2024 Üniversite sınavı puan hesaplama nasıl yapılır? 2024 YKS puan hesaplama

2024 Üniversite sınavı puan hesaplama nasıl yapılır? 2024 YKS puan hesaplama! İşte detaylar...

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen üniversite sınavının ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 8 Haziran Cumartesi günü düzenlendi. Sınav sonrası adaylar, YKS puan ve net hesaplama robotlarını araştırmaya başladı. İşte 2024 YKS puan ve net hesaplama ekranı ile "Üniversite sınavı YKS, TYT, AYT, YDT net puan ve sıralama hesaplaması nasıl yapılır?" sorusunun yanıtı...

YKS 2024 Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?
YKS sınav sonuçları açıklandığında, adaylar puanlarını ve sıralamalarını hesaplamak için puan hesaplama robotlarını kullanabilecekler. İşte üniversite sınavı YKS (TYT, AYT, YDT) puan hesaplama yöntemleri:

Sınav Puanları Nasıl Hesaplanır?
Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınır. Adayların her testten aldıkları puanlar şu şekilde hesaplanır:

Ham Puan Hesaplama:

Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten aldığı ham puan bulunur.
Standart Puan Hesaplama:

Tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak testin ortalama ve standart sapması bulunur.
Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanır.

Ağırlıklı Puan Hesaplama:

TYT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanır.
A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir.
AYT ve YDT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanır.

Nihai Puan Hesaplama:

A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulur.
A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulur.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersinden Muafiyet
Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Sosyal Bilimler Testinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracaklardır.

AYT Sosyal Bilimler-2 Testinde ise, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler, bu sorulardan muaf olup, yerine ilave Felsefe Grubu sorularını cevaplandıracaklardır.

Soru ve Cevapların Yayınlanma Süreci
YKS soru ve cevap anahtarı kitapçığı, sınav oturumlarının tamamlanmasının ardından ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden yayınlanacaktır. Adaylar, temel soru kitapçığının en alt kısmında yer alan doğru cevaplarla puanlarını tahmin edebileceklerdir. Sorular ve cevaplar, sınava katılan adayların erişimine açık olacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri