2010 tercih klavuzunda hata

Üniversite tercihi yapacak adayların yararlanacağı “2010 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu” bugünden itibaren ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlanmaya başladı. Kılavuz tercih formuyla başvuru merkezi olarak belirlenen lise müdürlüklerind

Üniversite tercihi yapacak adayların yararlanacağı “2010 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu” bugünden itibaren ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlanmaya başladı. Kılavuz tercih formuyla başvuru merkezi olarak belirlenen lise müdürlüklerinden, ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinden ve ÖSYM bürolarından alınabilecek.

2010 TERCİH KILAVUZUNDA BÖLÜM BAŞARI SIRALARINDA HATA

Adayların büyük bir heyecanla bekledikleri 2010 tercih kılavuzunun dağıtımı başladı. Önceki yıllara göre 237 sayfa adeti olan kılavuz, süprizleri de beraberinde getirdi.

Yeni açılan 7 adet Teknoloji ve Turizm fakülteleri ve bu fakültelere giriş şartları 211. sayfadaki 6-2 B tablosunda yer alıyor. Adaylar için büyük sürpriz yaratan bu gelişme, tercih dönemi sonuna kadar gündemdeki yerini koruyacağa benziyor.

2010 tercih Kılavuzunda yaklaşık 100- 150 bölümün başarı sıralamasında hata yapıldığı tespit edildi. Örneğin, en çok yığılmanın yaşandığı bölümlerden biri olan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2009 başarı sıralaması 2.426 iken, 2010 kılavuzunda 28.800 olarak gözüküyor.

Konu ile ilgili 19 Temmuz- Pazartesi günü ÖSYM tarafından açıklama yapılması bekleniyor. Akıllı Tercih Sistemi Koordinatörü Alev Nallar, "adayların, ÖSYM'den yapılacak açıklama sonrasına kadar, tercihlerinde temkinli olmaları konusunda uyarıyor.

Kılavuzun dağıtımı, 19 Temmuz 2010 Pazartesi günü başlayacak ve 22 Temmuz 2010 tarihine kadar tamamlanacak.

SÜRPRİZ MESLEK LİSELİLERE MÜJDE...

110 bin meslek liseli üniversite adayının merakla beklediği sorunun cevabı 2010 tercih kılavuzunda netleşti.

2010- Nisan kılavuzunda yer almayan Eğitim Fakültelerinin akıbetinin ne olacağı merakla bekleniyordu. Açılan Teknoloji ve Turizm Fakülteleri, Meslek Lisesi Öğrencileri için büyük fırsatlar doğuruyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi,Karabük Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Teknoloji Fakülteleri ve Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi adlarıyla açılan yeni fakülteler içinde; bilgisayar Mühendisliği, elektrik Mühendisliği, elektrik- elektronik mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği, otomotiv mühendisliği ve yazılım mühendisliği olmak üzere toplam 3.420 kontejyanlık bölümler yer alıyor. 2009 yılında 10 bin civarında olan Eğtim Fakülteleri kontejyanlarında, yeni açılan fakültelerde düşüş olduğu göze çarpıyor.

MESLEK LİSELİ ADAYLARA MÜHENDİSLİK YOLU AÇILIYOR

Yeni açılan Teknoloji ve Turizm Fakülteleri içindeki mühendislik bölümlerinde 2.052'si sadece meslek liseli adaylara ayrılmış. (METOK- Mesleki tekinik Orta Öğretim Kurumları için ayrılmış kontejyanlar)

2010 Tercih Kılavuzunda yaşanan bu beklenmedik gelişmeyi Akıllı Tercih Sistemi Akademik Danışmanı Burak Kılanç şöyle yorumluyor. " Meslek lisesi mezunları, kendi alanlarında ilerlemek istiyorlarsa ve sınavda iyi bir puan almışlarsa mühendislik formasyonu almaları mümkün olacak. Yeni Teknoloji Fakültelerinin içinde sadece meslek lisesi mezunlarının gireceği kontejyanlar ve hem düz lise hem de meslek lisesi mezunlarının seçebileceği kontejyanlar var. Düz lise mezunları ile yarışta yine meslek lisesi mezunlarına avantaj verilmiş. Burada da 0,15 katsayı ile yani alan içi olarak giriyorlar.

Mesela makine mühendisliğini ele alalım. Artık makine mühendisliklerinde üç farklı kontenjan karşımıza çıkıyor.

1- Mühendislik fakültelerindeki makine mühendisliği; buraya genel lise mezunları 0,15 katsayıyla meslek lisesi mezunları 0,12 düşük katsayıyla girebiliyorlar.

2- Teknoloji fakültelerine makine mühendisliği- 1. tür; sadece meslek liselilerin yerleştirileceği kontejyanlar

3- Teknoloji Fakülteleri makine mühendisliği- 2; Hem düz, hem de meslek lisesi mezunlarının yerleştirileceği kontejyanlar. Burada da Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Liseleri mezunları, genel lise sayısal mezunları gibi 0,15 katsayı ile girebiliyorlar. "

Tercihlerin gidişatını değiştierecek bu gelişme ile ilgili tüm detaylar, 2010 tercih kılavuzu 211. sayfa- Tablo 6-2B'de yer alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri