce Türk, özellikle Mehteran takımına büyük sevgi gösterisinde bulundu.
Etkinliğin yürüyüş kısmı yaklaşık 2 saat sürdü. Türk derneklerinin yanı sıra kardeş ve akraba toplulukların temsilcileri de kortejde yer aldı. Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı'na bağlı Mehteran takımının yürüyüşü, yalnızca Türklerin değil o sırada bölgeden geçen Amerikalıların da ilgisine mazhar oldu.
Bu yıl Türk Günü yürüyüşüne renk katanlar arasında Kızılderililer de vardı. Yaptıkları danslar ve yerel kıyafetleri ile dikkat çeken Amerikan yerlilerine Türkiye'den etkinlik için gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da yakın ilgi gösterdi. Saçları uzun bir Kızılderili erkek çocuğunu kucağına alıp kız diye seven Bozdağ'a, kucağındaki çocuğun erkek olduğu hatırlatılınca gülmekten kendisini alamadı.
Yürüyüşün sona ermesinin ardından resmi heyette yer alan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, TADF Başkanı Ali Çınar, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, New York Başkonsolosu Levent Bilgen, KKTC'nin New York Temsilcisi Büyükelçi Hilmi Akil, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafsar ve heyetteki diğer yetkililer, Türk Günü Festivali'ne katılmak üzere Dag Hammarskjold Parkı'na geçti.
Etkinliğin festival bölümüne Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da eşi Zeynep Babacan ile katıldı. Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz de festivalde yer aldı. Bozdağ, binlerce insanın katıldığı etkinlikte ABD'de yaşayan Türklere birlik çağrısında bulundu. Bozdağ şöyle konuştu: "ABD'deki Türk toplumunun gelenekselleşmiş bulunan 31. Türk Günü Yürüyüşü'nü beraber kutladık. Bugün yürüyüşte gördüklerimi sizlerle paylaşmak isterim. Yürüyüşe katılanlara baktığımda sadece Türkiye'den gelen Türkler değil, bunun dışında Türk dünyasının dört bir yanındaki Türklerin katıldığı, sadece bunların değil akraba toplulukların da bizimle beraber yürüdüğünü gördüm" dedi.
BOZDAĞ: ARTIK YURT DIŞINDA YAŞAYAN Türkler OY KULLANABİLECEK
TADF'nin hem Türk dünyasını hem de akraba topluluklar arasında bir yakınlaşma sağlamasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Bozdağ, "Bunu başaran sizlere buradan teşekkür ediyorum. Birliğin olduğu yerde hayata faydalı sonuçlar olarak yansır. Nerede birlik varsa orada başarı vardır" diye konuştu.
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının artık bulundukları ülkelerde Türkiye'deki seçimler için oy kullanabileceklerini anlatan Bozdağ, "İnşallah 2014'te Cumhurbaşkanlığı seçimini yapıyoruz. İnşallah 2015'te milletvekilliği seçimi olacak. ABD'de yaşayan vatandaşlarımız gibi diğer yabancı ülkelerde yaşayan tüm vatandaşlarımız Türkiye'de mahallesindeki sandıkta nasıl oy kullanıyorsa öyle oy kullanma imkanı bulacak" şeklinde konuştu.
BABACAN: SİYASETE ATILIN
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan festivale katılan Türklere özellikle siyasete atılmaları konusunda tavsiyede bulundu. Amerika'da yaşayan Türklerin kültürel ve sosyal hayata girerek yaşadıkları topluma entegre olmalarının çok önemli olduğuna işaret eden Babacan, "Ancak diğer yandan kendi aranızdaki birlik beraberlik de önemli. Sizler ne kadar birbiriniz ile dayanışma içinde olursanız o kadar güçlü olacaksınız" dedi.
Türk insanını, Amerikan siyasetine bu zamana kadar hep uzakta durmakla eleştiren Babacan, toplulukların haklarını en iyi şekilde alabildikleri alan olarak siyaseti işaret etti. "Bugün neden Washington'da Temsilciler Meclisi'nde neden bir Türk vatandaşımız yok" diye soran Babacan, bunun için çalışmak gerektiği tavsiyesinde bulundu. Avrupa'da yaşayan Türklerin her geçen yıl siyasette daha etkin hale gelmeye başladığını belirten Babacan, önümüzdeki 10 yıl içinde Temsilciler Meclisi'nde birkaç tane Türk görebileceklerine inandıklarını aktardı.