Yok böyle dolandırıcılık

Tarihin en büyük bankacılık sahtekârlığını bir Fransız broker yaptı... Societe Generale'i 7 milyar dolar zarara uğatan Kerviel'i son krizdeki telaşı ele verdiFransa'nın ikinci büyük bankası Societe Generale, 7.14 milyar dolarlık dolandırıcılığa maruz kald


Tarihin en büyük bankacılık sahtekârlığını bir Fransız broker yaptı... Societe Generale'i 7 milyar dolar zarara uğatan Kerviel'i son krizdeki telaşı ele verdi

Fransa'nın ikinci büyük bankası Societe Generale, 7.14 milyar dolarlık dolandırıcılığa maruz kaldı. Tarihteki en büyük dolandırıcılık olarak gösterilen olay, 31 yaşındaki Jerome Kerviel adlı yatırım danışmanı tarafından gerçekleştirildi. Future piyasalarda bir dizi yatırımını yönlendiren, broker kontrolsüz biçimde bankanın 7.14 milyar dolar zarar etmesine neden oldu. CEO Daniel Bouton yaptığı açıklamada söz konusu yatırım danışmanın “Motivasyonları ve aldığı irrasyonel kararlarla kendisine yönelik direkt bir kazancının olmadığını ama bankaya zarar verdiğini” açıkladı.

YA BATAR YA EL DEĞİŞTİRİR!

Banka zaten son dalgalanmada 2 milyar euronun üzerinde zarara girmişti. Bu zarar üzerine gelen skandal yaraya tuz biber ekti. Paris merkezli bankanın 5.5 milyar euro (8.02 milyar dolarlık) yeni finansman ihtiyacının ortaya çıktı. Gelişme üzerine Societe Generale hisseleri yüzde 5.5 değer yitirdi. Böylece bankanın hisseleri son 6 ayda yaklaşık yüzde 50 oranında değer kaybetmiş oldu. Ancak yaşanan bunca olaya rağmen 2007 yılının tamamında bankanın halen 600-800 milyon euro kâr beklediği açıklandı. Finansçılar bu kayıp sonrası bankanın batma ya da el değiştirme ihtimali olduğunu söylüyor.

'100 BİN EURODAN AZ ALIYORDU, YILDIZ DEĞİL'

2000 yılında Societe Generale'e giren Jerome Kerviel, 3 yıl düşük pozisyonlu işlerde çalıştı. 2005'ten beri bankanın büyük finansal operasyonlarının yapıldığı Paris'teki Delta 1 bölümünde görev yapıyordu. Yıllık maaşı 100 bin euronun altında olan Kerviel, banka güvenlik sistemini çok iyi biliyordu. Bu sayede zararlarını uzun süre kimse fark etmedi. Bir banka yöneticisi “O, yıldızlarımızdan biri değildi” açıklaması yaptı. Şimdi banka dedektifleri tek başına olup olmadığını araştırıyor.

Daha ufağı bile banka batırmıştı!

SOCIETE Generale'deki bu zarar tarihte bilinen ve tek kişi tarafından gerçekleşen en büyük zarar. 1995'te Nick Leeson'un karıştığı yatırım skandalı yüzünden 230 yıllık İngliz bankası Barings iflas etmişti. Leeson bankanın 1.38 milyar dolar değerindeki nakit rezervinin yok olmasına yol açmıştı.

CEO istifa etti, yönetim 'kal' dedi

DOLANDIRICILIK olayı hafta sonu ortaya çıkarıldı. Kerviel'ın yatırımcıları 2007 ve 2008'de 'gizli ve çok detaylı bir biçimde hayali işlemler' yapmaya yönelttiği açıklandı. Kervier, ilk sorguda suçunu itiraf etti ve işten atıldı. Bu kişiye danışmanlık yapanların da gruptan uzaklaştırılıcağı ifade edildi. Societe Generale'nin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Daniel Bouton yönetim kuruluna olay sonrası istifasını sundu. Ama yönetim bunun herkesin başına gelebileceğini söyleyip istifayı kabul etmedi. Bouton, Fransız basının peşinden koştuğu CEO haline geldi.

Türkiye'de banka alacaktı

77 ülkede faaliyet gösteren Societe Generale, Fransa'nın en büyük ikinci bankası. Toplam 120 bin çalışanı bulunan bankanın 2006 yılında bankacılıktan elde ettiği gelirler 22.4 milyar euroyu buluyor. 1870'te kurulan bankanın operasyonlarının büyük bölümü Avrupa'da bulunurken, ikinci büyük operasyon merkezi ise Afrika kıtasında yer alıyor. Societe General, 2005 yılında Garanti, Denizbank ve Oyak'ı almak için de girişimde bulunmuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri